Gündem ‘Soframızdaki Hurafeler’

‘Soframızdaki Hurafeler’

28.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bitki Bazlı Gıda Derneği Başkanı, gıda mühendisi Ebru Akdağ’ın yeni kitabı “Soframızdaki Hurafeler” yayımlandı.

‘Soframızdaki Hurafeler’

Aleyna Sevim - Akdağ, gıda ürünleriyle ilgili yanlış söylemleri yıkmayı amaçlayan kitabında doğru bilinen yanlışları anlatıyor. Kitapta yer alan bazı sofra hurafelerine yönelik bilimsel yanıtlar şöyle:

Haberin Devamı

Evde konserve yapmak riskli midir?

Doğru şekilde yapılmadığında konserve hazırlama, hastalanmaya hatta ölüme neden olabilir. Ama meyvelerin kaynatılmasıyla hazırlanan konserveler genellikle riskli değildir. Domates için ise durum biraz karmaşıktır. Bazı domateslerin asitlik derecesi 4.6 civarında olabileceği için domatesten ve domatesli karışımlarından kaynatılarak konserve hazırlanması tehlikelidir. Olması gereken, domates ve sebze gibi düşük asitli gıdalardan konserve hazırlamak için basınçlı konserve tenceresi kullanılmasıdır.

Glütensiz beslenme daha sağlıklı mıdır?

Eğer çölyak hastalığı, glüten duyarlılığı veya glütenle ilgili diğer rahatsızlıkları olan biri değilseniz glütensiz beslenmenin daha sağlıklı olduğu iddiası gerçek değildir. Beslenmenin kalitesi tek başına glüten varlığı veya yokluğuyla ilişkilendirilemez. Diyetinde çok miktarda ekmek, makarna ve kurabiye gibi gıdalara yer veren bir kişi, glütensiz beslenmeye geçerek bunlardan uzaklaşırken tükettiği meyve, sebze gibi ürünleri artırdığında diyet daha sağlıklı hale dönüşebilir. Ancak bu glütenin menüden çıkmasından değil, yanlış kişisel tercihlerin doğrularıyla değiştirilmesinden kaynaklıdır.

Haberin Devamı

Çiğ et yıkanmalı mı?

Yıkamak temizliğin ve hijyenin ilk kuralı olsa da hayvansal ürünler söz konusu olduğunda durum farklıdır. Çünkü bunları yıkamak temizliği sağlamadığı gibi hastalık riskini de beraberinde getirir. Çiğ etlerde Salmonella, Clostridium perfinger,
E.coli, Yersinia gibi diğer hastalık yapıcı mikroorganizmalar bulunabilir. Bunları yıkadığınızda  mikroplardan kurtulamayacağınız gibi onları etrafa da saçmış olursunuz. Damlacıklarla etrafa yayılan mikroplar çevredeki mutfak gereçlerine, çiğ tüketilecek salata malzemelerine ve tezgaha yayılabilir. Çiğ et, tavuk, hindi, yumurta gibi gıdaların yıkanmaması ve iyi pişirilmesi CDC, FDA, EUFIC, USDA gibi birçok uluslarasası bilimsel otoritenin ortak önerisidir.

Market yoğurdu neden kolay ekşimiyor?

Raflardaki yoğurtların zor ekşimesinin sebebi temelde, yoğurdu yaratan bakterilerin kendi oluşturduğu aside dayanamayarak etkisiz hale geçmesi ve soğuk ortamda çok yavaş çalışmasından ibarettir. Bu koşulların sağlanamaması ve farklı mikroorganizmaların varlığı gibi nedenlerle ev yoğurdu daha hızlı ekşir.

Haberin Devamı

En çok hile yapılan ürünler

Ebru Akdağ kitabında, Türkiye’de gıda hilelerinin en çok rastlandığı 10 gıda kategorisini şöyle sıraladı:

1 Et ve et ürünleri

2 Süt ve süt ürünleri

3 Bitkisel yağlar (zeytinyağı)

4 Takviye edici gıdalar

5 Bal

6 Çikolata ve kakao ürünleri

7 Alkolsüz içecekler

8 Bitki çayı, siyah çay ve kahve

9 Şekerli mamuller

10 Alkollü içecekler