Gündem Rekor düzeyde yakalama! Türk polisi takip etti, İtalya'da operasyon başladı

Rekor düzeyde yakalama! Türk polisi takip etti, İtalya'da operasyon başladı

31.07.2023 - 15:15 | Son Güncellenme:

Türk polisinin takibi sonrası, Sicilya açıklarında düzenlenen operasyonda 5.3 ton rekor uyuşturucu yakalandı.

Türk emniyeti narkotik ekipleri, Palau bayraklı Plutus isimli yük gemisini takibe aldı. Gemide uyuşturucu zulası olduğunu belirleyen Türk ekipler, İtalyan emniyet güçlerini harekete geçirdi. Sicilya açıklarında düzenlenen operasyonda 5.3 ton rekor uyuşturucu yakalandı. 

Haberin Devamı

CNN Türk İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, operasyonun detaylarını anlattı. Nihat Uludağ'ın açıklamaları şöyle: İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın kontrolünde ve denetiminde yapılan bir operasyondu. Bu Palau bayraklı "Plutus" isimli yük gemisi, 142 metre büyüklüğünde devasa bir gemi. Türk karasularına 2022 yılında girdiğinde, Türk narkotik birimleri bu geminin şüpheli olduğunu tespit edip, gemiye operasyon düzenliyor. Gemide uyuşturucu taşındığına dair ciddi istihbari bilgiler alıyor. Yapılan istihbari çalışmalarda, bu gemiyle uyuşturucu taşıması yapıldığı belirleniyor, zulalar belirleniyor. Uyuşturucunun taşınmasına dair gizli bölmeler de Türk narkotik polisi tarafından tespit ediliyor ve gemi izlenmeye devam ediliyor. Ancak oraya henüz bir uyuşturucu yüklemesi yapılmadığı tespit ediliyor, böyle olunca gemi bırakılıyor. Ancak Türk narkotik birimleri bu geminin peşini bırakmıyor.

Haberin Devamı
 Aynı geminin 2023 yılında da şüpheli hareketleri tespit ediliyor. Gemi yeniden Türk polisi tarafından izlemeye alınıyor. En son Kanarya adalarından yola çıkıp, Cebelitarık Boğazı’nı geçiyor. Türk narkotik birimleri bu gemiyle uyuşturucu taşındığı bilgisini alıp, uluslararası polis birimlerine bildiriyor. Daha sonra geminin Sicilya açıklarına geldiğini tespit ediyor. Burada gemiye yanaşan bir balıkçı teknesinin gemiden bir şeyler indirdiği tespit edildiğinde, Türk uyuşturucu ile mücadele birimlerimiz İtalya polisini arayıp operasyon düzenlenmesini sağlıyor.

Rekor düzeyde yakalama Türk polisi takip etti, İtalyada operasyon başladı
İÇİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA


İçişleri Bakanlığı'ndan operasyona ilişkin yapılan açıklama şöyle: Palau bayraklı Plutus isimli kuru yük gemisi uyuşturucu madde ticareti şüphesiyle Türk Emniyet Narkotik Ekiplerince 14.09.2022 tarihinde Türk karasularında kontrol edilmiştir. Türk Emniyet Narkotik birimlerince gemide yapılan kontrollerde uyuşturucu maddelerin saklanabileceği gizli bölmelerin bulunduğu tespit edilmiş ancak herhangi bir uyuşturucu maddeye rastlanmamıştır.

Bu kontrolde Plutus isimli gemideki gizli bölmeler keşfedilmiş ve Türk Polisi tarafından olağan şüpheli olarak izlemeye alınmıştır. Ayrıca 142 metrelik kuru yük gemisinde yapılan tespitler Narkotik suçlarla mücadelede başarılarıyla bilinen NCA, MAOC gibi kuruluşlara bildirilmiştir.

 

TÜRK POLİSİ İZLEMEYE ALDI

Türk Polisince izlenmeye başlanan Plutus isimli geminin Şubat ve Mart 2023 tarihlerinde Atlas Okyanusu’nda yine şüpheli hareketler sergilemesi gemiyi daha da dikkat çekici hale getirmiştir.

Rekor düzeyde yakalama Türk polisi takip etti, İtalyada operasyon başladı


TÜRK POLİSİNDEN BİLGİ PAYLAŞIMI

2023 Haziran ayı içerisinde geminin tekrar hareket ederek Atlas Okyanusu Kanarya Adaları yakınlarından 12.07.2023 tarihinde Cebelitarık Boğazını geçtiği anlaşılmıştır. Uluslararası işbirliği çerçevesinde konuyu başından itibaren Avrupalı meslektaşlarıyla bilgi paylaşımı yaparak takip eden Türk Polisi özellikle NCA ile geniş koordine kurarak konunun operasyona dönüşmesi için üstün gayret sarf etmiştir.

Haberin Devamı

İTALYAN POLİSİNDEN OPERASYON

Bu çalışmalar ve işbirliği sonucunda 19.07.2023 gece saatlerinde İtalya/Sicilya yakınlarında Plutus isimli gemiden bir balıkçı teknesine bazı maddelerin aktarıldığının görülmesi üzerine her iki deniz aracına da İtalyan polisi tarafından operasyon düzenlenmiş ve balıkçı teknesinde 5.3 ton kokain uyuşturucu maddesi ele geçirilmiştir.

REKOR DÜZEYDE YAKALAMA

Operasyondan sonra 21.07.2023 tarihinde MAOC teşkilatı bu işbirliğini resmi sitesinde teyit etmiştir. İtalya / Sicilya açıklarında ele geçirilen rekor düzeyindeki uyuşturucu madde yakalaması Avrupalı meslektaşlarımızla yürütülen müşterek çalışmaların başarılı bir sonucudur. Uyuşturucu ile mücadelede insanlık suçu yaklaşımıyla titiz çalışmalar yürüten Türk Emniyet Birimlerimiz, uluslararası işbirliğini açık bir şekilde yürüterek başarılı çalışmalara imza atmaya devam edecektir.

Haberin Devamı

Rekor düzeyde yakalama Türk polisi takip etti, İtalyada operasyon başladı