Gündem Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul'a 39 göç mobil noktası

Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul'a 39 göç mobil noktası

26.07.2023 - 14:18 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, düzensiz göçmenle ilgili mücadeleye ilişkin son bilgileri açıkladı.

Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbula 39 göç mobil noktası

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, A Haber canlı yayınında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
Ali Yerlikaya'nın açıklamaları şöyle:

Haberin Devamı

Bakanlığa başladığımız ilk gün ifade etmiştim. Bizim öncelik sıralamamızın başında Terörle Mücadele geliyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği, sadece terörle değil, terörizmle mücadele etmek. Yani tapyekün mücadele etmekten söz ediliyor.

DÜNYADA EN İYİ DURUMDAYIZ

Ziyaret ettiğim yerlerde gördüğüm, "Terörle mücadelede kararlılığımız, sahadaki tecrübesi en noktada olan jandarmamız polisimiz. Teknolojik olarak geldiğimiz nokta, dünyada en iyi durumdayız.

TERÖR BİTME NOKTASINDA

33 yıldan beri bu meslekteyim. Bakan olmadan önce 16 yıl 5 vilayette valilik yaptım. 16 yıl önceki Şırnak'taki donanımızla şu anki durumumuz çok daha ileride. Terörün bitme noktasına geldiğini övünerek söylemek istiyorum.

Haberin Devamı

PKK HAREKET EDEMEZ HALDE

Terör örgütüne yönelik 478 şehir operasyonu, 730 kişi gözaltına alındı. Aynı dönemde kırsal alanda icra edilen toplam 24 bin 700 operasyonda 114 terörist etkisiz hale getirildi. Onları hareket edemez hale getirdik. Artık nonstop operasyon düzenliyoruz. Bu anlam itibariyle 454 operasyon devam ediyor 13 bin 600 vatan evladı göre yapıyor.

FETÖ'YE 905 OPERASYON

FETÖ ile mücadele ile ilgili aynı karar ve azimle başarılı operasyonlar düzenliyoruz. Su uyu ama FETÖ uyumaz dedi Cumhurbaşkanımız dün. Son 2 ayda FETÖ’ye yönelik 905 operasyon gerçekleştirdi. Bin 30 kişi gözaltına alınırken 212’si tutuklandı. DEAŞ’a düzenlenen operasyonda 290 DEAŞ’lı tutuklandı, 20 terörist etkisiz hale getirildi. Yine sol örgütlere düzenlenen operasyonlar 9’u tutuklandı, 2’si etkisiz hale getirildi.

İSTANBUL'A 39 GÖÇ MOBİL NOKTASI

Bizim bakanlığımız her alanda olduğu gibi göç alanında da son derece titiz çalışıyor. Göç kabul edilem küresel bir sorun. BM Göç Örgütü 2002'de bir rapor yayınlıyor. Raporda, 281 milyon insan göçmendir. Dünyada savaşlar, kuraklık, iklim değişikliği, terör pek çok sebepten dolayı bu insanlar toprağından göç ediyor. Bu sadece bizim meselemiz değil, dünyanın da bu göç meselesini çözmesi gerekiyor. 

4 ana adımda çalışmalarımızı yapıyoruz. Birincisi kaynağında çözmek, sınırda güvenlik, göçle mücadele ve kaçak göçmenlerin tespit edilip gönderilmesi. Düzenli göçmen, yasal olarak bizim ülkemize giriş ve çıkış yapandır. Kaçak göçmenler ise yasal yolla gelmeyen ve ülkeye yasal yolla girip çıkmayanlardır. Türkiye'de 4 milyon .888 bin milyon 286 düzenli göçmen var. Nerede kaldıklarını, ne olduklarını biliyoruz. 3 milyonunu Suriyeliler oluşturuyor. Biz bakanlık olarak kendi vatandaşlarımızın sayısını nasıl biliyorsak düzenli göçmenin de sayılarını o kadar iyi biliyoruz.

Haberin Devamı

Düzensiz göçmenle ilgili yıllardan beri mücadele ediyor. İstanbul'da kayıt için 9 göç mobil noktası kurduk. Parmak okuma sistemi. Kayıtlı olup olmadığını kontrol ediyoruz. Şu an 9 olan göç mobil noktalarımızı yakında 39'a çıkaracağız. Kimlik noktasında yeterli cevabı veremeyen göçmenleri gelip burada belirleyeceğiz. Kimlik noktasında yeterli cevabı veremeyen göçmenleri gelip burada belirleyeceğiz. Son iki ayda 35 bin 700 düzensiz göçmen tespit edildi. 2 ayda kaçakçılık yapan organizatörlere yönelik 2007 operasyon düzenledik.

Haberin Devamı

SINIR EN YÜKSEK GÜVENLİKLE KORUNUYOR

Bizim 2 bin 949 km kara sınırımız var. Bin 109 km güvenlik duvarı yaptık. Sınır en yüksek güvenlikle korunuyor. İHA hiçbir zaman durmuyor. En riskli vakitlerde yukarıda nöbetteyiz. Duvarın olmadığı yerin arkasına hendekler açtık. Kulelerimiz, optik kulelerimizde bulunduğu alanda kör nokta yok. 4 km’den görüşe hakim.

SURİYE'DE HUZUR SAĞLANMADI

Biz insani ve proaktif bir politika izliyoruz. Oranın gelişmesine her alanda katkı sağlıyoruz. Türkiye'den Suriye'ye 562 bin gönüllü dönüş oldu. Suriye'de hala huzur barış sağlanmadı. Orası o kadar güvenli bölge oldu ki şu anda 100 binler yaşıyor. İdlib'de yapılan briket evler, güvenli, onurlu geri dönüş için. Orada 5 bin konutun temeli atıldı. Daha önce de briket evler yapıldı.