Gündem Son dakika: Bursa'da 4.1 büyüklüğünde deprem

Son dakika: Bursa'da 4.1 büyüklüğünde deprem

23.02.2024 - 15:22 | Son Güncellenme:

AFAD'dan yapılan açıklamada Bursa'nın Gemlik ilçesinde 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği bildirildi. Deprem, İstanbul ve çevre illerden de hissedildi.

Bursa'nın Gemlik ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Bursa'nın Gemlik ilçesinde saat 15.14'te 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem, yerin yaklaşık 10,86 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

Haberin Devamı

Son dakika: Bursada 4.1 büyüklüğünde deprem


BURSA'YA 26 KİLOMETRE

Depremin merkez üssü Bursa'nın Gemlik ilçesine yalnızca üç kilometre uzaklıkta. Gemlik'in güneydoğusunda meydana gelen sarsıntının merkez üssü Bursa'ya ise 26 kilometre mesafede.

"BURALAR ÇOK MASUM YERLER DEĞİL"

CNN Türk yayınında konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Bölge halkına geçmiş olsun. Bu deprem bizim beklediğimiz Marmara kuzeyindeki deprem ile ilgili değil. Marmara'nın kuzeyi kadar güneyi de tehlikeli, 7 üzerinde deprem olabilir demiştik. Birkaç gündür deprem aktivitesi vardı şu anda onlardan birini vatandaşlar hissetti. İzlenip görülmesi gereken bir yer. Bir artçı deprem değil burası. Zemin iyi bir zemin değil. Depremde şiddeti artırır. Bu anlamda bu bölge depreme aday yerlerden bir tanesi. Buralar çok masum yerler değil, fay geçiyor. Bir fay daha yeni bulundu. Çok sayıda faylar var. Gemlik'in bu depremlerden etkilenmesi bekleniyor. Yüzeye yakın depremlerde zeminde daha çok hissediliyor. 4.1'de de gördük vatandaşlar sokakta. İstanbul'da da hissedilebilir, normaldir. Bu hissedilme zemine yapı koşullarına bağlı olarak değişkendir." dedi.

Haberin Devamı

BAŞKAN SERTASLAN: GEMLİK'TE SIKINTI YOK

Merkez üssü Bursa'nın Gemlik ilçesinde, saat 15.14'te meydana gelen 4.1 büyüklüğünde depremin ardından Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, açıklama yaptı. Başkan Sertaslan, yaptığı açıklamada, ilçede herhangi bir sıkıntı olmadığını söyleyerek, "İyiyim, iyi olma gayretindeyiz, geçmiş olsun hepimize. Bir hasara dair ihbar yok. Bizim de bölgelerde, muhtarlar üzerinden yaptığımız ilk araştırma, ki yüzde 80'ini aradık köylerimizin, dış mahallelerimizin, bir sıkıntı yok" dedi.

Son dakika: Bursada 4.1 büyüklüğünde deprem

MARMARA BÖLGESİ'NDE YENİ FAY HATTI BULUNDU

Öte yandan Bursa’daki aktif fay hatları üzerine yapılan çalışmada daha önce haritalarda yer almayan Kayapa-Yenişehir fay hattı keşfedildi. 7.3 büyüklüğünde deprem üretebileceği değerlendirilen fay ile ilgili olarak Prof. Dr. Şükrü Ersoy çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ersoy, ‘Alüvyonla kapalı alanlarda araştırma ile yeni faylar bulunabiliyor. Bursa’dan Yalova’ya kadar kısımları etkileyebilecek bir fay.’ dedi.

Haberin Devamı

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy’ın Kayapa-Yenişehir fay hattı ile ilgili değerlendirmeleri şu şekilde: Bu Marmara Bölgesi’nin diri fay haritası. Deprem oluşturabilecek fayları gösteriyor. MTA tarafından hazırlanmakta ve sürekli yenilenmektedir. Şu ana kadar bildiğimiz 485 tane beş buçuktan büyük deprem oluşturabilir fayımız vardı. Bunların üzerine sürekli ekleniyor. Türkiye'nin depremselliği artıyor. Yeni bulduğumuz faylar diri ise önemli. Şimdiye kadar Marmara Bölgesi için konuştuğumuzda İzmit Körfezi'nden gelen kuzey kol üzerinden konuştuk. Burada bildiğimiz iki önemli nokta vardı. 1912 depreminin olduğu fay şurası. Diğeri de Kocaeli depreminin olduğu fay zonuydu.

Bu bölgede 7'den büyük deprem olabileceğini söyledik. Bunu söylerken Marmara'nın kuzeyi için konuştuk. Güneyinin de ne kadar tehlikeli olduğunu son günlerde Gemlik Körfezi civarındaki depremler bize gösterdi.

Son dakika: Bursada 4.1 büyüklüğünde deprem

3 ÜNİVERSİTENİN YAPTIĞI ARAŞTIRMADA YENİ FAY HATTI BULUNDU

Yenişehir ve Kayapa arasında kuş uçuşu mesafe 95 km yaklaşık. Bu bölgelerde aktif faylar var ama yeni aktif faylar da bulundu. Alüvyon alanlar çok tehlikeli yapı stokları açısından. 3 üniversitenin yaptığı araştırmada Yenişehir ile Kayapa denilen bölgede bir fay zonu tespit edilmiş. Bu çok normal, çok sürpriz değil.

Haberin Devamı

Alüvyonla kapalı alanlarda araştırma ile yeni faylar bulunabiliyor. Beklenen büyük Marmara depremini etkilemez. Bursa’dan Yalova’ya kadar kısımları etkileyebilecek bir fay. Uzunluğuna göre 7.3 büyüklüğünde deprem üretebilir.

Alüvyon zeminlerde risk daha büyük. Kahramanmaraş-Hatay depreminde olduğu gibi. Biraz daha fazla hasar verir. Alüvyon zeminlerden geçen faylar depremin etkisini büyütüyor.

Periyot uzadıkça depremin büyüklüğü artar. Geçmişteki depremlerde tekrarlanma periyodu bulmaya çalışıyoruz. Artık korkuya geçiyor olmalıyız. Depremden etkilenmeyecek yer yok. Önemli olan yönetmeliklere uygun dirençli şehirler elde etmek zorundayız. Yeni fay gibi fayla bulunacaktır.