Gündem CHP’de ifşa şoku sonrası kılıçlar çekildi! 'İstifa etsinler'

CHP’de ifşa şoku sonrası kılıçlar çekildi! 'İstifa etsinler'

21.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İBB Başkanı İmamoğlu’nun yaptığı gizli toplantının ardından CHP’de “yüzleşme” niteliğinde iki toplantı gerçekleşecek. CHP lideri Kılıçdaroğlu, yarın belediye başkanları ile bir araya gelecek. Toplantıya İmamoğlu da katılacak. PM’de ise kılıçların çekilmesi bekleniyor. CHP kulislerinde “taraflar arasında bir güç savaşı olacak” yorumları yapılıyor.

CHP’de ifşa şoku sonrası kılıçlar çekildi İstifa etsinler

MEHTAP GÖKDEMİR/ANKARA- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun aralarında Grup yöneticileri ve Parti Meclisi (PM) üyelerinin de bulunduğu isimlerle yaptığı toplantının kamuoyuna yansımasının CHP içinde yankıları sürerken, bu hafta sonu partide “yüzleşme” niteliği taşıyacak iki toplantı peş peşe gerçekleşecek. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu ilk olarak yarın 13.00’te Genel Merkez’de yapılacak belediye başkanları toplantısında yüz yüze gelecek. Son dakikada bir değişiklik olmazsa genel merkeze herhangi bir mazeret bildirmediği öğrenilen İmamoğlu da toplantıda hazır bulunacak.

Haberin Devamı

BAŞKANLAR NE DİYOR?

Parti kulislerine yansıyan bilgilere göre, CHP’li belediye başkanları arısında bu toplantıya yaklaşım açısından bir görüş birliği bulunmuyor. Bazı başkanların böyle bir toplantıyı doğru bulmadığı ve tepki gösterdiği, bazılarının ise “olağan ve doğru bulduğu” belirtiliyor. Pazar günü saat 13.00’de başlayacak PM toplantısının ise Belediye Başkanları toplantısına oranla daha sert tartışmalara sahne olması bekleniyor. İmamoğlu’nun toplantısına katılan PM üyeleri Tekin Bingöl, Bülent Tezcan, Muharrem Erkek, Onursal Adıgüzel’in yanı sıra görüntülerde adı geçen Selin Sayek Böke’nin toplantıda ne diyecekleri merak edilirken, PM’ye Grup Başkanı Özgür Özel ile Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’ın da katılabileceği ifade ediliyor. Bazı PM üyelerinin, İmamoğlu başkanlığındaki toplantıya katılan PM üyeleri ve TBMM Grubu yöneticilerini hedef alacakları ve “Özel ile Günaydın’ın ‘Genel Başkan’a vekalet eder konumda olmalarına karşın böyle bir toplantıya katılmaları nedeniyle istifa etmeleri gerektiğini söyleyecekleri” öğrenildi.

Haberin Devamı

KILIÇLAR ÇEKİLDİ

Gözlerin çevrildiği PM’ye yönelik parti kulislerinde, “Bu toplantı bir güç savaşı, bir bilek güreşi havasında geçecek. PM’de genel merkez yanlıları 35, karşı taraf 20-25 gibi bir denge var. Değişim isteyenlerin içinde doğrudan İmamoğlu’nun ekibinin içinde yer almayan isimler de var. Kılıçlar çekilmiş durumda. Gereğinin yapılması lazım. Genel Başkan hiçbir şey yapmazsa, İmamoğlu ekibi ilerlemeye devam eder” görüşü dile getiriliyor. Milliyet’e konuşan bir PM üyesi ise, şunları söyledi:

‘İSTİFA ETSİNLER’

“Problem şu; Grup Başkanı, Grup Başkanvekili olarak sen bu toplantılara katılamazsın. İstifa et görevlerinden, yap toplantılarını. Aday olmak istiyorsan çık aday ol. Muharrem İnce böyle yapmıştı. İstifa etti, aday oldu. Toplantı niye İmamoğlu’nun başkanlığında yapılıyor. İmamoğlu’nun statüdeki yeri PM’nin gerisinde. Sen Grup Başkanısın, sana söz veriyor. Toplantının süresini, içeriğini tayin ediyor. Böyle bir şey olabilir mi? Özgür Özel ve Gökhan Günaydın istifa etmeli. Toplantının yapılmış olması değil problem. Problem böyle bir toplantıya Genel Başkan’ın vekaletine sahip olan arkadaşların katılması.”

Haberin Devamı

ÖRGÜTE ‘AKRABA’ UYARISI

CHP Genel Merkezi tarafından il ve ilçe başkanlıklarına “kongre” genelgesi gönderildi. Genelgeye göre 5 Ağustos’ta ilçe, 16 Eylül’de il kongreleri başlayacak. Genelgede, örgüte “akraba” uyarısı yapıldı. Genelgeye göre, ikinci dereceye kadar kan ve kayın hısımları ile eşler aynı kurulda bulunamayacak (kişi ve eşin anne, baba, çocuk, kardeş, büyükbaba, büyükanne ve torunları). İl ve ilçe yönetim kurullarının seçiminde, il kongre delegeleri ve kurultay delegeleri seçimlerinde yüzde 33 cinsiyet ve yüzde 20 gençlik kotası uygulanacak.

YDK 26 TEMMUZ’DA

CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) partiden kesin ihracı istenen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan için karar toplantısının tarihini 26 Temmuz olarak belirledi.