Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: Barış için sorumluluğa hazırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Barış için sorumluluğa hazırız

01.12.2023 - 15:59 | Son Güncellenme:

Dünya İklim Eylemi Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına ilişkin yeni mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28'inci Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında düzenlenen Dünya İklim Eylemi Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:  Sizleri şahsım ve milletim adına en kalbi duygularımla selamlıyorum. Zirve toplantımızın hayırlara vesile olmasının diliyorum. Samimi misafir perverlikleri için Emirlik makamlarına teşekkür ediyorum.

Dünyamız korona virüs salgını ve Ukrayna-Rusya savaşının ardından şimdide Gazze’deki katliamların acı sonuçlarıyla karşı karşıya bulunuyor. Türkiye tüm bu krizlerde barışın yanında olmuş, adalet ve hakkaniyet için çalışmıştır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Barış için sorumluluğa hazırız

HEDEFİMİZİ 2 KATINA ÇIKARDIK

İklim değişikliğine de bu perspektiften yaklaşıyoruz. Sera gazı emisyonunda tarihi sorumluluğumuz yüzde birin altında olmasında rağmen çok önemli adımlar atıyoruz. 2053 yılı itibariyle net sıfır emisyon hedefini gerçekleştirmeyi ön görüyoruz.2030 senensinin kadar emisyon azaltım hedefimizi 2 katına çıkardık.

Haberin Devamı

DÜNYADA 12. SIRADAYIZ

Bu kapsamda yıl sonu itibariyle ise 66,6 milyon ton karbondioksit emisyon azatlımı bekliyoruz. Toplam kurulu güç içerisinde yenilenebilir enerji kaynaklarının payını yüzde 55’e yükselttik. Bu oranla Avrupa’da 5., dünyada ise 12. sırada yer alıyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Barış için sorumluluğa hazırız

TÜRKİYE BARIŞIN YANINDA

Türkiye, tüm krizlerde barışın yanında olmuş; adalet ve hakkaniyet temelinde çözüm için çalışmıştır.

BARIŞ İÇİN SORUMLULUĞA HAZIRIZ

14 milyon insanımızı ve 11 ilimizi olumsuz etkileyen depremlerin açtığı yaraları hızla sarıyoruz. Değerli dostlar iklim krizi ile ilgili görüşlerimizi paylaşırken hemen yanı başımızda Filistin topraklarında yaşanan insani krize değinmeden geçemeyiz. İsrail saldırıları sonucu çoğunluğu çocuk ve kadın 16 bini aşkın Filistinli masum sivilin hayatını kaybetmesi, hiçbir şekilde meşru gösterilemez. Gazze'de yaşananlar insanlık suçudur; savaş suçudur; faillerinden uluslararası hukuk önünde mutlaka hesabı sorulmalıdır. 

Son gelişmelerle birlikte 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız egemen ve toprak bütünlüğü haiz bir Filistin Devletinin kurulması gerektiğini hep birlikte tekrar gördük. Türkiye olarak bunun tesis ve temini noktasında her türlü sorumluluğu almaya hazırız. Dünya 5’ten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür çağrımızı burada tekrar vurgulamak istiyorum.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN DUBAİ'DE DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28'inci Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında düzenlenecek Dünya İklim Eylemi Zirvesi'nin yapılacağı Expo City Dubai'de.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya İklim Eylemi Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Dubai'de ikili temaslar gerçekleştirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin yapılacağı alana gelişinde, BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından karşılandı. Liderler, aile fotoğrafının ardından açılış programına katıldı.

1/15

2/15

3/15

4/15

5/15

6/15

7/15

8/15

9/15

10/15

11/15

12/15

13/15

14/15

15/15

İSKOÇYA BÖLGESEL BAŞBAKANI YUSUF'U KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili temasları kapsamında İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf ile bir araya geldi.

İTALYA BAŞBAKANI MELONİ'Yİ KABUL ETTİ

İkili temaslarını sürdüren Erdoğan, daha sonra İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile görüştü.

Haberin Devamı

Görüşmede İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Türkiye'nin Gazze'ye insani yardım çabaları ve kalıcı barış için yapılması gerekenler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, bölgedeki insani durumun gün geçtikçe, saldırılar sürdükçe daha da ağırlaştığını ve ölümleri sonlandırmak için İsrail'i durduracak etkin adımlar atmanın şart olduğunu ifade etti.

Erdoğan, son gelişmelerin bölgede 1967 sınırlarında, bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti'nin kurulmasının önemini bir kez daha ortaya çıkardığını bu konuda İtalya'yla da yakın iş birliğinin önemini işaret etti. Görüşmede ayrıca iki lider, savunma sanayii, Türkiye'nin AB üyelik süreci, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve terörle mücadele konularında görüş alışverişinde bulundu.

Erdoğan, Expo City Dubai'de, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile de bir araya geldi. Erdoğan, Japonya Başbakanı Kishida Fumio ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Barış için sorumluluğa hazırız

BAE DEVLET BAŞKANI İLE BİR ARAYA GELDİ

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28’inci Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında bulunduğu Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai şehrinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

COP28’de Sürdürülebilir Tarım, Dayanıklı Gıda Sistemleri ve İklim Eylemi bildirgesi yayımlandı

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ev sahipliğinde gerçekleştirilen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) bildirgesi yayımlandı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Bağımsız Samoa Devleti Başbakanı Fiame Naomi Mata’afa öncülüğünde gerçekleştirilen zirve özel oturumunda duyurulan Sürdürülebilir Tarım, Dayanıklı Gıda Sistemleri ve İklim Eylemi bildirgesinde iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında gıda güvenliğini desteklemek amacıyla 2,5 milyar doların üstünde bir fonun sağlandığı belirtildi.

Bildiride, Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın iklim değişikliğinden kaynaklanan gıda güvenliği ve beslenme sorunlarına çözüm bulmak amacıyla 200 milyon dolar sağlayacağına yönelik COP28’in ev sahibi BAE ile el sıkışıldığı belirtildi. Gıda sistemleri, tarımsal inovasyon ve iklim eylemi için kurulan 200 milyon dolarlık ortaklığın tarımsal araştırmalara, tarımsal inovasyonların artırılmasına ve deklarasyonun uygulanması için teknik yardımın finansmanına yönelik kullanılacağı aktarıldı.
Bildirgede, BAE’de 134 ülke tarafından imzalanan bildirgenin onaylanmasıyla gıda sistemlerinin güçlendirilmesinin, iklim değişikliğine karşı dayanıklılığın geliştirilmesinin, küresel emisyonların azaltılmasının ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu olarak açlıkla küresel mücadeleye katkıda bulunulmasının hedeflendiği kaydedildi.

Ele aldığı konular açısında daha önceki türlerinden ayrılan bildirgede, başta savunmasız ülke ve topluluklarda yaşayanlar olmak üzere dünya nüfusunun büyük bir bölümünü olumsuz etkileyen iklim değişikliğine karşı ortak eylem ihtiyacı vurgulandı. Bildirgeye imza atan ülkelerin, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik ulusal planlarında gıda ve tarımdan kaynaklanan sera gazı emisyonlarını dikkate alma sözü verdiği ifade edildi.