Gündem Son dakika... Meclis'te çoğunluk Cumhur İttifakı'nda

Son dakika... Meclis'te çoğunluk Cumhur İttifakı'nda

15.05.2023 - 00:57 | Son Güncellenme:

Türkiye bugün seçime gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre TBMM'de çoğunluk Cumhur İttifakı'nın oldu.

Son dakika... Mecliste çoğunluk Cumhur İttifakında

Türkiye 14 Mayıs seçimleri için sandık başına gitti. Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy verme işlemi Türkiye genelinde saat 17.00'de sona erdi. Vatandaşlar hem cumhurbaşkanı hem milletvekili için oy verdi. Sandıkların yüzde 94,7'si açıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre Meclis dağılımı da belli oldu.

Haberin Devamı

Sonuçlara göre, Cumhur İttifakı yüzde 49,31 oranına ulaştı ve Meclis'e 322 milletvekili göndermiş oldu. AK Parti 266 milletvekili, MHP 51 milletvekili, Yeniden Refah 5 milletvekili çıkardı.

Millet İttifakı'nın oy oranı ise % 35.21 oldu ve 212 milletvekili gönderdi. CHP 168 milletvekili, İYİ Parti 44 milletvekili çıkardı. 

Emek ve Özgürlük İttifakı Meclis'te 66 milletvekiliyle yer alacak. YSP 62 milletvekili, TİP 4 milletvekili çıkardı. 

EĞER BÖYLE GİDERSE İKİNCİ TUR İHTİMALİNİ NASIL ETKİLER?

ABDULKADİR SELVİ: 

Kılıçdaroğlu’nun Sinan Oğan’ı araması, Binali Yıldırım’ın da araması ikinci tura hazırlık yapılıyor gibi algılanabilir. Ben hâlâ oy sayılarının önemli olduğunu sisteme girildiğinde birinci tur ihtimali olduğunun var olduğunu söyleyebilirim.

Haberin Devamı

'KEMAL BEY KAYBETTİ'

Kemal Bey’in açıklaması kızgınlık açıklamasıydı. Kemal Bey kaybetti kazansaydı diğer liderlerle büyük bir zaferi kutlayacaktı. Sinan Oğan konusu önemli bir nokta. Muharrem İnce linçe uğradı, olmayan porno kasetlerle kumpaslar kuruldu. Muharrem İnce’nin seçmeni Kılıçdaroğlu’na mı oy verdi, hayır. Ortada kararsız seçmen birilerine tepkili, tepkili olduğu için Sinan Oğan’ın yanında yer almıştı. Sinan Oğan şurayı işaret ettiğinde 5.3 orandaki seçmeni oraya gidecek değil, yeni bir durum ortaya çıkacak. Türk siyasetinde hiç yaşanmamış bir ikinci tur ortaya çıkacak. Ben birinci tur ihtimalinin ortadan kalktığını düşünmüyorum.

'İKİNCİ TURA KALIRSA ERDOĞAN’IN PARLAMENTO ÇOĞUNLUĞU İLE ELİ DAHA GÜÇLÜ OLUR'

İkinci tura kalması bizim siyasi geleneklerimizde olan bir durum değil. Seçmen belediye meclislerinde AK Parti’ye verdi ama belediye başkanlıklarında muhalefete verdi burada aynı şekilde devam eder mi? Cumhur İttifakı millet tarafından benimseniyor. Cumhurbaşkanı 0.02 ile seçimi kaybetti, istikrarı millet istedi, Meclis’te çoğunluğu verdi aynı şekilde Cumhurbaşkanlığını büyük bir çoğunlukla seçelim 5 yıl istikrarlı yönetelim der mi? Bence ağır basan bu olur. İkinci tura kalırsa Erdoğan’ın parlamento çoğunluğu ile eli daha güçlü olur.

Haberin Devamı

MELİK YİĞİTEL:

Kazanıp iki yıl içinde parlamenter sisteme geçeceklerini söylüyorlardı. Bu konuşmalar içinde bunun olması çok zor referandum aralığını yakalamanız gerekiyor demiştik. Şu an 301 olan yasa yapma çoğunluğunu da çıkaramıyor. HDP desteğine rağmen. Bu ikinci turu etkileyecek. Çünkü Altılı Masa'nın temel motivasyonu idi parlamenter sisteme geçiş. Bütün bunların bir hayal olduğunu, bu ihtimallerin çok uzağında olduğunu gördük.

'BU MİLLET İTTİFAKI İÇİN ÇOK KÖTÜ BİR SONUÇ'

Millet İttifakı'ndaki bu motivasyon ortadan kalktı. Siz bırakın referandum aralığını yasa yapma çoğunluğunu alırsanız öpüp başınıza koyun diyorduk. Bu simülasyon yakalanamadığına göre, bu parlamenter sisteme dönüş hukuk açısından imkansız. Bu Millet İttifakı için çok kötü bir sonuç. Özetle bu tablo; Onlar açısından tam bir hezimet, tam bir hayal kırıklığı ondan ötürü ikinci turda olumsuz yansıyacak bu tablo onlara.