Gündem Meteoroloji'den 31 kente uyarı! Beklenen kar geliyor: 20 santimetreyi geçecek

Meteoroloji'den 31 kente uyarı! Beklenen kar geliyor: 20 santimetreyi geçecek

26.01.2024 - 09:41 | Son Güncellenme:

Türkiye soğuk ve yağışlı havanını etkisi altında. Meteoroloji 31 kent için 'sarı' ve 'turuncu' kodlu uyarı geldi. Birçok kent için yoğun kar yağışı uyarısı yapılırken, kar kalınlığının 20 santimetre üzerinde olacağı bildirildi. Öte yandan AKOM'dan İstanbul için bir son dakika kar uyarısı geldi...

Meteorolojiden 31 kente uyarı Beklenen kar geliyor: 20 santimetreyi geçecek

Yapılan son değerlendirmelere göre, ülke genelinin çok bulutlu, Marmara'nın doğusu, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Afyonkarahisar, Kütahya ve Isparta çevreleri ile Kırklareli'nin kıyı kesimlerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, kıyılarda yağmur ve sağanak, iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklenen yağışların; Bolu, Kastamonu, Karabük çevreleri, Zonguldak, Bartın, Düzce illerinin yüksek kesimleri, Sakarya'nın güney ve doğusunun yüksekleri, Güneydoğu Anadolu bölge geneli, Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusu, Hatay, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis, Şırnak ve Hakkari çevreleri, Adana'nın kıyı, Van'ın güney kesimleri, Erzincan'ın, Tunceli'nin ve Malatya'nın doğu ilçelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Meteorolojiden 31 kente uyarı Beklenen kar geliyor: 20 santimetreyi geçecek

Sabah ve gece saatlerinde pus ve yer yer sis ile birlikte iç ve doğu bölgelerde buzlanma ve don olayı görüleceği tahmin ediliyor.

20 SANTİM KAR 

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan uyarıda; “26 Ocak 2024 Cuma günü öğle saatlerinden itibaren Hakkari çevreleri ve Şırnak’ın doğusunda yoğun kar (20 cm. üzeri kar örtüsü), Erzincan'ın, Tunceli'nin ve Malatya'nın doğusu, Bayburt, Erzurum, Elazığ, Bingöl, Kars, Ardahan, Ağrı, Bitlis, Muş, Siirt ve Van çevrelerinde kuvvetli kar yağışı (10-20 cm. kar örtüsü) bekleniyor. Kuvvetli ve yoğun kar yağışlarının Cumartesi akşam saatlerine kadar etkili olacağı tahmin ediliyor. Ulaşımda aksamalar, görüş mesafesinde azalma, buzlanma ve don olayı ile kar örtüsü bulunan dağlık kesimlerde ve dik yamaçlarda çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Meteorolojiden 31 kente uyarı Beklenen kar geliyor: 20 santimetreyi geçecek

SICAKLIK 4 DERECE DÜŞÜYOR

Mevsim normalleri civarında seyreden hava sıcaklıklarının, Pazar gününden itibaren azalacağı ve ülke genelinde mevsim normalleri altına düşeceği tahmin ediliyor. Sıcaklık güney ve batı kesimlerde 2 ila 4 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Rüzgarın ise genellikle kuzey ve kuzeybatı, doğu kesimlerde güney ve güneydoğu yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor.

Meteorolojiden 31 kente uyarı Beklenen kar geliyor: 20 santimetreyi geçecek

Ardahan kent merkezinde gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 15,1 derece olarak ölçüldü. Soğuk hava nedeniyle sis ve kırağının etkili olduğu kentte ağaçlar ve bitkiler kırağı tuttu.

Haberin Devamı

AKOM: KAR YAĞIŞI BEKLENİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) yaptığı açıklamada, İstanbul’da hafta sonu Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkili olması beklendiği belirtildi. Cumartesi yağmur şeklinde görülecek yağışların Pazar günü karla karışık yağmur, akşam saatlerinden itibaren kar şeklinde etkili olacağının öngörüldüğü ifade edildi. Pazartesi günü ise öğle saatlerine kadar yerel kuvvetli kar yağışı geçişlerinin yaşanabileceği kaydedildi.

AKOM verilerine göre, İstanbul’da güne 5 dereceler civarında seyreden hava sıcaklıkları ile birlikte parçalı bulutlu bir gökyüzü ile başlandı. İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi genelinde hafta sonu Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkili olması bekleniyor. Mevsim normalleri altında seyreden sıcaklıkların 2-4 derece daha soğuyarak kış değerlerine gerileyeceği, beraberinde il genelinde yağış geçişlerinin yaşanacağı tahmin ediliyor. Cumartesi yağmur şeklinde görülecek yağışların Pazar günü karla karışık yağmur, akşam saatlerinden itibaren kar şeklinde etkili olması bekleniyor. Pazartesi öğle saatlerine kadar ise yerel kuvvetli kar yağışı geçişlerinin yaşanabileceği öngörülüyor. İstanbul'da hava sıcaklıklarının 31 Ocak'a kadar mevsim normallerinin 2-5 derece altında, 1-10 Şubat tarihleri arasında mevsim normalleri civarı ile 1-3 derece üzerinde seyretmesi tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Meteorolojiden 31 kente uyarı Beklenen kar geliyor: 20 santimetreyi geçecek

Meteoroloji sağanak ve kar yağışı nedeniyle 28 ili 'sarı' 3 ili de 'turuncu kodla uyardı.  

  • TURUNCU UYARI: Bolu, Hakkari, Şırnak
  • SARI UYARI: Ağrı, Bitlis, Diyarbakır, Erzurum, Kars, Mardin, Sakarya, Tunceli, Zonguldak, Batman, Bartın, Karabük, Bingöl, Erzincan, Kastamonu, Muş, Siirt, Van, Bayburt, Ardahan, Düzce, 

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

  • Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı 4
  • İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, Anadolu yakası ile zamanla il geneli aralıklı yağmur ve sağanak yağışl
  • İzmir: Parçalı ve çok bulutlu 14
  • Adana: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı 11 (Yağışların sabah saatlerinde kıyı kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.)
  • Antalya: Parçalı ve çok bulutlu 17
  • Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren yağmurlu 12
  • Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinden itibaren yağmurlu 11
  • Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı -2 (Yağışların, akşam saatlerinden itibaren yer yer kuvvetli olması bekleniyor.)
  • Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, kuvvetli olmak üzere aralıklı karla karışık yağmur ve yüksekleri kar yağışlı 3