Gündem New York'ta Türkevi'ne saldırı! Bakan Çavuşoğlu'ndan açıklama

New York'ta Türkevi'ne saldırı! Bakan Çavuşoğlu'ndan açıklama

22.05.2023 - 16:01 | Son Güncellenme:

Başkonsolosluğun da bulunduğu binanın pencereleri gece yarısı kırıldı, New York polisi güvenlik kamerası görüntülerini inceliyor. Bakan Çavuşoğlu konuya ilişkin açıklama yaptı ve ABD'li makamlara seslendi.

Cumartesi gününden bu yana ABD'deki seçmenlerin ikinci tur için oy kullandığı New York'taki Türkevi, saldırıya uğradı.

Haberin Devamı

New York Başkonsolosluğu'nun da içinde bulunduğu binaya, yerel saatle 03.00 (TSİ 10.00) sularında saldırı gerçekleşti.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Bakan Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "New York'taki Türkevi'mizin giriş katındaki camların tahrip edildiği alçakça bir saldırı meydana gelmiştir. ABD'den, saldırının faillerini süratle tespit etmesini ve ev sahibi ülke olarak diplomatik temsilciliklerimize gerekli korumayı sağlamasını bekliyoruz. Seçim süreci başta olmak üzere, vatandaşlarımıza her türlü hizmeti özveriyle sağlayan meslektaşlarıma geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı.

BM ARAŞTIRMA TALEP ETTİ

Birleşmiş Milletler, Türkevi'ne düzenlenen saldırıyı kınayarak New York'taki ilgili makamların olayı kapsamlı şekilde araştırmasını talep etti.

Haberin Devamı

 

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TÜRKEVİ’NE YÖNELİK SALDIRIYI KINADI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Türkiye’nin New York Başkonsolosluğunun da bulunduğu Türkevi’ne yönelik levyeli saldırıyı kınayarak, saldırının soruşturulduğunu açıkladı.

ABD’nin New York kentinde içerisinde Türkiye’nin New York Başkonsolosluğunun da bulunduğu Türkevi’ne yönelik levyeli saldırı, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından kınandı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller düzenlediği basın toplantısında, “New York’taki Türkevi’ne yönelik vandalizm haberlerini gördük. Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Güvenlik Servisi, yerel kolluk kuvvetleriyle birlikte soruşturma üzerinde çalışıyor. Vandalizmi kınıyoruz" dedi.

ABD’de yaşayan Türk vatandaşlarının cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için 20 Mayıs’tan bu yana oy kullandığı Türkevi’nin camlarını kıran saldırganın kimliği henüz bilinmiyor.

 

New Yorkta Türkevine saldırı Bakan Çavuşoğlundan açıklama

'NEFRET SUÇU'

ABC7 New York muhabiri Anthony Carlo, 'barbarlık' olarak nitelediği saldırıda çok sayıda pencerenin yerle bir olduğunu ve polisin olayı 'nefret suçu' kapsamında soruşturduğunu yazdı. Carlo, güvenlik kamerası kayıtlarının incelendiğini ve video görüntüsünde şüphelinin göründüğünü bildirdi.

METRELERCE KUYRUK

New York ve çevresinde yaşayanlar hafta sonu oy vermek için Türk evinde kurulan sandıklara koştu, Pazar günü yüzlerce metreyi bulan kuyruklar oluştu.

Haberin Devamı

New Yorkta Türkevine saldırı Bakan Çavuşoğlundan açıklama

"LEVYE İLE SALDIRDILAR"

CNN Türk yayınında konuşan New York Polis Teşkilatı Toplum Koordinatörü Erhan Yıldırım, "Burada gördüğümüz kadarıyla camlar çok kalın camlar elinde bir levye ile bu kadar şiddetli bir darbeyi bir anda yapabilecek en az birkaç kişi olabileceğini tahmin ediyorum. Levye ile vurulduğunu anlayabiliriz. Burada daha önce bizim konsolosluğun önünde ciddi manada protesto eden gruplar vardı. Haberi alır almaz bunların yapma ihtimali çok yüksek. Bu gruplar daha önceden gelip teröristler öldürüldüğü zaman Türk konsolosluğuna karşı bir şey yapılmıştı. Büyükelçimizin açıklaması bekleniyor. Muhtemel ihtimali Dışişleri Bakanımız açıklama yapacaktır. Orada ciddi şekilde kamera görüntülerimiz var. Türk polisinin güvenlik aldığını biliyoruz. Hemen iki sokak sonrası da ABD Büyükelçiliği’nin binası var. Burası 24 saat kamera altında olan bir bölge diyebiliriz." dedi.