Gündem Protez tırnakta kanser tehlikesi!

Protez tırnakta kanser tehlikesi!

19.10.2023 - 06:57 | Son Güncellenme:

Son yıllarda kadınların büyük ilgi gösterdiği rengarenk protez tırnakların ve kalıcı oje uygulamalarının kansere neden olabileceği belirtildi.

Protez tırnakta kanser tehlikesi

ÇİĞDEM YILMAZ- San Diego Üniversitesi’nden araştırmacıların çalışması, ultraviyole ışınlarla çalışan protez tırnak ve kalıcı oje kurutucuların hücre DNA’sını bozarak cilt kanserine yol açabileceğini ortaya koydu. Laboratuvar testlerinde, 20 dakikalık UV kurutucu işlemi sonrasında hücrelerin yüzde 30’unun öldüğü tespit edilirken, üt üste 20 dakikalık üç seansta hücre ölümünün yüzde 70’e ulaştığı belirlendi.

Haberin Devamı

Güzellik salonlarının yaygınlaşmasıyla artan protez tırnak, akrilik jel ve kalıcı oje uygulamalarının birtakım tehlikeleri de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Bölümünde yer alan Prof. Dr. Burhan Engin şunları söyledi:

‘DNA’YA ZARAR VERİYOR’

“Kalıcı oje solüsyonları, sürüldükten sonra 60 ila 90 saniye süresince UV lambaları altında kurutulmaktadır. 315 ila 400 nanometre arasındaki ultraviyole A ışığı (UV-A), deriye daha derinlemesine nüfuz eder ve UV tırnak kurutucularında yaygın olarak bu ışık kullanılmaktadır. Araştırmalar bu ışığın, hücre DNA’sında hasara neden olduğunu gösterdi. Hücrelerde deri kanserlerinde görülen mutasyonların yanı sıra mitokondri ve DNA hasarı da göze çarptı. Deride foto yaşlanmanın büyük kısmından UVA dalgalarının sorumlu olduğunu biliyoruz. Bu kozmetik uygulamaların sonuçlarını uzun dönemde deri yaşlanması şeklinde görmekteyiz. En önemlisi bu ışınlara ne kadar süre maruz kalındığı. Bu işleme devam etmeyi planlıyorsanız gitme sıklığını azaltmanız önerilmekte. Her randevu sonrasında 1-2 haftalık ojesiz periyotlar önemli. Güzellik merkezine gitmeden 30 dakika önce süreceğiniz SPF 50 güneş koruyucuyla riski minimuma indirmeniz de mümkün.”

Haberin Devamı

‘ASETONA DA DİKKAT EDİLMELİ’

Üsküdar Üniversitesi Biyogüvenlik Yüksek Lisans Programı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu: “Tırnak protezleri ve tırnak bakımı için kullanılan kimyasalların yanlış kullanımı veya sürekli teması bazı olumsuz etkilere neden olabilir. Tırnak bakımında ya da yapımında kullanılan akrilik toz ve sıvı, uçucu kimyasallar içerir. Bu kimyasalların inhale edilmesi veya cilde temas etmesi, solunum rahatsızlıkları, cilt tahrişi ve alerjik reaksiyonlara ya da kanser gibi daha kötü hastalıklara yol açabilir. Ultraviyole (UV) veya LED ışık ile sertleştirilen jel ojeler de potansiyel tehlike. UV uzun süre maruz kalındığında tehlikeli hale gelebilir. Ultraviyole ışınları ve kanser arasında ciddi bir ilişki var. Diğer bir tehlike ise aseton. Aseton, tırnak protezi çıkarmak veya temizlemek için yaygın kullanılır. Ancak aseton cildi kurutabilir ve tırnakları zayıflatabilir. Ayrıca, aşırı maruziyet solunum yolu tahrişine neden olabilir.”

Haberin Devamı

Protez tırnakta kanser tehlikesi

‘DÜZENLİ DİNLENDİRİN’

Dermatoloji Uzmanı Yasemin Fatih Amato: “Protez tırnak, kalıcı oje vs. hepsinin zararları var. Uygulama sırasında UV ışınlarına maruz kalınması kansere neden olabilir. Bu risk hem yapanı hem yaptıranı etkiliyor. Ne söylenirse söylensin birçok kadın tırnak yaptırmaya devam edecek. Hiç olmazsa, UV’den korunmayı, daha profesyonel bir yerde yaptırmayı, zaman zaman da bu işlemlere ara vermelerini tavsiye ediyoruz. Kanser riskinin yanı sıra enfeksiyon, HIV, siğil, Hepatit ve mantar da görülebilir.”

‘ENFEKSİYON RİSKİ YÜKSEK’

Dermatoloji Uzmanı Dorukhan Altınışık: “Protez tırnak ya da kalıcı oje işlemleri yapılırken kişilerin maruz kaldığı UV ışınları, kansere neden olabilir. Çünkü UV hücreyi mutasyona uğratıyor ve bu nedenle melanom başta olmak üzere farklı cilt kanserleri oluşabiliyor. Ancak doğrudan ‘kanser yapıyor’ demek etik değil. Bunun yanı sıra birçok tehlikesi söz konusu. Bu tırnak yapımında enfeksiyon riski çok yüksek. Özellikle tırnak yatağı enfeksiyonu, dolamaya neden olabiliyor. Bunun yanı sıra siğiller, HPV ve kalıcı tırnak hasarına yol açabiliyor.”