Gündem Sütlü tatlıların bir numarası sütlaç nasıl yapılır?

Sütlü tatlıların bir numarası sütlaç nasıl yapılır?

18.04.2018 - 09:57 | Son Güncellenme:

Sütlaç Türk mutfağında en çok sevilen tatlılardan biridir. Hem hafif hem de geleneksel bir tarif oluşu ile öne çıkar. Ancak sütlaç yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Aksi halde bu özel tatlının kıvamı tutmaz. Bu yazımızda sizinle o püf noktaları paylaşıyoruz...

Sütlü tatlıların bir numarası sütlaç nasıl yapılır

Sütlaç yapımında en çok dikkat edilecek konu kaynarken mutlaka ara ara karıştırmaktır. Zira sütlü bir tatlı olduğundan çok kolay dibi tutar ve tadı bozulur. Sütlaç yapımında püf noktalardan biri de pirincin piştikten sonra yıkanma işlemidir. Pirinç piştikten sonra yıkamadan direkt sütü katarsanız pirinçler birbirine yapışır ve sütlacınız bulamaç gibi olur. Tane tane pirinçleri ve mükemmel lezzeti ile nefis bir sütlaç pişirmek istiyorsanız şimdi tarifimize geçelim.

Sütlaç Malzemeleri
Öncelikle sütlaç yapmak için kullanacağımız malzemeleri tam ölçüleri ile verelim. Malzemelerinizin kaliteli olması ve tam ölçüde katılması gerekir.
Sütlaç malzemeleri:
1 litre süt,
• 4 su bardağı su,
• 1 su bardağı pirinç,
• 2 su bardağı toz şeker,
• 3 çorba kaşığı pirinç unu veya nişasta,
• Vanilya,
• Karanfil,
• Tarçın
Suyun ve sütün soğuk olması gerektiğini unutmayın. Pirinciniz ne kadar kaliteli ve lezzetli olursa sütlacınız da o kadar leziz olacaktır. Şimdi sütlacın yapılışını açıklayalım.

Sütlaç Yapılışı
Sütlaç yapmak için malzemeleri hazırladıktan sonra yapılışına geçelim. Sütlacı yapmaya pirincimizi iyice yıkayarak başlayalım. Yıkadığınız pirinci derin bir tencere içerisine koyup suyu ilave edin. Ara sıra karıştırarak pirinci yumuşayıncaya dek pişirin. Pişen pirinci musluğun altında iyice yıkayın. Unutmayın pirincin bulanık suyu gidinceye kadar iyice yıkarsanız sütlacınızdaki pirinçler tane tane ve parlak olur. Sonra pirincin üzerine sütü ve şekeri ilave ederek tekrar ateşe koyun. Pirinç unu ya da nişastanızı bir kâse içerisinde az az su ilave ederek iyice ezin ve sulandırın. Bu sulandırdığınız pirinç unu veya nişastayı da ekleyin. Sık sık karıştırarak kıvam alıncaya kadar pişirin. Hafif koyulaşmaya başladığında içine vanilya ve 3-4 adet karanfil ekleyin. Kıvam aldığında içerisindeki karanfilleri çıkartın ve kâselerinize koyun. Üzerine tarçın serpin. İsteğe bağlı olarak fındık ya da cevizle de süsleyebilirsiniz.