Gündem Talasemi hasta sayısı artıyor

Talasemi hasta sayısı artıyor

27.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, vakaların çoğu kan nakli olmaksızın hayatta kalamayan talasemi hastalığına ilişkin uzmanlara yönelik rehber hazırladı.

Talasemi hasta sayısı artıyor

HANDE ATILGAN/ANKARA- Çalışmada, Türkiye’de özellikle güney ve batı bölgelerde oldukça sık izlenen hastalığın, evlilik öncesi taramalarla azalsa da artan mülteci topluluklarıyla hastalığı taşıyıcı olan kesimin genişlediğine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Rehberde semptomların bebeklik dışında her yaş grubunda oluşabileceği ifade edilirken, hastalığın kadın ve gebe sağlığına ilişkin etkisine özel vurgu yapıldı. Kısırlık sebebi Çalışmada bu hastalarda gerekli ilaç tedavisi alınmaması durumunda ortaya çıkan tablonun kısırlığın ana sebeplerinden biri olduğu belirtilirken, iyi planlamayla normal doğumun mümkün olduğu vurgulandı.

Gebelik talaseminin doğal seyrini değiştirmez” tespiti yapılan çalışmada, hekimlere gebelik öncesi ve sonrası için folik asitten, kalsiyum ve demir desteğine bir dizi öneri sıralandı. Ayrıca, gebelikte erken doğum ve bebeğin büyüme geriliği risklerinin ikiye katlandığı belirtildi.

Talasemi nedir?

Talasemi genetik (kalıtım yoluyla) geçiş gösteren ve ağır derecede kansızlık nedeni olan bir hastalıktır. Hastaların büyük çoğunluğunda kansızlık o kadar ağır düzeydedir ki düzenli kan nakli yapılması gerekmektedir.

 

Yazarlar