Gündem ‘Tarihte benzeri olmayan vahşet’

‘Tarihte benzeri olmayan vahşet’

18.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’de hastaneyi vurarak katliam yapan İsrail’e tepkiler çığ gibi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum” derken, siyasi parti liderleri de mesajlar paylaştı. TBMM ortak bildiri yayınlarken, yurt genelinde protestolar düzenlendi.

‘Tarihte benzeri olmayan vahşet’

ANKARA Milliyet  - İsrail’in, dün Gazze’de bulunan Baptist Hastanesi’ni (Al Ahli Arab Hastanesi) savaş uçaklarıyla vurması sonucu en az 500 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. Katliamın ardından İsrail’e tepki yağdı. Saldırıya ilişkin siyasilerin tepkileri şöyle: 

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir. Gazze’de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum.” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan: “Tarih; kadın, çocuk, yaşlı demeden Gazze’ye ölüm yağdıran İsrail’in işlediği insanlık suçunu unutmayacak. Dünyanın seyirci kaldığı bu zulme bir an önce ‘dur!’ denilmesini, daha fazla annenin yüreğinin yanmamasını diliyorum.” 

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: “İsrail, tüm dünyanın gözleri önünde gaddarca insanlığı vurmaya devam ediyor. Sivil yerleşim yerlerini hedef almaya aralıksız devam eden vahşi Siyonizm, Gazze’de bir hastaneye düzenlediği saldırıda yüzlerce masum insanı katletti. İsrail’in uluslararası hukuku hiçe sayarak sivilleri hedef alan saldırılarını asla kabul etmiyoruz ve en şiddetli şekilde bir kez daha kınıyoruz.’’ 

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı: “Gazze’de bir hastanenin hedef alınması sonucunda yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesinden ve bir o kadarının da yaralanmasından derin bir infial duyuyor, bu barbarca saldırıları en şiddetli biçimde kınıyoruz. Sivilleri doğrudan hedef alan, hastaneleri, okulları vuran bir zihniyetin uluslararası hukuk önünde ve vicdanlarda hesap vermesi kaçınılmazdır.” 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Lafı eğip bükmeye hiç gerek yok. İsrail, insanlığa karşı suç işlemiştir. Bunun adı cinayettir, katliamdır. Lanetliyorum.” 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: “İsrail’in terörle mücadele edeceğini beyan ederek başlattığı savaş; artık bir savaş olmaktan çıkmış ve Netanyahu terörü hâline gelmiştir. Bir devletin savaş stratejisinde, hastane bombalamak olamaz. Bu ancak ve ancak bir terör stratejisidir. Tüm dünya kamuoyunu; bir an önce Netanyahu terörünü durdurmaya davet ediyorum.” 

MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: “Yüzlerce masumun canına kast eden bu aşağılık saldırıyı lanetliyorum.” 

Haberin Devamı

Yurt genelinde İsrail protestosu

İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği hastane katliamına karşı İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilde protesto gösterileri düzenlendi. Eylemlere binlerce vatandaş katılırken, katliam kınandı. Ankara’da İsrail Büyükelçiliği önünde zaman zaman tansiyon yükseldi. Büyükelçilik içine girmek isteyen göstericiler ve polis arasında arbede yaşandı. İstanbul Beşiktaş’taki İsrail Konsolosluğu binasının önünde de vatandaşlaar, “Katil İsrail Filistin’den defol” sloganları attı. Bazı vatandaşlar ise konsolosluk binasına havai fişek ve yumurta attı. ● HABER MERKEZİ

‘İnsanlık suçunu şiddetle kınıyoruz’

İsrail’in Gazze’de hastaneyi hedef almasına TBMM’den ortak tepki geldi. TBMM Genel Kurulu’nda, AK Parti, CHP, YSP, MHP, İYİ Parti ve SP grup başkanvekillerinin ortak imzasıyla yayınlanan bildiride “Derin üzüntü duyuyoruz. İnsanlık suçu olan bu saldırıları şiddetle kınıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bütün parti grupları ve milletvekilleri olarak, bu vahşetin durdurulması için dünya parlamentolarını, uluslararası toplum kuruluşlarını tutum ve inisiyatif almaya davet ediyoruz” denildi.

Haberin Devamı

Dünya katliama sessiz kalmadı

İsrail’in Gazze’de hastaneye düzenlediği saldırıya ilişkin dünyadan gelen tepkiler şöyle: 

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA): “UNFPA, yüzlerce insanın ölümüne neden olan Gazze’deki hastaneye yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor.” 

AB Konseyi Başkanı Charles  Michel: “Çok fazla ölü var. Bu, orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor. Sivil altyapıyı hedef alan saldırılar, uluslararası hukuka uygun değildir.” 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau: “Gazze’den gelen haberler korkunç ve kesinlikle kabul edilemez. Bu konuda ve her durumda uluslararası hukuka saygı duyulması gerekiyor. Savaşlarla ilgili kurallar vardır ve hastaneyi vurmak kabul edilemez.” 

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Gayt: “Hangi akıl hastası, savunmasız insanların olduğu bir hastaneyi kasten bombalar? Arap kurumları savaş suçlarını belgeledi ve suçluların yaptıkları yanına kar kalmayacak.” 

Haberin Devamı

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed: “Uluslararası insan hakları hukuku tarafından güvenli alan olarak kabul edilen bir hastaneyi hedef almak insanlık suçudur.” 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani: “Saldırı vahşi bir savaş suçu ve soykırımdır. Siyonist rejim, Filistin halkına karşı bu korkunç suçu işleyerek vahşetini bir kez daha tüm dünyaya gösterdi ve savaşta uluslararası hukukun ilke ve kurallarına bağlılığının olmadığını kanıtladı.” 

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı: “İsrail’in Gazze’de hastaneyi hedef alan, yüzlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan saldırısını şiddetle kınıyoruz.” 

Katar Dışişleri Bakanlığı: “Vahşice bir katliam, sivillere karşı işlenen çirkin bir suç ve uluslararası hukukun ihlali.” 

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı: “İsrail’in Gazze’de işlediği menfur suçu en güçlü ifadelerle kınıyoruz.”