Gündem ‘Tatlı miras’ta bilirkişiyle temasa dava

‘Tatlı miras’ta bilirkişiyle temasa dava

10.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Merhum iş insanı Mehmet Salih Tatlıcı’nın milyonlarca dolarlık büyük serveti için çocukları arasında yıllardır süren miras anlaşmazlığı kapsamında açılan davalara bir yenisi daha eklendi.

‘Tatlı miras’ta bilirkişiyle temasa dava

ELİF ALTIN/ İSTANBUL- Baba Tatlıcı’nın oğullarından Mehmet Tatlıcı hakkında, üvey kardeşinin şikayeti üzerine bilirkişiyi gerçeğe aykırı rapor hazırlaması için etkilediği iddiasıyla dava açıldı. İddianamede, Mehmet Tatlıcı ile bilirkişi görüşmelerine ait HTS kayıtları yer aldı.

Haberin Devamı

İstanbul’da 1960’lı yılların ortalarında açtığı tatlıcı dükkanıyla iş hayatına atılan ve 1980’li

yıllarda artık Türkiye’nin sayılı zenginleri arasına giren iş insanı Salih Tatlıcı’nın 2009 yılındaki ölümünün ardından bıraktığı yaklaşık 3 milyar dolarlık miras aile bireylerinin arasını açtı. Salih Tatlıcı mirasının büyük kısmını ikinci eşi Nurten Tatlıcı ile oğlu Uğur Tatlıcı’ya bırakınca aile bireyleri mahkemelik oldu.

Bilirkişi atanmıştı

Tatlıcı’nın vefatından 3-4 yıl önce ikinci eşi Nurten ve oğlu Uğur Tatlıcı’ya bıraktığı gayrimenkuller ve şirket hisseleri ile ilgili Tatlıcı’nın ilk eşi Bedriye hanımdan olan çocukları Ahmet, Mehmet ve Ali Tatlıcı İstanbul 19. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açmıştı. Dava sürecinde Salih Tatlıcı’dan kalan malların idaresini mahkemenin atadığı tereke gerçekleştirirken, mahkemenin talebi ile baba Tatlıcı’dan anne oğul Tatlıcı’ya miras kalan gayrimenkullerin değerlerinin tespiti için bilirkişi raporu alındı.

Haberin Devamı

Ancak Nurten Tatlıcı ve oğlu Uğur Tatlıcı, savcılığa başvurarak bilirkişi raporundaki bedellerin gerçek değerden çok yüksek olduğu gerekçesiyle, bilirkişi Mehmet Taş’ın raporu diğer mirasçı davacılar lehine yanlı olarak düzenlendiği iddiasıyla şikayette bulundu. Şikayet sonrası bilirkişi Mehmet Taş hakkında 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Etkileme suçlaması

Nurten Tatlıcı ve oğlu Uğur Tatlıcı bu kez Salih Tatlıcı’nın ilk eşinden olma oğlu Mehmet Tatlıcı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Şikayet dilekçesinde, şüpheli Mehmet Tatlıcı’nın bilirkişi Mehmet Taş’ı etkilemeye teşebbüs ettiği beyan edildi. Soruşturmasını tamamlayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı hazırladığı iddianamede, Mehmet Taş tarafından tanzim edilip miras davasına sunulan bilirkişi raporunda tespit edilen miktarlarla tespit edilmesi gereken miktarlar arasında fahiş fark olduğu belirtilerek söz konusu bilirkişi raporunun davalılar olan müştekiler aleyhine sonuçlar doğurur nitelikte olduğu ifade edildi.

4 yıla kadar hapsi istendi

İddianamede, bilirkişi olarak görev yapan Mehmet Taş’ın, HTS kayıtlarının incelenmesinde söz konusu raporun teslim tarihinde ve öncesinde şüpheli Mehmet Tatlıcı’ya ait şirket üzerine kayıtlı hat ile 6 farklı görüşmenin gerçekleştiği, Mehmet Taş tarafından hazırlanıp miras davasında mahkemeye verilen bilirkişi raporunda fahiş değer farklılıklarıyla şüpheli Mehmet Tatlıcı lehine müştekiler aleyhine durum ortaya çıkarıldığı belirtildi. İddianamede Mehmet Tatlıcı’nın “Yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs” suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılması talep edildi.