Gündem ‘Toz’lanıyoruz!

‘Toz’lanıyoruz!

25.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çöl tozu bize de geldi. Prof. Dr. Orhan Şen, çöl tozlarının bugünden itibaren başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde karşımıza çıkacağını söyledi.

‘Toz’lanıyoruz

Yunanistan’ın başkenti Atina’da, Afrika’dan rüzgarlarla taşınan çöl tozu her yeri “turuncu”ya boyadı. Çöl tozu Türkiye’ye dün akşam saatlerinde Batı ve Güney kesimlerinden giriş yaptı. Tozun ne kadar süreyle ve ne ölçüde etkili olacağını CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen değerlendirdi. Şen, “Afrika’dan Sahra Çölü’nden Avrupa’ya gidiyor, Avrupa’dan bize doğru gelebiliyor. Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve daha sonra İç Anadolu’yu etkileyecek. Bu toz genellikle bu aylarda gelir. Renginin kırmızıya dönük sarı gözükmesinin nedeni, içeriğindeki demir bileşeninden kaynaklanıyor. Atina’daki durum biraz farklı. Meteorolojik şartlar bu çöl tozunu aşağı doğru bastırmış. Atina üzerinde yüksek basınç var. Dolayısıyla kararlı bir atmosfer var. Yukarıdaki tozlar aşağıya inmiş ve konsantrasyonu artmış” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul’dan doğuya

İstanbul’da Atina’daki gibi bir durumun yaşanmayacağını söyleyen Şen, “Kuvvetli rüzgarlar var ve bu tozu dağıtıyor. Ama buna rağmen genelde İstanbul’da tozu görebiliyoruz. Bugün de İstanbul’da toz görülecek. Ama sağlıksız seviyeye gelmeyecek. Yarından itibaren İstanbul’dan doğuya doğru hareket edecek. Daha çok Kastamonu, Batı Karadeniz, Konya ve Ankara civarlarında etkili olacak. Miktarı biraz daha fazla olacak. O kırmızılığı, biraz daha koyu renkte göreceğiz” diye konuştu.

Hafta sonu veda ediyor

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay: “Önümüzdeki günlerde Trakya, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da yağış yok ve hava sıcaklıkları yüksek olacak. Bu nedenle bu hafta toz kirliliğinin devam etmesini bekliyoruz. İç Anadolu’da ise hafta sonu yağış beklendiği için toz kirliliği bitebilir. Diğer bölgelerimizde yağışlarla birlikte partikül madde kirliliği sona erecek.”

Haberin Devamı

‘Toz’lanıyoruz

‘Ağzınızı kapatın’

Türk Toraks Derneği, Sahra Çölü, Arabistan Yarımadası ve İran çöllerinden her yıl ortalama 20 milyon ton çöl tozunun ilkbaharda Anadolu’ya ulaştığına dikkat çekti. Açıklamada, “Çöl tozlarında yoğun polen olabiliyor. Bu durum çocuklar ve hastalar için tehlikeli. Dışarı çıkılacaksa ağız, burun kapatılmalı” denildi.

Atina, Mars’a döndü

Yunanistan’ın başkenti Atina 23 Nisan’da Afrika’dan gelen çöl tozlarıyla turuncu renge büründü. Görüntü “Kızıl Gezegen” Mars’a benzetilirken Atinalılar, havayı da kirleten iklim olayını konuştu.