Gündem Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

29.12.2017 - 10:44 | Son Güncellenme:

Trafikte kurallara uymayan sürücülere ceza kesilir. Sürücüler kesilen cezaları farklı seçeneklerle online olarak sorgulayabilirler. Trafik cezası ödeme işlemleri de kredi kartı kullanılarak yapılabilir. Trafik cezası nasıl sorgulanır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır

Ülkemizde her geçen gün araç sayısı artmasıyla trafik cezaları da artar. Trafik cezası sorgulama; e-Devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet siteleri üzerinden yapılabilir. Ceza kesilen sürücüler, Gelir İdaresi Başkanlığı veya e-Devlet uygulamasını kullanarak ödeme işlemi yapabilirler.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

e-Devlet üzerinden trafik cezası sorgulama, turkiye.gov.tr internet sitesine giriş yapılarak gerçekleştirilir. Kullanıcılar giriş için; e-Devlet şifresi, T.C. kimlik kartı, mobil imza, e-İmza ve internet bankacılığı seçeneklerini kullanabilirler. Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısında bulunan kurumlar listesinden Emniyet Genel Müdürlüğü menüsüne girilir. Menüde ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı kullanılarak trafik cezası öğrenilebilir.
Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden trafik cezası sorgulama için, egm.gov.tr internet sitesi açılır. ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısından ad, soyad ve T.C. kimlik numarası bilgileri ile sorgulama yapılabilir. Sorgulama sonucunda son bir yıl içinde kesilen cezalar görülebilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığı ile sorgulama için, gib.gov.tr internet sitesine giriş yapılır. ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısından ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bölümü ile sorgulama yapılabilir. Sorgulama sonrasında kredi kartı kullanılarak trafik cezası ödenebilir.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?

Trafik cezaları, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden veya PTT şubelerinden ödenebilir. Ceza ödemesinin yapılabilmesi için ceza tebliğ edilmiş olmalıdır. Kesilen trafik cezasını erken ödeyenler, yüzde 25 oranında indirimden yararlanabilirler. Sunulan indirimden yararlanılabilmesi için, cezanın kesildiği tarih itibariyle 15 gün içerisinde ödeme yapılması gerekir. 15 gün içinde ödeme yapılmazsa, indirim imkanından yararlanılamaz. İndirim dışında cezanın geç ödenmesi halinde de sürücüler, yüzde 5 oranında gecikme zammı ile ceza ödemesi yaparlar.

Trafik cezalarından bazıları şunlardır;

- Sürüş esnasında cep telefonu ile konuşmak 95 lira
- Yasak yerden dönüş yapak 95 lira
- Ruhsatsız araç kullanmak 95 lira
- Takip mesafesini ihlal etmek 95 lira
- Kırmızı ışıkta geçmek 206 lira
- Trafik işaretlerine uymamak 206 lira
- Hız sınırını yüzde 30 oranında aşmak 427 lira
- Ehliyetsiz araç kullanmak 1763 lira
- Sahte plaka kullanmak 5 bin 191 lira