Gündem TSK’dan göz kamaştıran gösteri

TSK’dan göz kamaştıran gösteri

27.05.2009 - 00:55 | Son Güncellenme:

İzmir Doğanbey Körfezi’nde gerçekleştirilen Efes 2009 tatbikatında, ilk kez Amfibi Bot Bölüğü çıkarması yapıldı Tatbikata Kara Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma’dan 6 bin 605 asker katıldı

TSK’dan göz kamaştıran gösteri

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) planlı tatbikatlarından Efes 2009 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı’nın “seçkin gözlemci” günü dün İzmir’in Doğanbey Körfezi’ndeki tatbikat alanında yapıldı. 6 Mayıs’ta başlayan ve Ege Ordusu Komutanlığı’nın koordinatörlüğünde icra edilen tatbikat, 29 Mayıs’ta sona erecek. Tatbikatta ilk kez Amfibi Bot Bölüğü çıkarması yapıldı. 105 mm. obüs topları da ilk kez temsili savaş alanına helikopterlerle indirildi.
Tatbikatın dünkü bölümüne Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Org. İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve kuvvet komutanları katıldı. Ordu seviyesinde düzenlenen tatbikatta, Kara Kuvvetleri’nin yanı sıra Deniz ve Hava Kuvvetleri ile jandarma unsurları da yer aldı.
Tatbikatta, dost ülke “Çelik”, düşman ülke “Demir”, çıkarma yapılan sahil de “Turuncu” olarak isimlendirildi. Senaryo gereği, “Çelik” ülkenin birlikleri, “Demir” ülkenin birliklerinin bulunduğu hedeflere taarruz etti. 6 bin 605 personelin görev yaptığı tatbikata, 56 savaş uçağı, 27 helikopter, ikisi fırkateyn olmak üzere 46 savaş gemisi katıldı.
Tatbikatı 31 ülkeden 35 askeri gözlemci izledi. Tatbikat boyunca F-16 ve Fantom jetleri toplam 241 sorti yaptı. Üç aşamadan oluşan tatbikatın birinci aşamasında, “Demir” ülkenin kuvvetlerine ait hedefler “Çelik” devletinin jetlerince havadan güdümlü füzelerle vuruldu. 

PKK’ya saldırıların benzeri
F-16’lar, tatbikat alanında Kuzey Irak’taki PKK hedeflerine yapılan saldırıların benzerini uyguladı. Hedeflere Maverick füzesi de atıldı.
Tatbikatın ikinci aşamasında, Amfibi Bot Bölüğü sahile çıkarma yaptı. Ardından, gemiler ile tanklar sahile çıkarıldı. Bu sırada Kobra helikopterleri, çıkarmayı koruma altına almak için düşman hedeflerini  ateş altına aldı. Tatbikatın üçüncü aşamasında zırhlı birliklerin destek ateşi altında, piyadeler hedef bölgeleri ele geçirdi. 

‘İftihar ediyorum’
Başbuğ, tatbikattan sonra yaptığı konuşmada, “Bugün TSK’nın Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri’nin müşterek bir harekâtı planlama ve icra yeteneğinin mükemmel seviyede olduğunu gördük, iftihar ediyorum. Herhalde hiçbiriniz hedef bölgesinde olmayı istemezdiniz” dedi.

Haberin Devamı

‘Önce vatan’ diyerek vurdular 
-  Efes Tatbikatı’nı izleyen Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ ve komutanlarla birlikte çadırda öğle yemeği yedi. Askerlere çıkan ve Erdoğan ile komutanlara da verilen kumanyada, kadınbudu köfte, börek, domates, salatalık, meyve suyu ve baklava yer aldı. 
-  Hedeflerin imhası sırasında, pilotlar “Önce vatan” diyerek atış yaptı.
- Tatbikatı 10 şehit ailesi ve beş muharip gazi de kendilerine ayırılan özel bölümden izledi.

TSK’dan göz kamaştıran gösteri

TSK’dan göz kamaştıran gösteri

TSK’dan göz kamaştıran gösteri