Gündem Tüm aile tek tek kaçtı

Tüm aile tek tek kaçtı

02.12.2009 - 00:47 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Gül’ün, Ürdün’den Türkiye’ye iadesini talep edeceğini belirttiği Hakan Uzan, 6 yıldır bulunamıyor. Hakan Uzan ve babası Kemal Uzan’ın Ürdün’de olduğu iddia ediliyor Son olarak eylül ayında Ankara’da olması beklenen Ürdün Emniyet Müdürlüğü heyetinin, Uzanlar konusu gündeme getirileceği için ziyareti ertelediği öne sürülmüştü

Tüm aile tek tek kaçtı

Hükümetin GP lideri Cem Uzan ve ailesine ait Uzan Holding’e yönelik başlattığı soruşturmalar çerçevesinde mallarına el konulan ve haklarında adli davalar başlatılan Uzan ailesi, süreç içinde tek tek yurtdışına kaçtı.
İmar Bankası’nda başlatılan incelemeler sonrasında Uzanların büyük bir vurgun gerçekleştirdiği iddiaları üzerine aileye yönelik 2003’te yargı süreci başlatıldı. Bu çerçevede, ilk olarak baba Kemal Uzan, kardeşi Yavuz Uzan, küçük oğlu Hakan Uzan, 28 Ağustos 2003’ten bu yana izlerini kaybettirdi.
Bir yandan vurgunun boyutunun tespitiyle ilgili çalışmalara başlayan Şişli Cumhuriyet Savcısı Mecit Ceylan, bir yandan da yurtdışına kaçtıkları anlaşılan Uzanların yakalanması için harekete geçti. Bu çerçevede Yavuz Uzan’ın izi ABD’de bulundu. Türk Interpolü’nün girişimleri sonucu Yavuz Uzan’ın San Fransisco’da olduğu anlaşıldı. Adalet Bakanlığı’nın girişimlerinden ise sonuç alınamadı.

2004’te Singapur’da markette
Yakalama çalışmaları çerçevesinde, polis tüm ihbarları değerlendirirken Kemal ve Hakan Uzan’ın Ürdün’de oldukları öne sürüldü. Bu kapsamda Kemal ve Hakan Uzan için 2004’te ayrı ayrı kırmızı bülten çıkarıldı. Bu bültenlerle aramalar devam ederken Hakan Uzan, 2004’te Singapur’da bir marketten alışveriş yaparken görüntülendi. Japonya’da da havalimanında görüntülenen Hakan Uzan’ın yakalanması için Türk polisi de devreye girdi ve Hakan Uzan’ı Japonya’da kılpayı elinden kaçırdı.

Ürdün pasaportu var
Takipler sırasında Kemal ve Hakan Uzan’ın hem Ürdün vatandaşı oldukları hem de Ürdün pasaportu kullandıkları belirlendi. Uzanların Ürdün’ün tatil beldesindeki otellerinde kaldıkları tespit edildi. Uzanların, Ürdün’de değişik sektörlerde faaliyet gösteren firmaları aracılığıyla sıcak paraya rahatça ulaştıkları ve yaşamlarına devam ettikleri de anlaşıldı.
Baba-oğul Uzanların bu durumu nedeniyle Türkiye, birkaç kez Ürdün’den dolaylı veya doğrudan Uzanları istedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kızının düğün davetiyesini özel uçakla Amman’a götürüp Kral Abdullah’a bizzat verdi. Bu ziyarette Erdoğan, Uzanların durumunu da gündeme getirdi, ancak sonuç alınamadı. Bugüne kadar özellikle Hakan Uzan’ın Burnei, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, Tayland, Kıbrıs ve başta İngiltere olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde dolaştığı ve görüldüğü yönünde bilgilere ulaşıldı, ancak bu bilgiler doğrulanamadı.

Karısı ve çocuğu da çıktı
Kemal ve Hakan Uzan’ın kayıplara karışmasının ardından 22 Ekim 2003’te Hakan Uzan’ın eşi Özlem Uzan ve oğlu Ata Kemal Muhammet Uzan, İstanbul’dan yurtdışına çıkış yaptı. Haklarında herhangi bir arama ve yakalama kararı bulunmayan Özlem Uzan ve oğlu, bir daha ülkeye giriş yapmadı. Özlem Uzan’ın, firari eşi Hakan Uzan’la buluştuğu ve Ürdün’de yaşadığı yönünde bilgiler Türkiye’ye ulaştı. Bu arada Hakan ve eşi Özlem Uzan’ın kendilerine ait yatla Malezya sularında demirledikleri bilgisi de Ankara’yı harekete geçirdi. MİT ve emniyet bu bilgiyi araştırdı ama somut bilgiye ulaşılamadı.

Tüm girişimler boşa çıktı
Türkiye’nin Interpol üzerinden yaptığı girişimler boşa çıkarken, 2005’te Ankara’ya gelen Ürdün Emniyet Genel Müdürü Tahsin Shordon başkanlığında gerçekleştirilen ikili görüşmelerde de konu gündeme getirildi. Shordon, kendilerinde bir bilgi olmadığını söyleyince baba-oğulun Türkiye’ye getirilmesi konusunda olumlu adım atılamadı.
Son olarak eylül sonunda Ankara’da olması beklenen Ürdün Emniyet Genel Müdürlüğü heyetinin, sürpriz biçimde ziyareti ertelediği ortaya çıktı. Cem Uzan’ın Türkiye’den kaçtığı yönündeki haberlerin gündeme geldiği dönemle örtüşen ertelemenin iki ülkenin ortak kararıyla alındığı belirtilmişti. Ancak Ürdün tarafının Uzanlar konusunun, geçmişte olduğu gibi Türkiye tarafından yeniden masaya getirilmesinden duyduğu kaygı nedeniyle ertelemenin gerçekleştiği öne sürüldü.

Haberin Devamı

Tüm aile tek tek kaçtı


Hakan Uzan, 2004’te Singapur’da markette görüntülendi. Yanında 4 koruması vardı.

Tüm aile tek tek kaçtı

Ve son iddia...
Ürdün pasaportuna (yanda) sahip Hakan Uzan’la ilgili son iddia ise, Ürdün Kralı Abdullah’ın 9-12 Kasım tarihlerinde Londra’ya yaptığı resmi ziyaret sırasında, Hakan Uzan’ın Londra’ya gittiği ve oradaki Hakkasan restoranında Ürdün Kralı Abdullah ile yemek yediği şeklindeydi... Ancak Londra kaynaklarından alınan bilgi, Kral Abdullah’ın da Hakan Uzan’ın da burada yemek yemediği şeklinde...