Gündem Türk edebiyatı Çin sahnesinde

Türk edebiyatı Çin sahnesinde

28.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uzakdoğu’nun en büyük yayıncılık etkinliklerinden Pekin Kitap Fuarı onur konuğu Türkiye’nin stant açılışı dün ülkenin medyadan sorumlu bakanı Wu Shangli’nin ev sahipliğinde gerçekleşti

Türk edebiyatı Çin sahnesinde

Açılış konuşmasını Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu’nun yaptığı 21. Pekin Kitap Fuarı’nda, Kültür Bakanı Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, “Türkiye ve Çin arasındaki dostluk ilişkisi 2 bin yıldan fazlasına dayanıyor. 30 Ağustos’a kadar devam edecek fuar süresince kültürümüzü yansıtan onlarca etkinlik yapılacak. Türk edebiyatının ve klasiklerinin de arasında olduğu 3 bin kitap standımızda sergilenecek” diye konuştu.
15 yılda 96 kitap
Arıcı’nın konuşmasının ardından medyadan sorumlu bakan Wu Shanli, fuarın sektöre hareket katan coşkulu bir fuar olduğunun altını çizdi ve şöyle devam etti: “Çin ve Türkiye arasındaki yayıncılık faaliyetleri gün geçtikçe daha da hız kazanıyor. Son 15 yılda Türkçe’den Çince’ye 96 kitap çevrildi. Bunlar arasında Orhan Kemal’in ‘Baba Evi’ ve Orhan Pamuk’un ‘Kar’ ile ‘İstanbul’ kitapları başı çekiyor. Çin’in de önemli eserlerinin bu fuar vesilesiyle Türkiye’de yayımlanacağına tüm kalbimle inanıyorum.”
Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Çinli Bakan’a ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil imzalı bir ebru ve Topkapı Sarayı’nda sergilenen Sultanların silahlarının anlatıldığı bir kitap hediye etti.
Wu Shangli ise Arıcı’ya, geçtiğimiz yılki Çin Halk Cumhuriyeti’nin İstanbul Kitap Fuarı’nda onur konuğu olduğu sırada çekilen fotoğraflardan yola çıkılarak hazırlanan kitabı sundu. İki yetkili daha sonra Türkiye Stadı’nı gezdi.
Yemeklere ilgi yoğun
Türkiye’nin standının açılışının ardından stand ziyaretçilerine patlıcan salata, haydari, kıymalı pide, baklava ve ayran ikram edildi. Çinlilerin oldukça ilgi gösterdiği menüye daha sonra stantta pişirilen Türk kahvesi de eklendi.