Gündem Türkiye yarın sandık başında

Türkiye yarın sandık başında

13.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye yarın sandığa gitmeye hazırlanırken adaylar da bugün son kez seçmenle buluşup oy isteyecek. YSK Başkanı Yener ise yaptığı açıklamada seçimlerin sağlıklı ve güvenli yapılması için tüm önlemlerin alındığını kaydetti.

Türkiye yarın sandık başında

Önder Yılmaz - “Yüzyılın seçimi” olarak nitelendirilen Cumhurbaşkanı ve 28. dönem milletvekili genel seçiminde son viraja girildi. Türkiye yarın sandığa gitmeye hazırlanırken, Cumhurbaşkanı adayları ve siyasi parti liderleri nefes kesen miting temposuna bugün noktayı koyuyor. Son mitinglerini büyükşehirlerde yoğunlaştıran ve vaatlerini seçmenle paylaşan liderler, kozlarını İstanbul’da paylaşacak.

Haberin Devamı

YSK ise seçim güvenliği ve yasaklarına ilişkin üst seviyede tedbir alıyor. Seçim günü saat 06.00’dan gece 24.00’a kadar alkollü içki satışı yasak olacak. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dışında yerleşim yerlerinde kimse silah taşıyamayacak. Kahvehane, kıraathane ve internet kafe gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak. Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek, düğünler ise seçim günü saat 18.00’den sonra yapılabilecek.

Seçime saatler kala liderler meydanlarda son kozlarını paylaşıyor. Mitinglerini yoğun tempoda hız kesmeden devam ettiren liderler, seçim sonucu belirlemede kritik illerin başında gelen İstanbul’a özel önem veriyorlar. 

Türkiye yarın sandık başında

Final büyük şehirlerde

Haberin Devamı

Cumhur İttifakı’nın adayı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’nın ardın dün İstanbul’un ilçelerini dolaşarak vatandaşlarla bir araya geldi, akşam da Türkiye Gençlik Zirvesi’ne katıldı. Erdoğan bugün de İstanbul’da halkla buluşmalarını sürdürecek. Oyunu İstanbul’da kullanacak.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu da dün Samsun ve Ankara’da vatandaşlara hitap etti. Kılıçdaroğlu bugün de başkentte vatandaşlarla buluşacak. Ankara’da oyunu kullanacak olan Kılıçdaroğlu, gelişmeleri Genel Merkez’den izleyecek.

MHP lideri Devlet Bahçeli de dün Türkmenlerin yoğunlukla yaşadığı ve milliyetçi oyların yoğun olduğu Karaman ve Aksaray’da seçmenlerle buluştu. Bahçeli, bugün ise temposunu biraz daha artırarak Isparta, Burdur ve Antalya’da üç mitingle final yapacak.

İYİ Parti lideri Meral Akşener ise dün önce Yozgat’ta halka hitap etti, ardından Millet İttifakı’nın Ankara mitingine katıldı. Bugün İstanbul’a geçerek bazı temaslarda bulunacak Akşener, pazar günü oyunu kullanması sonrasında Ankara’ya dönüp partisinin genel merkezinden gelişmeleri takip edecek.

Yener: Tedbirler tamam

YSK Başkanı Ahmet Yener dün yaptığı açıklamada, Türkiye tarihinde en fazla siyasi partinin katıldığı bir seçimin gerçekleşeceğine dikkati çekerek, seçime ve oy verme gününe ilişkin tüm hazırlıkların tamamlandığını ifade etti.

Haberin Devamı

Yener, “Seçim günü enerji kesintisi ve siber saldırı gibi teknolojik alt yapıya ilişkin tüm tedbirler alınmış, gerekli deneme testleri de yapılmıştır. Şu an itibarıyla YSK, il ve ilçe seçim kurullarımızca, seçimlerin sağlıklı ve güvenli bir ortamda yapılabilmesi için tüm önlemler alınmıştır” dedi.

Seçimde ilk kez görme engelli seçmenlerin kendi başlarına oy kullanmalarını sağlayacak şablonların hazırlandığını hatırlatan Yener, sandık kurullarında siyası partili üyelerin de bulunduğunu, tutanakların tüm sandık kurulu üyelerince ıslak imza altına alınacağını kaydetti.

Yener, tüm sandık sonuç tutanaklarının partilerin sandıkta görevli üyelerine de verildiğini belirtirken, bu tutanakların, resmi formatında taranıp sisteme girildiğini, aynı zamanda siyasi partilerin genel merkezleriyle de paylaşıldığını hatırlattı.

8.9 milyon depremzede seçmen var

Depremlerden etkilenen illerde seçimin sağlıklı yürütülmesine yönelik hazırlıkları da anlatan YSK Başkanı Yener, “Şu an, deprem bölgesinde, yaklaşık 8 milyon 900 bin civarında seçmenimizin kaydı bulunmaktadır. Her şey hazır” dedi. Yurt dışında kullanılan oyların, güvenli şekilde Türkiye’ye getirildiğini ve ATO Congresium’a taşındığını aktaran Yener, oyların burada, bir anahtarı Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu Başkanı’nda, diğer anahtarları da siyasi parti temsilcilerinde bulunmak üzere beş kilit altına alındığını kaydetti. Vatandaşlara sandığa gitmeleri çağrısında bulunan Yener, seçimin kesin olmayan sonuçlarının, YSK tarafından seçim günü açıklanacağını bildirdi.