Gündem 'Ukrayna NATO’ya üyeliği hak ediyor'

'Ukrayna NATO’ya üyeliği hak ediyor'

08.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün İstanbul’a gelen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile birlikte yaptığı ortak basın açıklamasında “Şüphesiz Ukrayna NATO’ya üyeliği hak ediyor. Israrla savunduğum bir hususu tekrar vurgulamak istiyorum. Adil bir barışın kaybedeni olmaz” dedi.

Ukrayna NATO’ya üyeliği hak ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün daveti üzerine İstanbul’a gelen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştü. Vahdettin Köşkü’nde yaklaşık 3 saat süren ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından iki lider ortak basın açıklaması yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

ADİL BİR BARIŞIN KAYBEDENİ OLMAZ: Şüphesiz Ukrayna NATO’ya üyeliği hak ediyor. Her zaman ısrarla savunduğum bir hususu tekrar vurgulamak istiyorum. Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Taraflar arasındaki anlayış farklılıklarına rağmen barış arayışlarına bir an evvel geri dönülmesi en samimi arzumuzdur. Ukrayna’nın yeniden ayağa kaldırılmasında her türlü desteği vereceğiz. Ukrayna’da lider konumda olan müteahhitlik şirketlerimiz, ülkenin yeniden imarında da Ukraynalı dostlarına yardımcı olacaktır.

KIRIM TATAR TÜRKLERİ: Ukrayna’nın geleceğine güvenle bakmamızın en önemli sebeplerinden biri de Kırım Tatar Türklerinin ülkelerinin özgürlüğe kavuşması için canla başla mücadele etmesidir. Soydaşlarımızın haklarının ve hukuklarının garanti altına alınmasındaki ve özerklik statülerinin tahkim edilmesindeki emeklerinden ötürü Sayın Zelenskiy’ye bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu vesileyle hayatını kaybeden tüm Ukraynalılar için baş sağlığı dileklerimi tekrarlıyorum. Ukrayna’yla dayanışma içinde olurken, savaşın müzakereler temelinde sona erdirilmesi için gayretlerimizi sürdüreceğiz.

Haberin Devamı

TAHIL KORİDORU: Tahıl koridoru meselesinde çalışmalarımızı devam ettireceğiz. 17 Temmuz sonrasını daha ne kadar uzatabiliriz, bunun da çalışması içerisindeyiz. Bunun 3 ayda bir olması gibi bir beklentimiz var. Süreyi de 2 yıla çıkarmak gibi bir gayretin içinde olacağız. Bu konuyu sayın Putin’le de gündeme getireceğiz. Afrika’daki fakir ülkeler hep buraya bakıyor. Bunun beklentisi içinde. Ayrıca 12 tane Ukrayna limanlarındaki gemilerin durumunu da konuştuk. Bu gemilerin de serbest bırakılması noktasında gayret edeceklerini söylediler. Bunlar Türk gemileri. İş adamlarımız rahatlamış olacaklar. Bu tahıl koridorundaki süreçle ilgili yapacağımız müşterek çalışmayla netice alacağımızı ümit ediyorum.

Ukrayna NATO’ya üyeliği hak ediyor

‘Desteğiniz için minnettarım’

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, toplantıda yaptığı açıklamada “Ülkemiz ve halklarımız için barış isteyen herkese teşekkür etmek için buradayım” dedi. Zelenskiy, “Türkiye’nin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine olan değişmez desteğine minnettarım. Karadeniz tahıl girişimine ve Ukrayna’dan tahıl inisiyatifine olan desteğiniz için minnettarım. Barış planını hayata geçirmek istiyoruz. Bu konuda Türkiye, liderliği üstlenmeye hazır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Emeklilere sözümüzü tuttuk’

Erdoğan, “Dünkü talimatlarımız çerçevesinde emeklilerimizin maaş iyileştirmeleriyle ilgili düzenlemeyi meclisimize sunduğumuzun müjdesini paylaşmak istiyorum. Söz konusu düzenlemenin hayırlı olmasını diliyor, bundan sonra da milletimize verdiğimiz sözleri yerine getireceğimizi ifade ediyorum” dedi.

‘Putin ağustos ayında Türkiye’yi ziyaret edecek’

Erdoğan, Zelenskiy ile ortak basın toplantısı sırasında ağustos ayında Rusya lideri Putin’in Türkiye’yi ziyaret edeceğini duyurdu.  Erdoğan, “Esir mübadelesi konusunda Ukrayna tarafını dinledik. Rusya tarafı ile de görüşüyoruz. Konuyu Putin’le de görüştüm. Önümüzdeki ay Putin’in Türkiye’ye ziyareti olacak. Bu arada olacak telefon görüşmelerinde de bu konuyu ele alacağız” dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Erdoğan ve Putin’in kısa süre içinde görüşebileceğini ancak henüz tarihin kesinleşmediğini açıkladı. Erdoğan-Zelenskiy görüşmesini yakından takip ettiklerini duyuran Peskov, görüşmeyi ‘önemli’ olarak niteledi.