Gündem Vizesiz, kolay seyahat

Vizesiz, kolay seyahat

21.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Amerika’dan Asya’ya her kıtadan ülkeye vizesiz seyahat etmek mümkün. Seyahate yeni başlayanların listesinde Balkanlar ve Yunan adaları öne çıkıyor. Farklılık arayanlar ise Amazonlar, Peru, İran, Fas gibi ülkeleri tercih ediyor

Vizesiz, kolay seyahat

Yurtdışına seyahat etmek ancak vize prosedürleriyle uğraşmak istemeyenler için de pek çok seçenek var. Dış İşleri Bakanlığı’nın sitesinde paylaştığı bilgiye göre Türk vatandaşlarından vize istemeyen 69 ülke bulunuyor. İlk yurt dışı seyahatine çıkanların en çok tercih ettiği ülkelerin başında Bosna Hersek, Gürcistan, Makedonya, Ukrayna geliyor. Farklı kültürleri tanımanın ötesinde macera dolu, sıra dışı bir yolculuk yapmak isteyenlerin listesinde ise Brezilya, Peru, Güney Kore, Japonya, Fas gibi farklı ülkeler bulunuyor. Bu ülkelerden öne çıkanları sizler için derledik…
BOSNA HERSEK: Türkiye’ye çok yakın olan Bosna Hersek, çarşıları, hanları, köprüleri ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Bosna Hersek’te gezilecek yerlerin başında Mostar Köprüsü, Latin Köprüsü, Başçarşı, Sebil Meydanı, Hünkâr Cami, Gazi Hüsrev Bey Medresesi, Saraybosna Katedrali, Ferhadija Cami bulunuyor. Mutfağı da zengin olan ülkede, Türkçe bilenlerin sayısı oldukça fazla. Bu nedenle dil sorunu yaşamazsınız.
GÜRCİSTAN: Sadece kimliğinizle giriş yapabileceğiniz Gürcistan’ın başkenti Batum, Sarp Sınır Kapısı’na 20 kilometre uzaklıkta. Bu nedenle Türkiye’den ülkeye gün içerisinde çok rahat giriş çıkış yapılabiliyor. Batum’da Gonio Kalesi, Tiyatro Binası, Botanik Bahçe, Avrupa, Piazza meydanları, Astronomik Saat görülmesi gereken yerlerden. Türkiye’ye göre ucuz olan Batum, gece hayatıyla da meşhur.
YUNAN ADALARI: Yunan Adaları için kapıda kolayca vize alabilmek mümkün. Adalar, masmavi denizi, beyaz evleri, tarihi ve renkli gece hayatıyla öne çıkıyor. Mikanos, Santorini, Rodos, Girit, Kos başta olmak üzere Yunan Adaları’nda keyifli bir tatil yapabilirsiniz.
FAS: Berberi, Arap ve Fransız etkilerini bir arada barından Kuzey Afrika’nın otantik ülkesi Fas, unutamayacağınız bir gezi sunuyor. Kazablanka’da dünyanın en büyük camilerinden 2. Hassan Camii, Ain Diab Sahili, Kazablanka Katedrali, Birleşmiş Milletler ve Habus meydanları görülmesi gereken yerlerden. Marakeş’te meddahlar, yılan oynatıcıları ve cambazların gösteri sunduğu Jma El Fna Meydanı, adeta açık hava tiyatrosu. Klasik turların yanı sıra şehirdeki yapıları mavi boyalı Chefchaouen’ı da ziyaret edebilirsiniz.
Uzak Doğu sizi şaşırtacak
JAPONYA: Uzakdoğu’nun çiçek bahçeleriyle ünlü ülkesi Japonya’da başkent Tokyo’nun yanı sıra Kyoto, Osaka, Kobe, Nara ve Hiroshima da mutlaka görülmeli. Tokyo’da öncelikle dünyanın ikinci kulesi Sky Tree, Kraliyet Sarayı’nı görebilir, Roppongi tepelerine çıkıp şehrin panoramik fotoğrafını çekebilirsiniz. Kyoto şehri de tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Geleneksel kıyafetlerle dolaşan Japonları da görebileceğiniz Kyoto’da, Budist tapınaklarından Kiyomizu ve Kinkajuki’yi ziyaret edin. Nara’da, Horyuji, Todaiji tapınaklarını, Yoshikien bahçesini ve Ceylan Kutsal Parkı’nı da gezme listenize ekleyin. ABD’nin 1945’te atom bombası attığı Hiroşima’da ise Barış Anıtı Parkı’nı ve Hiroşima Kalesi’ni görebilirsiniz.
GÜNEY KORE: Modern hayat ile geleneksel yaşamı bir arada görmek istiyorsanız Güney Kore güzel bir seçenek. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden olan Güney Kore aynı zamanda kültürel anlamda da çok zengin. Kore’nin başkenti Seul’de Deoksugung, Gyeongbokgung sarayları, Cheonggyecheon, N Seul Kulesi, Ginceng Center, Dongdeaum Market, Insadong Antique Caddesi gezilecek yerler arasında.

‘İNKA’ların izinde PERU

İspanyol işgali sonucu tarih sahnesinden çekildiği var sayılan, dünyanın en gizemli medeniyetlerinden İnkaların yaşadığı Peru, Güney Amerika’nın batısında yer alıyor. Bu medeniyetin izlerini sürmek isteyenlerin ilk adresi Eski Dağ anlamına gelen Machu Picchu. And Dağları’nın zirvesinde yer alan, dünyanın yeni 7 harikasından Machu Picchu Antik Kenti, İnka hükümdarı Pachacutec Yupanqui tarafından inşa edildi. Buradan İnkaların başkenti Cusco’ya giderek tarihi ve doğal güzellikleri görüp farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Turistlerin en uğrak noktalarından biri olan başkent Lima’da Ulusal Arkeoloji, Antropoloji ve Tarih Müzesi, Museo Larco ve Beyin Müzesi’ni ziyaret edebilir, her gün eğlenceli etkinliklere sahne olan kentin renkli sokaklarını turlayarak, ağırlıklı olarak deniz ürünleri ve sebzeden oluşan yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. Güney Amerika’nın en büyük tatlı su gölü Titikaka’nın yer aldığı Peru, göl üzerinde 40 ayrı adadan oluşan Uros Adaları ve Amazon ormanlarıyla doğayla iç içe gerçekleştireceğiniz bir seyahat fırsatı sunuyor. Az yağış alan ancak nem oranı çok yüksek olan Peru’ya gitmek için en uygun zaman, yaz ayları.

İran merak ediliyor

Vizesiz, kolay seyahat


Dünyanın en gizemli ülkelerinden İran, binlerce yıllık tarihe ve kültüre sahip. Yanı başımızda olmasına rağmen Türkiye’den ziyaret eden kişi sayısı oldukça az. Ancak ön yargıların aksine İran sizi şaşırtacak bir ülke. Ülkenin başkenti Tahran’da İran Ulusal Müzesi, Merkez Bankası Ulusal Mücevher müzesi, Gülistan Sarayı, Saadabad Sarayı, Reza Abbasi Müzesi ve İran’ın sembolü Azadi Anıtı görülmesi gereken yerler arasında. Şiraz’da, Nasır El-Mülk Camii, Hafız Türbesi, Unesco’nun Dünya Miraslar Listesi’ndeki Erem Bahçesi ve Şiraz’ın 70 km uzaklığındaki İran’ın en önemli tarihi yeri Persepolis de gidilecek yerler arasında. İsfahan’da ise İmam Maydanı, Şeyh Lütfullah Camii, Ali Gapu Sarayı, Mescid-i Cuma en meşhur yerler.

Brezilya eğlence vadediyor

Güney Amerika’nın turizm mabedi, kahvenin diyarı Brezilya denilince ilk akla Rio de Janeiro’nun simgesi Corcovado Tepesi’nde yer alan ünlü İsa Heykeli geliyor. Burası şehrin en güzel manzarasına sahip. Rio’da, Candelaria, Praça XV, Metropolitan Katedrali’ni ziyaret edebilir, Sugar Loaf Tepesi’ne teleferikle çıkarak, Guanabara Körfezi’nin manzarasını da fotoğraflayabilirsiniz. Brezilya’da ayrıca Amazon yağmur ormanlarında yerel halkla birlikte birkaç gün geçirebilirsiniz. Yine dünyanın en renkli etkinliklerinden Rio Karnavalı da Brezilya’ya gitmek için önemli bir sebep.

Vizesiz gidilebilen ülkeler

Vizesiz, kolay seyahat


Andorra (Fransa ile İspanya arasında), Antigua-Barbuda (Kuzey Amerika), Arnavutluk (Avrupa), Arjantin (Güney Amerika), Bahamalar (Kuzey Amerika), Barbados (Kuzey Amerika), Belarus (Avrupa), Belize (Kuzey Amerika), Brezilya (Güney Amerika), Bolivya (Güney Amerika), Bosna Hersek (Avrupa), Botsvana (Afrika), Brunei (Asya), Dominika (Kuzey Amerika), Ekvator (Güney Amerika), El Salvador (Kuzey Amerika), Endonezya (Asya), Fas (Afrika), Fiji (Okyanusya), Filipinler (Asya), Guatemala (Kuzey Amerika), Güney Kore (Asya), Gürcistan (Asya), Honduras (Orta Amerika), Hong Kong (Asya), İran (Asya), Jamaika (Kuzey Amerika), Japonya (Asya), Kamboçya (Asya), Karadağ (Avrupa), Katar (Asya), Kazakistan (Asya), Kırgızistan (Asya), Kolombiya (Güney Amerika), Kosova (Avrupa), Kosta Rika (Kuzey Amerika), Libya (Afrika), Lübnan (Asya), Makau Özel İdare Bölgesi (Asya), Makedonya (Avrupa), Maldivler (Asya), Malezya (Asya), Mauritius (Afrika), Meksika (Kuzey Amerika), Moğolistan (Asya), Moldova (Avrupa), Nikaragua (Kuzey Amerika), Palau Cumhuriyeti (Okyanusya), Panama (Kuzey Amerika), Paraguay (Güney Amerika), Peru (Güney Amerika), St. Lucia (Kuzey Amerika), St. Christopher (St. Kitts) ve Nevis St. Lucia (Güney Amerika), Seyşeller (Afrika), Sırbistan (Avrupa), Singapur (Asya), Sri Lanka (Asya), Suriye (Asya), Svaziland (Afrika), Şili (Güney Amerika), Tayland (Asya), Trinidad-Tobago (Güney Amerika), Tunus (Afrika), Tuvalu (Okyanusya), Ukrayna (Avrupa), Uruguay (Güney Amerika), Ürdün (Asya), Vanuatu (Okyanusya), Venezuela (Güney Amerika)

Dedeman Tokat açıldı

Vizesiz, kolay seyahat


Atlas Yatırım Planlama ve Dedeman Grubu işbirliğinde Tokat Merkez’de bir otel açıldı. Şehrin ilk 5 yıldızlı oteli Dedeman Tokat’ta, 114 superior oda, 18 deluxe oda, 6 adet corner suit, 4 adet deluxe suit ve 1 kral dairesi bulunuyor. Kentin tarihi ve turistik değerlerinin tanıtımı ve turizm potansiyelinin gelişimi aynı zamanda şehrin markalaşması noktasında önemli olan bu yatırım, istihdama yönelik kazanımlara da katkı sağlayacak.

Ada turizmi?
Abbas Güçlü / YAKAMOZ

Dört bir yanımız adalarla çevrili. Biz İstanbullular için Marmara’daki adalar, mutlaka görülmesi gerekenlerin, ilk üç sırasında yer alır. Çanakkale Boğazı’na açıldığınızda ise Bozcaada ve Gökçeada karşınıza çıkıyor. Önceki gün, günübirliğine ülkemizin en büyük adası olan Gökçeada’ya gittik ve çok hızlı da olsa adanın önemli bir bölümünü gezdik.
Her ne kadar, biraz bozulmaya başlasa da, hemen her şey organik. Rum mezelerini tatmak için ille de Yunan adalarına gitmenize hiç gerek yok.
Gökçeada’da, fazlası var eksiği yok. Ada markalı organik süt ürünleri, eminim ki, unuttuğunuz pek çok tadı size hatırlatacaktır. Kale Restoran’daki deniz ürünleri ve mezeler ise birkaç ay önce, Sakız Adası’nda yediklerimizden, istisnasız çok daha nefisti. İstanbul ile kıyasladığınızda ise tazelik ve tat farkı, kendini fazlasıyla hissettiriyordu. Fiyatlara gelince, Boğaz’da çok pahalı olmayan bir deniz ürünleri restoranında ne ise Sakız ve Gökçeada’da da oydu.
En az 10 mezeli, bol ara sıcaklı ve içkili mükellef bir sofra için 150 lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor... Kale’nin, deniz levreği, balık pastırması, karides güveci, deniz börülcesi, kalamarı, ahtapot ızgarası, favası harikaydı.
Sebzeli mezeler de bir o kadar nefisti. Yerel şarapların tadı henüz oturmamış ama sütlü tatlılardan hangisi yeseniz, ayrı bir lezzetle karşılaşıyorsunuz…
Dillere destan dibek kahvesinin ünü de hiç boşuna değilmiş. Eski adıyla İmroz, yeni adıyla Gökçeada, 11 yıllık kısa bir Yunan işgalinin dışında hep Osmanlı ve Türk adası olmuş. Nüfus Osmanlı döneminde Rum ağırlıklı, şimdilerde ise Türk yoğunluklu.

Vizesiz, kolay seyahat


Adada giderek azalan Rum nüfus, açılan Rum okullarıyla, sanki biraz artacağa benziyor. Zeytinli, her yönüyle ile tipik bir Rum köyü. Görmeden dönmeyin. Ve zamanınız varsa birkaç gün kalın ve gün batımını da özellikle izleyin. Zaten her yer birbirine çok yakın ve gittiğiniz her köyde, her mekânda, yeni keşiflere hazır olun...
Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, turizmin geliştirilmesi ve organik tarım konusunda kararlı ama sanki bu güzide adamız Ankara’nın umurunda değil! Oysa Ada ve Adalılar, çok daha fazla ilgiyi, fazlasıyla hak ediyor. Keşke, Lozan tutanaklarına bir göz atsalar da, ne pahasına alındığını görüp de sahip çıksalar...
Çin’den turizm atağı

Vizesiz, kolay seyahat


Çin’in el atmadığı alan yok. Turizmi, öncelikli yatırım alanlarından biri ilan etmişler. 2017 yatırımları, geçen yıla göre yüzde 20 artarak, toplam 1,5 trilyon yuan’ı aşacakmış.
Çin’de, 2016’da, ülke içinde 4,4 milyar turist hareketliliği olmuş. İç turizmdeki bu canlılığı şimdi yabancı turistlerle pekiştirmek istiyorlarmış. İç turizmi ve yerli turistleri unutan bizimkilere duyurulur!

GEZ... ÇEK... YAZ...

‘Kolezyum’un büyüleyici atmosferi’

Vizesiz, kolay seyahat


Ezgim Şahin: Roma’nın en büyük sembolü ve kalbi olan Kolezyum’un büyüleyici atmosferinde gezerken halkı ve senatörleri sırf eğlendirmek için binlerce gladyatörün çarpıştırıldığı ve inançları yüzünden öldürülen insanların hikâyeleri de gelir insanın aklına. Her adımda tarihin derinliklerinde biraz daha kaybolursunuz.

‘Hindistan’ın neşe dolu çalgıcıları’

Vizesiz, kolay seyahat


Hanife Ahçıoğlu: Dar sokakları, rengarenk kültürü ve neşe dolu sokak çalgıcılarıyla bambaşka bir dünya olan Hindistan gittiğim onca ülke arasından beni en derinden etkileyen yerlerden biriydi.

‘Birlikte keşfedelim’

Vizesiz, kolay seyahat


Harun Sevinç: Fotoğrafta gördüğünüz yer Samsun’daki Şahinkaya Kanyonu. Bu kanyon beni tuttu Samsun’a getirdi. Yarım saatte karar verip hazırlanıp çıktığım otostop yolculuğu ise 1,413 km sürdü. Kanyon henüz yeni keşfediliyor. Türkiye’de bu ve bunun gibi bilinen, bilinmeyen çok fazla güzellik var. Gelin birlikte keşfedelim.