Gündem Yemek atıklarından can dostlara mama

Yemek atıklarından can dostlara mama

31.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Samsun Büyükşehir Belediyesi, her gün askeri kışla, kamu kurum ve kuruluşlarından topladığı 520 kilogram yemek atığını, kedi ve köpekler için mamaya dönüştürüyor. Yılda 210 bin ton mama üretiyor. Başkan Demir, 'Onların ihtiyacını karşılarken israfı önlüyoruz' diyor.

Yemek atıklarından can dostlara mama

 

GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul - Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Güçten Düşmüş Sahipsiz Hayvan Bakım Merkezi içerisinde 2016 yılında kurulan ve Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan “Kedi ve Köpek Mama Üretim Tesisi’nde toplanan yemeklerden kedi ve köpekler için mamaya dönüştürülüyor. Sıfır atık ve geri dönüşüm projelerinin desteklenmesi kapsamında askeri kışlalar, kamu kurum ve kuruluşlarına konulan toplam 26 yemek kovasından her gün 520 kilogram atık toplanıyor. Her yıl 210 bin ton mama üretimi gerçekleştirilirken belediyenin bakım merkezinde kalan kedi ve köpeklerin yanı sıra sokak hayvanlarının da beslenme ihtiyacı da karşılanıyor. Kamu kurum ve kuruşlarından toplanan atıklar, tesise getirilerek konserve edilip soğuk hava depolarında saklanıyor. Bu sayede yılda ortalama dönemler halinde 15 bin hayvanın beslenme ihtiyacı gideriliyor. Üretim tesisinde günlük 500 kilogram mama üretimi gerçekleştiriliyor. Belediye bu sayede, yıllık 1 milyon 600 bin liraya yakın tasarruf sağlıyor. Tesis, haftanın 7 günü hizmet veriyor.

Haberin Devamı

İsraf da önleniyor

Tesisin Türkiye'ye örnek olduğunu söyleyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Yola çıkarken, ‘Her canlıya sahip çıkacağız, her canlıya hizmet edeceğiz” diye söz vermiştik. Bu anlamda barınağımızdaki can dostlarımızın bakımını, titizlikle yürütüyoruz. Bu çerçevede sıfır atık kapsamında topladığımız atık gıdaları, tesisimizde mamaya dönüştürüyoruz. Yemek atıkları buradaki makineyle yemek ve mama kıvamına getirilerek can dostlarımıza ulaşıyor.

Hem onların ihtiyacını karşılıyoruz hem de israfı önlüyoruz” dedi.

Kediler, köpekler...

Samsun’un İlkadım ilçesi Yukarı Avdan mahallesinde 2013'te 165 dönüm arazi üzerinde faaliyetine başlayan Güçten Düşmüş Sahipsiz Hayvan Bakım Merkezi içerisinde ameliyathane, yoğun bakım ünitesi, analiz, biyokimya, röntgen ve ultrason birimi, veteriner kliniği, kedi kasabası, sevgi evi, sahiplendirme alanı, yavrulu bölümler ve hayvan mezarlığı bulunuyor. Tesis içerisindeki kedi kasabasında 400 adet kedi bulunuyor. Günlük 1163 köpekte misafir ediliyor. Aşıları tamamlanmış hayvanlarda sahiplendiriliyor.

Haberin Devamı

Yemek atıklarından can dostlara mama

Kafe ve restoranlara çağrı

Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı da üretim fazlası gıda maddelerini geri dönüştürerek Sincan Geçici Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kurduğu tesiste mama üretmeye başladı. Geçen günlerde faaliyete geçen tesiste, günlük 3 ton mama üretimi gerçekleşecek.

İlk etapta günlük 1 ton üretim kapasitesiyle çalışmaya başlayan tesiste elde edilen mamalar Başkent’teki sokak hayvanlarının beslenmesi için kullanılacak. Sağlık İşleri Daire Başkanlığı tarafından gıdaların geri dönüşümünden üretilen mama sayesinde yılda 3.5 milyon lira tasarruf elde edilmesi hedefleniyor.

ABB Sağlık İşleri Daire Başkanı Seyfettin Aslan, bu kapsamda restorandan kafelere kadar tüm özel, kamu kurum ile gıda üretimi yapan fabrikalara gıda atıklarını Büyükşehir Belediyesi’ne verme çağrısı yaptı.