Gündem Yeni dönemin şifreleri! Kabine, ekonomi yönetimi, fahiş fiyatlar...

Yeni dönemin şifreleri! Kabine, ekonomi yönetimi, fahiş fiyatlar...

30.05.2023 - 12:18 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, katıldığı televizyon programında seçim sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Oktay, 'Yeni Kabine ne zaman açıklanacak?' sorusuna yanıt verirken, ekonomi dönemi ve fahiş fiyatlarla ilgili çalışmaları da paylaştı.

Yeni dönemin şifreleri Kabine, ekonomi yönetimi, fahiş fiyatlar...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, A Haber canlı yayınına konuk oldu. Seçim sonuçlarını değerlendiren Oktay, yeni döneme ilişkin çarpıcı mesajlar verirken, 'Yeni Kabine ne zaman açıklanacak?' sorusunu da yanıtladı.

Haberin Devamı

Oktay'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Cumhurbaşkanımızın mevcut liderler arasında dünyada en tecrübeli lider olması saygın bir yerinin bulunması diğer ülkeler nezdinde, diğer ülke liderleri arasında dünya barışı açısından, köklü sorunların çözümüne yönelik bir fırsat penceresi açmakta.

Burada konsolide olmuş aradaki fark itibarıyla, Kılıçdaroğlu ile aradaki farka baktığımızda tereddüte mahal bırakmayacak şekilde hamd olsun son derece net bir sonuç çıkmıştır. Burada bir başka açıdan kazanan Türkiye olmuştur. Demokratik bir olgunluğu her zaman ifade ettik. Türkiye yine bunu tüm dünyaya göstermiştir.

İki adayın olduğu bir ortamda kaybeden niye kaybetti olayına baktığımızda birinci turda yorumlardan çok farklı değil. Kazanan ve kaybeden boyutuna baktığımızda biz çoğunluğu alamadığımız yerlerde ‘neyi doğru yapamadık?’ diye kendimizi sorgulamaya başlamıştık.

Haberin Devamı

Hatay Defne’de yüzde 8’lik oy olan yerde biz hastaneyi açtık. Bütün Türkiye’nin kazandı dediğimiz şey bu.

"MUHALEFET, MİLLETİN CUMHURBAŞKANI OLDUĞUNU GÖREMEDİ"

Her seçimde kazanarak çıkıyor olmasının ardında yatan budur. Muhalefetin ısrarla siz partili Cumhurbaşkanısınız milletin Cumhurbaşkanı olmanızı istiyoruz derken, milletin Cumhurbaşkanı olduğunu göremediler. Birinci tur sonuçlarında da bunu yapmışlardı. İkinci tur sonuçlarında da bunu yaptıklarını görüyoruz. Milletimizi anlamaya çalışmaktan ziyade suçlamaya dönük, hor gören bir tavırla yaklaştığı zaman milletimiz bunun cevabını çok net veriyor.

KILIÇDAROĞLU’NA İSTİFA TALEPLERİ VAR NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Bunun vazgeçilmez bir sonuç olduğunu düşünüyoruz. İttifakın biz dağıldığını düşünüyoruz. Çatırdamaya başladı demiştik. Dolayısıyla yakında bütün Türkiye’de duyacaktır. İstifa eder etmez onların iç süreci biz şunu görüyoruz. Ciddi bir sorgulamadan geçeceklerini görüyoruz. Burada iki sebep yatıyor. 15-16 seçimi arka arkaya kaybeden birisinin sorunu başka yerlerde araması zaten bu muhalefet açısından en büyük zaaftır.

Burada yüzde 1 toplam oy var veya yok. Tabanda karşılığı olmayan Meclis’te 40 milletvekili ile temsil edilebileceği bir durum söz konusu. Otomatikman sorgulanması gereken bir durum. Bu sorgulamalar devam edecek.

Haberin Devamı

İMAMOĞLU’NUN AÇIKLAMALARI HAKKINDA

Belediye başkanlarından birisi hemen bir gün sonrasında gördük. Bugün tüm manşetlerde bu değerlendirmeleri görürsünüz. Kendi içlerindeki yarışın başladığı ile alakalı bir işarettir diye düşünüyoruz.

İMAMOĞLU, KILIÇDAROĞLU’NA BAYRAK MI AÇACAK?

Olur, kendi içlerinde detaya girmemize gerek yok. Zaten açılmış bir bayrak vardı yeniden dalgalandırmaya başladılar. İmamoğlu bir projeden ibarettir, nasıl kendisi proje ile geldiyse İmamoğlu da projeden ibarettir.

Yaptığı başarılarla gündeme gelen isimler değildir bunlar. Geride eserler bırakarak gelen isimler değildir, altları boştur.

Israrla iktidar boyutunda aradıkları liyakat sorunu diye gündeme getirdikleri asıl sorun kendi içlerinde aslında, kendi içlerinde liyakat sorunu var. Vizyon ortaya koyamayan, kendi içlerindeki kısır çatışmaları çekişmeleri Türkiye’nin gündemine getirip Türkiye’nin sorunu gibi vurgulamaları, Türkiye’yi şikayet etmekten başka başarılı oldukları bir alan yok.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI YEMİN TÖRENİ NE ZAMAN, KABİNE NE ZAMAN?

Kabine çalışmalarını Cumhurbaşkanımız zaten ifade etti, çalışma devam ediyor. Son derece kalifiye, Türkiye’de hamdolsun kendi havuzumuza baktığımızda liyakat açısından, samimiyet açısından Türkiye'ye yerli ve millilik açısından Türk insanına kendi ülkesine, milletine güven açısından oluşmuş, çok ciddi liyakatli bir havuz var. Gerek tecrübe, gerek eğitim, gerekse diğer tüm alanlarla alakalı çok ciddi bir teknik açıdan da liyakatli bir kadro var. Çok geniş bir havuz var aslında. 

O havuzun içinden dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne göre önceden olduğu gibi sadece parlamentodan değil 85 milyonun tamamından neredeyse girebileceği bir seçenek var.

DIŞARIDAN ATAMA OLABİLİR Mİ?

Tabi ki Türkiye’nin bu konuda bir sorunu olmaz. O Kabine Cumhurbaşkanımızın yemin ettiği günde yine bir 2018’e benzer uluslararası davetlilerin de olduğu, liderlerin de olduğu bir tören ve akabinde de Kabine’nin açıklanacağı bir süreçle Türkiye yoluna devam eder.

Haberin Devamı

YSK'nın takvimine bağlı bu. Eğer bugün açıklarsa Meclis’in cuma günü toplanacağını varsayarsak, milletvekillerinin yemin etmesi, Cumhurbaşkanımızın yemini ile birlikte en erken cuma, cumartesi gözüküyor.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI 1'DEN FAZLA OLMASI MÜMKÜN MÜDÜR?

Tabi ki... Sistem açısından baktığınızda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi buna engel değil. Bizim önceki seçim döneminde eleştirdiğimiz 7-8 tane Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile 15-16 kişilik Kabine'yi yönetme şansınız yok. Böyle bir durumda 7-8 tane Cumhurbaşkanı yardımcısı koyup ve onları da Cumhurbaşkanı Yardımcısını, Cumhurbaşkanı'nı onaylayan bir vesayet sistemine dönüştürdüğünüzde bu yönetilemez. 'Değil ülkeyi bir bakkal dükkanını bile yönetemezsiniz' dediğimiz şey buydu.

Ama Cumhurbaşkanı Yardımcısı sayısı tabi ki 1'den fazla olabilir. Bu sınırlı sayıda olur. O da Cumhurbaşkanımızın tercihidir.

EKONOMİDE BEKLENTİLER VAR ÖNGÖRÜLERİNİZ NEDİR?

Balkon konuşmasında Cumhurbaşkanımız ifade etti. En acil önceliğimiz ekonomidir, enflasyonla mücadeledir diye bunu açıkça ifade etti. Yeni Kabine’de hep birlikte göreceğiz güçlü ekonomi yönetimi ile birlikte mesaj topluma verilecektir.

Büyükşehirlere baktığımızda kira ve benzeri artışların kontrolsüz olması olayı, bunun istismar edildiğini düşünüyoruz. Alınacak tedbirlerle hızlı sonuç alacağımızı görüyoruz.

GÖÇMENLER KONUSU

Seçimin en önemli konularından birisiydi. Cumhurbaşkanımız farklı ortamlarda yaptığı açıklamaları oldu. Yapacağımız şey yine devam eden sürecin hızlandırılması boyutu olacak. Devam eden süreç iki boyutluydu. Bir Suriye ile olan siyasi görüşmelerin hızlandırılması.

Kendi memleketlerine güvenli bir şekilde yollayacak siyasi sürecin hızlandırılması boyutu. İkincisi de bu devam ederken bizim güvenli bölge diye ifade ettiğimiz Afrin’de oluşturduğumuz güvenli bölgedeki Katar’ın mali desteği vardı. Briket evlerle yerleşim yerleri oluşturulup Türkiye’deki mültecilerin oraya dönmesinin hızlandırılması.

YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASI DEVAM EDECEK Mİ?

Bu devam edebilir, yapısal sorunu çözmek gerekiyor.

ANAYASA ÇALIŞMALARI HAKKINDA

Kendi iradesi ile tarihinde ilk defa kendi sistemini değiştiren bir Türkiye’nin vatandaşının onayı ile kendi anayasasını değiştirmesinin mümkün olduğunu düşünüyoruz. Arzu ederdik ki Anayasayı değiştirecek çoğunluğumuz olsun. Muhalefetle birlikte bu süreci götürmek gerekiyor. Biz bu konuda açık oluruz. Herkes kendi Anayasa çalışmalarını yapabilir. Belirli bir ortak zeminde buluşulabilirse bu neden olmasın.

2023’TE ÇALIŞMA OLABİLİR Mİ?

Hemen başlar mı? Belki henüz erken olabilir, Meclis çalışmaya başlasın, muhalefetin kendi içindeki hesaplaşma boyutu tamamlansın ondan sonra daha sağlıklı ilerleyecektir diye düşünüyorum.

BU SEÇİMİN YEREL SEÇİME ETKİSİ NE OLABİLİR?

Orta Anadolu’dan güçlü desteğin olduğunu görüyoruz. Sahil kesimleri, Ege ve Akdeniz boyutuna baktığımızda Ankara ve İstanbul özelinde çalışmalarımı devam ediyor. Yerel seçimlere bunun etkisi olacaktır. Süreç de fazla değil Mart 2024’ü konuşuyoruz. Biz orada da Meclis çoğunluğunu almış olmamız, Cumhurbaşkanlığını almış olmamız aslında Meclis ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde Türkiye yüzyılına ilerleyeceğimizi ifade etmiştik. Bunun uygulaması yerel yönetimlerdir. CHP’nin büyükşehirlerdeki belediyelerine icraatlarına baktığımızda lafın ötesinde eser göremiyorsunuz.