Gündem Zayıflama iğnesi kanser yapabilir

Zayıflama iğnesi kanser yapabilir

29.07.2023 - 06:35 | Son Güncellenme:

İnternette “zayıflatıcı ilaç” olarak satılan “Ozempic” adlı iğnenin doktor kontrolü dışında kullanılmasının mide felcine ve kansere neden olabileceği açıklandı.

Zayıflama iğnesi kanser yapabilir

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - Mucizevi zayıflama ilacı olduğu iddia edilen ve internette de satışı yapılan Ozempic adlı iğnenin birçok yan etkisinin olduğu ortaya çıktı. İğneyi sadece tip 2 diyabet hastaları ve obez olup insülin direnci olan hastaların doktor kontrolü altında kullanması gerektiğinin altını çizen İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Özer Çakır, iğnenin kişiyi intihara sürükleyebileceği uyarısında bulundu. CNN’in haberine göre ABD’de zayıflama vaadiyle pazarlanan Ozempic adlı iğne, mide felcine yol açıyor. Tip 2 diyabetin tedavisinde kullanılmak üzere üretilen, ancak topluma ‘zayıflama vaadiyle’ pazarlanan Ozempic adlı iğnenin, olası yan etkilerini Milliyet’e anlatan Doç. Dr. Özlem Özer Çakır, iğnenin zayıflama amacıyla kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

İnsülin artışı için

Doç. Dr. Çakır, Ozempic adlı iğnenin zayıflama aşısı ve zayıflama iğnesi olarak da bilindiğine dikkat çekerek, “Bu isimlerle bilinse de, bu iğne tip 2 diyabet için geliştirilen bir ilaç. Etken maddesi de, semaglutide. Bu iğnenin aslında amacı, insülin üretimini artırarak kan seviyesini düşürmek. Bu ilaç aynı zamanda beyne tokluk hissi gönderiyor ve mideyi yavaş yavaş boşaltıp tokluk hissi yaratıyor. Bu da iştah azalmasına sebep oluyor, iştah azalması da kilo kaybına neden oluyor. Evet kilo vermeye yardımcı oluyor ancak bu ilacın sadece tip 2 diyabet hastaları ve obez olup insülin direnci olan hastalar tarafından kullanılmalı” dedi.

Telefonları bile kapalı

‘Ozempic Semaglutid Türkiye’ adlı sitede de ürün satışı yapıldığı ancak sitenin kapandığı görüldü. Siteye ‘sipariş numarası’ diye konulan numarayı aradık ancak telefon kapalıydı.

Haberin Devamı

‘İntihara sürükleyen yan etkileri var’

Doç. Dr. Özlem Özer Çakır şunları aktardı: “Bu ilacın birçok yan etkisi bulunuyor. Yan etkiler, tip 2 diyabet hastaları ve obez olup insülin direnci olan hastaları da etkilese de bu yan etkiler daha çok ilacı farklı amaçla kullanan kişilerde görülüyor. Özellikle diyabet olmayan kişilerde, insülini artırıp kan şekerini düşürdüğü için kişilerde hipoglisemi atakları görülebiliyor. Bu durum, kişilerde ciddi sorunlara yol açabiliyor. Örneğin, bu durumda kişinin beyin fonksiyonlarının ortadan kalkması gibi sonuçlar da görülebilir. Ayrıca, kişide kaygı ve endişeye neden oluyor, hatta intihara kadar götürecek kadar yan etkileri olabilir. Bunu yanı sıra bu ilacı kullanan kişilerin sindirim sisteminde de ciddi problemler yaşanabilir. Sindirim sistemi bozulunca, bulantı, kusma, ishal, kabızlık gibi sorunlar yaşanıyor. Midenin boşalmasının bir ritmi var, sindirim sisteminin bozulmasıyla bu ritim de bozuluyor. Bunların yanı sıra bu iğnenin kullanımı pankreas güvenliği açısından da oldukça etkili. Eğer ailede, pankreas kanseri öyküsü olanlar varsa, kullananların dikkatli olması gerekiyor. Çünkü, pankreas kanserinin artması gibi bir durum görülmekte. Hatta kullanımının tiroit kanseri riskini de artırdığı saptanmış. Böbrek fonksiyonları bozuk olan kişilerde de akut böbrek hasarı yapabileceği de yan etkileri arasında. Kesinlikle doktor kontrolü altında kullanılmalı ve hastanın yakın takibi yapılmalı. Eczaneler dışında satın alınmamalı.”