Gündem Zeytinyağı zaferi

Zeytinyağı zaferi

08.01.2024 - 06:47 | Son Güncellenme:

İstanbul’da yaşayan Cem Pütgül internetten zeytinyağı aldı. Üründen şüphelenen Pütgül ‘Alo 174 Gıda Hattı’nı aradı. Tarım ve Orman Bakanlığı, ürünü satan firmanın bakanlıkta kaydının olmadığını bildirdi. Ücret iadesini alan Pütgül’ün aldığı zeytinyağı hâlâ satışta.

Zeytinyağı zaferi

Çiğdem Yılmaz - İnternette birçok sitede, piyasa fiyatının çok altında zeytinyağı satıyor. TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, 2023-2024 sezonu zeytinyağı alım fiyatını kilogram başına 295 lira olarak belirlemişken, alışveriş sitelerinde kilosu 150-160 liradan zeytinyağı satışı yapılıyor.

Haberin Devamı

Vatandaşın sağlığıyla oynayan fırsatçılar da zeytinyağında binbir türlü hileye başvuruyor. Zeytinyağının içine palm yağı, kolza yağı, pamuk yağı ve ayçiçek yağı karıştırılarak elde edilen karışım yağlar, “katkısız”, “naturel” adı altında satılıyor. Milliyet daha önce yaptığı “Sudan ucuz zeytinyağı!” haberleriyle okuyucusunu sahte ürünlere karşı uyarmıştı. Ancak buna rağmen ne olduğu bilinmeyen ürünler internet üzerinden satışa sunulmaya devam ediyor.

20 LİTRE YAĞ ALDI

İstanbul’da yaşayan Cem Pütgül, bir e-ticaret platformu üzerinden geçen günlerde 5 litrelik zeytinyağı satın aldı. “Ayvalık Kooperatif Taş Baskı Soğuk Sıkım Erken Hasat” adıyla satılan zeytinyağına 825 TL ödeyen Pütgül, birkaç gün sonra aynı yağdan 5 litresi iş arkadaşına olmak üzere 15 litre daha sipariş verdi. Aynı site üzerinde toplamda 20 litre zeytinyağı alan Pütgül, “sahte zeytinyağları” haberlerini görünce “Acaba benim aldığım yağlar da sahte mi?” diyerek Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Alo 174 Gıda Hattı”nı aradı. Telefondaki görevliye ürünü satan firmadan ve aldığı üründen şüphelendiği söyleyen Pütgül’den, aldığı ürünün ve firmanı ismi, adresi, sicil numarası ve ürünün seri numarası gibi bilgiler talep edildi. İstenilen bilgileri bakanlıkla paylaşan Pütgül’e 4 gün sonra yanıt geldi. Bakanlık, Pütgül’ün bildirdiği isimde bir firmanın ve üretim adresinin bakanlığa kayıtlı bulunmadığı, belirtilen ticaret sicil numarasının sahibi olan firmanın da 10 Mart 2023’te ticaretini sonlandırdığı bilgisini paylaştı. Bunun üzerine Pütgül, ürünü aldığı e-ticaret platformuna ulaştı. Bakanlıktan gelen yanıtı e-ticaret şirketiyle paylaşan Pütgül’ün ürünü satan firma ile iletişime geçmesi sağlandı. Firma Pütgül’e ürünün kendilerine ait olmadığını sadece satıcı olduklarını söyleyip, 2 gün sonra da 20 litrelik zeytinyağının parasını iade etti.

Haberin Devamı

ALO 174 GIDA HATTI

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2009’da faaliyete başlayan Alo 174 Gıda Hattı tüketicinin gıda güvenilirliğini ile ilgili her türlü ihbar ve şikâyette ilgili merciye kolay bir şekilde ulaşabilmesi, iletişimin tek merkezden yönlendirilmesi, tüketiciye en kısa zamanda dönüş yapılabilmesi ve sonucun takibi amacıyla kuruldu. Alo 174 Hattı, 7/24 hizmet vermektedir. Şikâyetler Alo 174 hattını arayarak, alo174@tarimorman.gov.tr adresine e-posta gönderilerek, Alo 174 mobil uygulaması veya web adresi üzerinden canlı destek yoluyla, Alo174 WhatsApp (0 501 174 01 74) ve Bip ihbar hatları üzerinden oluşturulur.

Haberin Devamı

ÜRÜN HÂLÂ SATIŞTA

Konuyla ilgili Milliyet’e konuşan Pütgül şunları aktardı:

“E-ticaret firmasında zeytinyağını görünce fiyatı da uygundu önce kendime aldım, tadı da kötü gelmedi. Sonra aynı yağı iş yerindeki bir arkadaşım için de sipariş verdim ona vermişken 10 litre daha kendime aldım. Bu yağları alırken de ucuz ve sahte zeytinyağı haberleri gündemdeydi. ‘Acaba benim aldığım yağlarda bir sorun var mı?’ diye Alo 174’ü aradım. Ürünle ilgili sordukları ve istedikleri bilgileri paylaştım ama ne öyle bir firma ne de sicil numarasına ait bir ticarethane vardı. Benim paramı iade ettiler ama tüm bunların yaşanmasına rağmen aynı ürünün 18 litrelik zeytinyağı hâlâ aynı e-ticaret platformunda satılmaya devam ediyor. Ne Bakanlık tarafından ne de şirket tarafından herhangi bir engelleme yapılmadı.”