Kariyer Hafıza nasıl güçlendirilir?

Hafıza nasıl güçlendirilir?

23.10.2017 - 11:08 | Son Güncellenme:

Sağlıklı ve zinde bir beyin, güçlü bir hafızanın ilk adımı. Bunun yanı sıra bir takım çalışmalarla hafızayı güçlendirmek de mümkün. İşte hafızayı güçlendirme yöntemleri...

Hafıza nasıl güçlendirilir

İnsanların büyük bir kısmı hafızasının zayıf olduğundan ve bazı önemli bilgileri hatırlamakta zorluk yaşadığından şikayet eder. Bunun birçok nedeni olduğu gibi, çoğu zaman basit yöntemlerle çözümü de mümkün.

Haberin Devamı

- Hafıza güçlendirme egzersizleri yapın: İlk kural; beyni sürekli çalıştırmak. Nasıl ki var olan resim yeteneğini daha da geliştirmek için sürekli ve düzenli olarak çizim yapmak gerekiyorsa, aynı durum hafıza için de geçerli. Beyni sürekli olarak çalıştırarak ve çeşitli hafıza güçlendirme egzersizleri yaparak, özellikle geçmişte kalan bilgilerin hatırlanması daha kolay olur. Yalnız burada uzmanların özellikle tavsiye ettiği egzersiz yaparken belli rutinlerin dışına çıkmak. Örneğin rutininiz arasında kahve içerken kitap okumak veya müzik dinlemek varsa, hafıza güçlendirmek için kahve içerken bulmaca çözmeyi deneyin.

- Hafızanın yanı sıra fizik egzersizleri de yapın: Fizik egzersizleri zihni ve hafızayı güçlendirmede son derece etkili olduğu biliniyor. Bu yüzden hafızayı güçlendirmek için, beyin ve hafıza egzersizlerinin yanı sıra fiziksel egzersizlere de zaman ayırmak gerekiyor. Fizik egzersizleri sağlıklı bir zihin ve beden yapısıyla hafıza sorunlarına neden olabilecek çeşitli hastalıkların gelişmesini önlemeye yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

- Sosyal yaşamınıza vakit ayırın: Güçlü bir hafızaya sahip olmada, aktif bir sosyal hayatın etkili bir rol oynadığını biliyor musunuz? Yapılan araştırmalar, iyi bir arkadaş çevresine ve aktif bir sosyal hayata sahip olanların, daha güçlü bir hafıza yapısına sahip olduklarını ortaya çıkarmış. Sürekli olarak sosyallaşmek için insanlarla iletişim kurmak da bir tür beyin egzersizi olarak görülüyor ve sosyal açıdan aktif olan insanların daha az hafıza sorunu yaşadığı ortaya çıkıyor.

- Düzenli uyuyun: Uykusuzluk birçoğumuzun yaşadığı günlük problemlerin başında geliyor. Yetişkin bir birey için günlük ortalama 7 saatlik bir uyku ideal olarak görülüyor. Her gün aynı saatte uyuyup uyanmayı alışkanlık haline getirin. Özellikle haftasonları dahil bu alışkanlığa mümkün olduğu kadar uymaya özen gösterin. Uykunuz belli bir düzene oturduğu zaman hafızanızın da güçlendiğini göreceksiniz.

- Gülümsemeyi alışkanlık haline getirin: Gülmek beyin ve hafıza için en önemli ve en etkili egzersizlerin başında geliyor. Yapılan araştırmalarda, kızgın veya üzgün olduğumuz zaman beynin yalnızca belirli bölgelerinin aktif halde olduğu, gülümsemenin etkilerinin ise beynin tüm bölgelerinde hissedildiği ve beyin için en önemli egzersizlerden biri olduğu
ortaya çıkmış. Hem hafızanız için hem kendi enerjiniz için gülümsemeyi alışkanlık haline getirin.

Haberin Devamı

Zeynep BALİÇ