Kariyer Hangi müzik türü iş verimini artırıyor?

Hangi müzik türü iş verimini artırıyor?

11.10.2017 - 15:12 | Son Güncellenme:

Yoğun iş temposu arasında uzun süre konsantre olup çalışmak her zaman kolay olmuyor. Çalışırken müzik dinlemenin iş verimini artırdığı ve konsantrasyonu sağlamaya yardımcı olduğu biliniyor. Peki hangi müzik türü iş verimini artırıyor?

Hangi müzik türü iş verimini artırıyor

Yoğun temposu içinde verimli çalışmak, özellikle kalabalık ortamlarda iş yapmak zorunda olanlar için çoğu zaman zorlayıcı oluyor. Kalabalık ve gürültülü ortamda uzun süre konsantrasyonu sağlamak ve iş verimini artırmak için en çok tercih edilen
yöntemlerin başında müzik dinlemek geliyor. Birçok iş yeri açısından çalışırken müzik dinlemek bir sorun olarak görülmüyor ve buna izin veriliyor.

Haberin Devamı

İş konsantrasyonu ve iş verimiyle alakalı yapılan birçok araştırmada benzer sonuçlara ulaşılmış. Müzik dinlemek, iş konsantrasyonun artmasına ve yapılan işten daha verimli sonuçlar alınmasına yardımcı oluyor. Ayrıca sevdiği müzikleri dinleyerek çalışanların kendilerini gün içinde daha mutlu ve zinde hissettikleri için iş stresiyle daha rahat başa çıkabildikleri görülüyor.

Sevdiğiniz müziğin yanı sıra yaptığınız işe göre belli başlı müzikleri dinlemenin iş konsantrasyonunu ve iş verimini artırmaya yardımcı olduğu tespit edilmiş. Hangi müzik türü, hangi iş için verimi artırmaya yardımcı oluyor?

- Sayısal işlemlerle uğraşanlar için: Klasik Müzik

Yaptığı iş gereği tüm gün sayılarla ve sayısal işlemlerle haşır neşir olanların özellikle klasik müzik dinlemesi tavsiye ediliyor. Yapılan araştırmalarda sayısal işlerle uğraşanların klasik müzik dinleyerek işe devam ettiğinde, iş veriminde yüzde 20'ye yakın bir oranda artış olduğu gözlemlenmiş.

Haberin Devamı

Bunun yanı sıra çalışma temposunun yoğun olduğu iş yerlerinde koridorlarda ve bekleme alanlarında klasik müzik dinletilmesi öneriliyor.

Hangi müzik türü iş verimini artırıyor

- Veri girişi, yazım kontrolü ve denetleme ile uğraşanlar için: Pop Müzik

Eğer bilgisayarda veri girişi veya denetleme gibi sürekli dikkat gerektiren bir işte çalışıyorsanız pop müzikten oluşan bir çalma listesi hazırlamanız öneriliyor. Pop müzik uykuyu açıyor, dikkati arttırıyor ve zihnin canlandırmasına yardımcı oluyor.

- Stratejik problemlerle uğraşanlar için: Dans Müzikleri

İş yerinde stratejik problemlerin çözümüyle ilgileniyorsanız veya denetleme yapmak gibi bir göreviniz varsa konsantrasyonunuzu ve iş veriminizi artırmak için dans müziklerini dinlemeniz tavsiye ediliyor.

- Sürekli olarak konsantrasyon sağlamak isteyenler için: Oyun Müzikleri

Eğer birden fazla işle uğraşmak zorundaysanız ve bunları belli bir süre içinde tamamlamanız gerekiyorsa uzun süre konsantrasyon sağlamak için bilgisayar oyunları için hazırlanan müzikler oldukça işinize yarayacak.

Bunların yanı sıra yaptığınız iş ne olursa olsun, konsatrasyonunuzu ve dikkatinizi artırmak için doğa sesleri ve dinlendirici müzikleri dinlemeyi de tercih edebilirsiniz. İş konsantrasyonu ve iş verimi artarken zihinsel olarak rahatladığınızı hissedeceksiniz.

Haberin Devamı

Zeynep BALİÇ