Dünya Kerkük’te oylarının çalındığını iddia eden Türkmenler ayakta

Kerkük’te oylarının çalındığını iddia eden Türkmenler ayakta

16.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Irak’ta yapılan genel seçimlerde ülke genelinde Sadr Hareketi lideri, Şii din adamı Mukteda es Sadr başkanlığındaki Sairun Koalisyonu, Kuzey Irak’ta ise Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) sandıklardan birinci çıktı.

Kerkük’te oylarının çalındığını iddia eden Türkmenler ayakta

Ülke genelinde katılım oranı yüzde 44 olarak açıklanırken, bu oran Kerkük’te yüzde 40 civarında gerçekleşti.

Haberin Devamı

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği’nin açıkladığı, 10 vilayetin seçim sonuçlarına göre Sairun Koalisyonu, birinci, Haşdi Şabi üzerinde etkili olan İran yanlısı Hadi el Amiri’nin başını çektiği Fetih koalisyonu ikinci parti oldu. Başbakan Haydar el Abadi’nin liderliğini yaptığı Nasır Koalisyonu ise üçüncü sıraya geriledi.

KDP arayı açtı

Kuzey Irak’ta yapılan seçimlerde ise Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) oyların büyük bölümünü elde ederek Erbil, Musul ve Dohuk’ta fark attı. KDP’nin aldığı oy oranı seçime giren diğer altı Kürt partisinin toplamından fazla oldu. KYB ise Süleymaniye ve Kerkük’te birinci parti olurken üçüncülüğü Yeni Nesil Hareketi elde etti. Kuzey Irak’ta önceki seçimlerde KYB’yi gerileterek KDP ile yarışan Goran (Değişim) partisi, bu seçimde büyük bir oy kaybı yaşayarak dördüncü sıraya geriledi. Bu sonuçlara göre ülke genelinde KDP 26, KYB 15, Yeni Nesil ise beş milletvekili elde etti.

Haberin Devamı

KYB’nin elektronik seçim sistemini hacklediğini iddia eden Kürt, Arap ve Türkmen partilerinin itirazları Irak Yüksek Seçim Komisyonu’nca değerlendirilirken Kerkük’te sokağa çıkan Türkmenlerin eylemleri dün de devam etti.

‘Oylar elle sayılsın’

Eylemlere ilişkin Milliyet’e açıklama yapan Kerkük Meclis Üyesi Ali Mehdi, Kerkük kent merkezinin yanı sıra Altunköprü ve Dakuk ilçelerinde yedi noktada eylem ve gösterilerin devam ettiğini, talepler kabul edilene kadar Türkmenlerin evlerine dönmeyeceklerini söyledi.

Mehdi, “Arap ve Türkmen milletvekilleri Bağdat’ta Başbakan Abadi, eski Başbakan Maliki ile görüştü. Bugün de Meclis Başkanı Hadi El Amiri ile görüşme yapacaklar. Tek bir isteğimiz var. Sandıklar açılsın, sayım elle yapılsın. Hata varsa düzeltilsin” dedi. Mehdi, ortaya çıkan seçim sonuçlarına göre KYB’nin Kerkük’te altı, Arap koalisyonunun üç, Irak Türkmen Cephesi’nin ise üç milletvekili elde ettiğini belirterek, bunun hile ile gerçekleştiğini savundu.