Kültür Sanat Barbie’den 1 milyarlık rekor

Barbie’den 1 milyarlık rekor

08.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

21 Temmuz’da vizyona giren “Barbie” neredeyse üç haftada bir milyar dolar gişe hasılatını geçti.

Barbie’den 1 milyarlık rekor

MÜJDE IŞIL  - Yönetmeni ve senaristi Greta Gerwig de tek başına yönettiği filmle hem en çok hasılat yapan hem de bir milyar gişe barajını geçen ilk kadın yönetmen oldu. 2017’de vizyona giren ve dünya çapında 821 milyon dolar hasılat yapan “Wonder Woman” ile Patty Jenkins, Gerwig’den önce en çok hasılat yapan filmin tek kadın yönetmeni unvanını taşıyordu.

Haberin Devamı

1 milyar barajını aşanlar

Tüm zamanlar listesinde bir milyar barajını geçen film sayısı ise 47.

1 milyar 031 milyon dolarlık hasılatı ile “Barbie” tüm zamanlar sıralamasında şimdilik en çok hasılat yapan 45. yapım olurken bir milyar barajını geçen 47 filmden biri. 2023’ün hasılat şampiyonu ise 1 milyar 352 milyar dolar hasılat ile “The Super Mario Bros. Movie/Süper Mario Kardeşler Filmi”. “Süper Mario Kardeşler Filmi”nin seyirci avantajında, animasyonlara genelde çocuk izleyicilerin ebeveynleriyle bilet alıp gitmesi etkili oldu. “Barbie” ise eski bir oyuncağı feminist söylemle yenilenmesiyle her yaş grubundan izleyiciye hitap etmiş görünüyor. Ataerkilliği eleştiren Barbie için, kadınlara yönelik erkek baskısı ve istismarına karşı bir süredir hayli etkin olan ‘me too’hareketinin sinemadaki zirvesi diyebiliriz.​

Haberin Devamı

2 milyar hasılatı geçenler

Tüm zamanların hasılat sıralamasına baktığımızda sinema tarihinde iki milyar barajını geçen sadece altı film var: “Avatar” “Avengers: Endgame”  “Avatar: The Way of Water/Avatar: Suyun Yolu” “Titanic” “Star Wars: Episode VII-The Force Awakens/ Star Wars: Güç Uyanıyor” ve  “Avengers: Infinity War/ Avengers: Sonsuzluk Savaşı”. Ve bu iki milyarlık altı filmin üçü James Cameron imzası taşıyor.