Kültür Sanat Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali başladı

Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali başladı

06.10.2022 - 17:27 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Sur Kültür Yolu Festivali bugün Diyarbakır’da başladı. 16 Ekim’e kadar devam edecek olan ve 2000’den fazla sanatçının katılımıyla 600'ün üzerinde etkinliğe ev sahipliği yapacak Sur Kültür Yolu Festivali, 7’den 70’e herkese hitap eden zengin içeriğiyle kültür sanat severlere dopdolu bir 9 gün yaşatacak.

Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali başladı

Türkiye’nin kültür Sanat zenginliğini tüm dünyaya duyurmayı hedefleyen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bu yıl ilk defa Diyarbakır’da düzenleniyor. Diyarbakır, 8-16 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan Sur Kültür Yolu Festivali ile 2 binden fazla sanatçının katılımıyla, 600’ün üzerinde etkinliğe ev sahipliği yapacak. Sadece bir kültür sanat etkinliği değil aynı zamanda Türkiye’nin hem soyut hem de somut kültürel mirasına yatırım yapan Sur Kültür Yolu Festivali, Diyarbakır’a kalıcı değer kazandıracak.

Haberin Devamı

Hz. Süleyman Camii’nden Saint George Kilisesi’ne, Dengbej Evi’nden Mesudiye Medresesi’ne Büyük Kervansaray’dan Ahmed Arif Edebiyat Müzesi’ne kadar Diyarbakır’ın en güzel tarihi ve kültürel mekanlarını rotasına dahil eden Sur Kültür Yolu Festivali’nde çok özel etkinlikler ve sanatçılar misafirlerine kültür ve sanat dolu günler yaşatacak.

SUR KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE HERKESE HİTAP EDEN ETKİNLİKLER VAR

Birçok ücretsiz etkinliğin yer alacağı festivalde Diyarbakır ve fotoğraf tutkusunu bir arada yaşamak isteyenler 8 Ekim’de düzenlenecek olan Fotomaraton etkinliğine katılabilecek. Devlet Tiyatroları, toplamda 6 oyun, 13 temsil ve 2 özel tiyatro sahneleyecek. Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında 8-12 Ekimtarihleri arasında 4 gün boyunca bölgede balon uçuşları yapılacak. Balon uçuşları sabah 06.00 – 08.00 saatleri arasında olacak.Akşam 20.00 – 22.00 saatleri arasında ise balonlar ile ışıklı “night glow” gösterileri yapılacak. Keçiburnu Terası’nda gerçekleşecek gökyüzü gözlem etkinliğiyle festival renklenecek.

Haberin Devamı

Çalışmalarıyla tüm dünyada büyük ilgi ile takip edilen Refik Anadol’un Rönesans eserleriyle hazırladığı dijital enstalasyonu “Rönesans Dreams” Saint George Sanat Merkezi’nde, ressam İsmail Acar’ın sergisi Keldani Kilisesi’nde, Devrim Erbil’in “Teknikler ve Renkler” sergisi ise Keçi Burcu İçi’nde ziyaretçileriyle buluşacak. Heritage Talks-Miras Sohbetleri, resim ve fotoğraf sergileri, çocuk atölyeleri, şiir dinletileri, gastronomi buluşmaları, tiyatro ve dans gösterileri ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunacak.

AÇIK HAVA SAHNESİ KONSERLERİN MERKEZİ: DAĞ KAPI MEYDANI

Sevilen sanatçılar Yavuz Bingöl ve Bedri Ayseli’den Zara’ya, Oğuzhan Koç’tan Murat Dalkılıç’a, Ziynet Sali’den Zeynep Bastık’a Ferat Üngür ve Yüksek Sadakat grubuna kadar pek çok sevilen isim Dağ Kapı Meydanı Açık Hava Sahnesi’nde konser verecek. Müzikseverlerin keyifli anlar geçireceği konserler ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Mustafa Erdoğan imzasını taşıyan Anadolu Ateşi’yle; Anadolu’nun binlerce yıllık kültür ve tarih mozaiğinin barışla harmanlanan ateşi Diyarbakır’da yanacak.

Haberin Devamı

İç Kale Açık Hava Sahnesi’nde gerçekleşecek Heritage Talks – Diyarbakır Miras Sohbetleri etkinliğinde mimari, arkeoloji ve tarih söyleşileriyle Diyarbakır kültürüne ışık tutulacak. 9-15 Ekim tarihleri arasında devam edecek olan Heritage Talks’ta Prof. Dr. İlber Ortaylı, İsmail Acar, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Mercan Dede, Coşkun Aral, Dr. Mehdi Eker gibi isimler konuşmacı olarak yer alacak.

Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali başladı

SERGİLER FESTİVAL BOYUNCA HERKESE ÜCRETSİZ

Tüm sanatseverlerin ücretsiz olarak ziyaret edebileceği sergiler 8-16 Ekim tarihleri arasında Diyarbakır’ın farklı lokasyonlarında yer alacak. Buna göre:

  • Devrim Erbil Teknikler ve Renkler sergisi ile Keçi Burcu İçi’nde,
  • İsmail Acar sergisi Keldani Kilisesi’nde,
  • Refik Anadol’un Rönesans Dreams dijital enstalasyonu ve Türkiye Jokey Kulübü 11.Resim Yarışması sergisi Saint George Sanat Merkezi’nde,
  • Hikmet Eraslan, İtalyan Ressamlar sergisiyle Surp Giragos Kilisesi’nde,
  • Cezeri’den Leonardo Da Vinci’ye Sergisi Yenikapı Caddesi’nde,
  • Siyah Beyaz Diyarbakır sergisi İç Kale Açık Hava Sahnesi’nde,
  • Çağdaş Sanatlar sergisi Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde,
  • Diyarbakır Kazı İzleri sergisi Arkeoloji müzesinde,
  • Mezapotamya Fotoğraf sergisi Paşa Hamamı’nda olacak.

CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI 13 YIL SONRA DİYARBAKIR’DA!

En son 2009 yılında gerçekleştirilen “Anadolu Turnesi” kapsamında Diyarbakırlı sanatseverler ile buluşan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 13 yıl sonra “Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali” kapsamında rengârenk bir repertuvar ile dinleyicilerinin karşısına çıkacak. Keman sanatçısı Cihat Aşkın’ın solist olarak katılacağı konser için müzik tarihinin en beğenilen klasik eserlerinden Türk bestecilerine uzanan özel bir program içeriği dinleyicilere sunulacak.

Haberin Devamı

Gastronomi etkinlikleri ile Diyarbakır’ın gastronomisine, zenginliğine ve mutfak kültürüne dikkat çekilecek. Diyarbakır’ın yerel değerlerine hakim duayen isimlerden Vedat Başaran, Nilhan Aras, Şehmuz Doğan ve Cüneyt Ateş etkinlikte yer alarak Sur Kültür Yolu Festivali’nin ulusal ve global arenada tanıtılmasına aracılık edecek. Cemil Paşa Konağı’nda 9-12 Ekim tarihleri arasında kanaat önderleri ile Gastrodiyarbakır Kanaat Buluşmaları düzenlenecek. 14 Ekim’de ise Gastrodiyarbakır Kültür Yolu Buluşmaları adı ile gastronomi paneli Diyarbakırlılarla buluşacak.

KEÇİ BURCU’NDA ÇOCUKLAR İÇİN GÖKYÜZÜ ATÖLYELERİ

Keçi Burcu Terası’ndaki çocuklar için gökyüzü atölyelerinden Kurşunlu Camii meydanındaki çocuk sahne gösterimlerine, Kral Şakir gibi interaktif dijital gösterilerden Ahmet Arif Edebiyat Müzesi’ndeki yaratıcı okuma ve yazı atölyesine tiyatro ve sinema gösterimlerinden eğitici-öğretici etkinliklere kadar pek çok etkinlik ve söyleşi çocuklar için özel olarak gerçekleştirilecek. Çocuklar festival boyunca hem eğlenecekleri hem de öğrenecekleri pek çok etkinlik ve söyleşiye ücretsiz olarak katılabilecek.

Haberin Devamı

Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali başladı

AHMED ARİF KÜTÜPHANE MÜZESİ EDEBİYAT BULUŞMALARININ MERKEZİ OLACAK

Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleşecek Edebiyat Buluşmaları’nın birbirinden farklı etkinliklerinde; Mario Levi, Başak Sayan, Elif Gül Aydın, Gökçe Akgül, İbrahim Evirgen, Ömer Erdem, Sadık Yalsızuçanlar, Şiirsel Taş, Tarık Tufan ve Tülin Kozikoğlu gibi alanında başarılı isimler yer alıyor. Yaratıcı yazı ve çizgi atölyeleri, öğretmen-öğrenci seminerleri ve söyleşiler ile dolu programa Diyarbakır Ahmed Arif Kütüphane Müzesi ev sahipliği yapıyor. 10-14 Ekim tarihleri arasında tamamı ücretsiz olarak gerçekleşecek etkinliklere tüm edebiyatseverlerin katılımı bekleniyor.

Öte yandan bu yıl 2. kez düzenlenen Diyarbakır Kısa Film Festivali’nin açılış töreni de Sur Kültür Yolu Festivali’nde gerçekleşecek. Sinemaseverler, Kısa Film Festivali boyunca çeşitli gösterimler ve söyleşilerle dolu dolu bir programla karşılaşacak. Senforock konserinden 3 Tenor ve Ayşegül Zaim konserine, Yılmaz Erdoğan’ın Münaşaka’sından Demet Akbağ’ın Aydınlıkevler tiyatro gösterimine kadar pek çok etkinlik, sanatın ve kültürün buluşma noktası Sezai Karakoç Kongre Merkezinde sanatseverlerle buluşacak.

Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali başladı

DENGBEJ DİVANLARI İLE 5.000 YILLIK GELENEK GÖZLER ÖNÜNE SERİLECEK

Kürt sözlü edebiyatının 5.000 yıllık geleneği Dengbêjlik, bu geleneğin taşıyıcıları Dengbêjler ve söyledikleri kilamların konu edildiği etkinliklerle hem yerli hem de yabancı misafirleriyle buluşacak. Velime/Eyvan Gecelerinde Bedri Ayseli, Recep Kaymak, Kadir İpek, Nesrin Erdoğmuş, İbrahim Evirgen, M. Ali Abakay gibi birçok sanatçı sahne alacak. Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Sanat Merkezi’nden Cemil Paşa Konağı’na Arkeoloji Müzesi’nden Keçi Burcu’na Ulu Camii’den Yenikapı ve Gazi caddelerine birbirinden farklı lokasyonlarda yüzlerce etkinlik Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında ziyaretçilerini ağırlayacak.

Sur Kültür Yolu Festivali’ndeki etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgi için https://sur.kulturyolufestivalleri.com/ ’u ziyaret edebilir, festivaldeki ücretli etkinlik biletlerini https://biletinial.com/ adresinden satın alabilirsiniz.