Kültür Sanat Emprime elbisenin çekiciliği

Emprime elbisenin çekiciliği

26.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Emprime elbisenin çekiciliği

Emprime elbisenin çekiciliği

       Kadın filmleri kahramanlarının fiziksel özelliklerine göre ikiye ayrılır: Kadın filmleri ve güzel kadın filmleri! Güzel kadın filmlerinin yönetmenleri birkaç istisna dışında erkek olur.
       Erkeklerin tanıdıklarını, iç dünyalarına girdiklerini, anladıklarını ve desteklediklerini iddia etikleri kadınlar mutlaka güzel, çekici ve bakımlıdırlar. Çoğul halde kadınları sevdiğini söyleyen adamların görme ve dokunma duyularından ötesini algılayamadıkları için bu durumda şaşacak bir şey yoktur. Kişilikleri, yaşam tarzları dış görünüşlerine göre belirlenir. Örneğin şişmanlar, kısa boylular, kısa saçlılar, ojesiz kısa tırnaklılar, tiril tiril emprime elbiseler dururken bahçevan pantalon giyenler, makyaj yapmayanlar lezbiyen, alkolik, terk edilmiş, çocuğu olmayan, paranoyak, vb. olumsuz tiplerdir. Güzellerin ne kadar sevecen, seksi, güçlü, özverili, cesur, zeki olduklarını bilirsiniz...
       Erkeklerin kadın filmi çekmeleri yönetmeliğe bağlanmalı. Sette feminist eylemci, akademisyen denetçiler bulundurmaları falan sağlanmalı. Aksi halde imgelerini şaşırıyorlar. Yalnız onlar değil herkes şaşırıyor kadın imgesini. Örneğin, Nazım Alpman selülitli, fazla kilolu kadınları çok beğeniyor. Çünkü selülit kremi, korse, diyet yiyecek vb. ilan ve reklamlarındaki kadınlar on sekiz yaşından gün almamış 34 beden tazeler!
       Önce Ankara Film Festivali, sonra Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali kapsamında gerçekleştirilen "Sinemada Kadın İmgesi" konulu panellere kaba kadın idealizmi örneği olacak bir film "Nevada". Bu yönü bu kadar öne çıktığına göre sinemasında, Amerikan bağımsız yapımı etiketi taşımasına karşın, bir numara olmadığını anlaşmışsınızdır. Ancak izlemesi gayet hoş ve kolay, özellikle Dead Can Dance imzalı müzikleri dikkat çekici bir film.
       Konu özetle şöyle: Bütün hayatı kocası ve üç çocuğundan ibaret olan yolun yarısında bir kadının kişiliğini bulmak, kendi ayakları üzerinde durabilmek için onlardan kaçması, çölün ortasında 127 nüfuslu Silver kasabasına yerleşmesi. Kasabanın erkekleri çölü göle çevirmek için baraj inşaatında çalışıp yalnızca haftasonları eve döndüklerinden kadınlar başbaşa bunalım geçirmektedirler. Erkeksizlik, kutsal evlilik, daha da kutsal annelik üzerine ikon kırmaya çalışıp beylik söylemi aşamayan bir öyküsü var.
       "Nevada" - Yönetmen / Senarist: Gary Tieche / Görüntü: Nancy Schreiber / Müzik: Dead Can Dance, Robert Perry / Oyuncular: Amy Brenneman (Chrysty) Gabriel Anwar (Linny), Kirstie Alley (McGill), Saffron Burrows (Quinn), Dee Wallace Stone (Ruth).