Kültür Sanat Festivalden Filistin’e selam

Festivalden Filistin’e selam

06.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

8-16 Aralık tarihlerinde düzenlenecek 11. Boğaziçi Film Festivali “Filistin hakkında konuşmalıyız” seçkisiyle Filistin’deki dramı beyaz perdeye aktaran filmleri izleyiciyle buluşturacak.

Festivalden Filistin’e selam

İsrail’in saldırıları ile binlerce masum sivilin hayatını kaybettiği Filistin’e sanat dünyasının desteği sürüyor. Sergi ve edebiyat etkinliklerinin yanı sıra Filistin’de yaşanan dramı beyaz perdeye aktaran filmler de yaşananları sinemanın gücüyle duyuruyor. 8-16 Aralık tarihlerinde düzenlenecek 11. Boğaziçi Film Festivali de bu yıl Filistin seçkisinde Filistin sinemasının önemli yapımlarını izleyiciyle buluşturuyor.

Haberin Devamı

“Filistin Hakkında Konuşmalıyız” adlı seçkide seyircilerle buluşacak filmler şöyle:

- Abdallah Al-Khatib’in Suriye’deki iç savaşta Esad rejiminin, dünyanın en büyük Filistinli mülteci kampı olan Yermük bölgesini kuşatmasında yaşananları aktardığı 2021 yapımı “Little Palestine (Diary of a Siege)”

- Farah Nabulsi’nin festivalin açılış filmi olan “The Teacher”ı

- Maha Haj’ın 2022 Cannes Film Festivali Belirli Bir Bakış programında En İyi Senaryo Ödülü kazanan filmi “Mediterranean Fever”

- Mohanad Yaqubi’nin 30 yıl önce Filistin halkıyla dayanışma göstermek için onların yanında yer alan Japon aktivistlerin çektikleri görüntülerden oluşturduğu “R21 aka Restoring Solidarity”

- Michel Khleifi’nin yönettiği “Tale of the Three Jewels”

Haberin Devamı

- Tewfik Saleh’in efsanevi Filistinli yazar Gassan Kanafani’nin “Güneşteki Adamlar” isimli kitabından uyarladığı, bu yıl World Cinema Project and Cineteca di Bologna tarafından restore edilen 1972 yapımı “The Dupes”

- Ahmad Saleh’in 2011, 2016 ve 2021 yıllarında yaptığı üç kısa filmden oluşan üçlemesi “House Ayny- Night”.

Yarışma filmleri

Festivalin uluslararası uzun metraj yarışmasındaki filmlerden biri “A House in Jerusalem”. Muayad Alayan’ın filmi, annesinin ani ölümünün ardından iyileşmesine yardımcı olabilecek bir başlangıç yapma umuduyla babasıyla birlikte Birleşik Krallık’tan Kudüs’e taşınmak zorunda kalan ve Hayaletler Vadisi olarak bilinen bir mahallede eski bir eve yerleştikten kısa süre sonra bir dizi gizemli olaylar yaşayan ve suçlu bulunan Rebecca’nın hikâyesine odaklanıyor. Film, dünya prömiyerini Rotterdam Uluslararası Film Festivali’nin Limelight Bölümü’nde yapmıştı. 

Marie Amachoukeli’nin altı yaşındaki bir Fransız kız ile dadısı arasındaki bağı ve beklenmedik bir şekilde ayrılmak zorunda kaldıklarında yaşadıklarını anlatan “Àma Gloria”sı da uzun metraj yarışmasında yer alıyor. Film, prömiyerini 76. Cannes Film Festivali’nde Eleştirmenler Haftası’nın açılışında yapmıştı.

Tahmina Rafaella’nın kocası tarafından uygun olmayan bir anne olmakla suçlanan, İkinci Karabağ Savaşı’nın son günlerinin kaosunun ortasında oğlunun velayetini almak için savaşan Banu’nun hikâyesine odaklanan “Banu”su da yarışmadaki yapımlar arasında.

Haberin Devamı

Program hakkında detaylı bilgi https://www.bogazicifilmfestivali.com/ adresinde.