Kültür Sanat Film, müzik ya da hobi... Hasret bitti, festivaller dönüyor!

Film, müzik ya da hobi... Hasret bitti, festivaller dönüyor!

07.10.2021 - 16:47 | Son Güncellenme:

Sonbaharın gelişiyle festival sezonu da hızlı bir şekilde başladı. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle geçen yıl iptal edilen, ertelenen ya da yalnızca dijital ortamda düzenlenen festivaller, şimdi özlediğimiz şekilde kanlı canlı geri dönüyor. Film festivallerinden müzik, tiyatro, lezzet ya da hobi festivallerine kadar sonbaharda bizleri neler bekliyor, bir bir sıraladık.

Film, müzik ya da hobi... Hasret bitti, festivaller dönüyor

Nazlı Erdol / milliyet.com.tr - Bundan yalnızca iki sene önce, sonbaharın gelişi etkinlik, festival, tiyatro ve sinema sezonunun açılışı anlamına gelirdi. Mekanlar, performans sanatları merkezleri, sahneler ve salonlar, perdelerini kutlamalar ve partilerle bir bir açar, heyecanlı misafirlerini ağırlamaya başlardı. Ancak koronavirüs pandemisi, pek çok alışkanlığımız gibi bunu da değiştirdi. Şimdiyse hafifletilen kısıtlamalar ve alınan sayısız önlemle sonbahar hakkını vererek geliyor ve özlenen festivaller takipçileriyle buluşmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

FESTİVALLERDEKİ KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİ

İçişleri Bakanlığı’nın “PCR Zorunluluğu” konulu genelgesi uyarınca aşı süreci tamamlanmayan veya hastalığı geçirmemiş kişilerin konser, sinema ve tiyatro gibi toplu olarak bulunulan faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi gösterme zorunluluğu bulunuyor. Aşılarını tamamlamış veya hastalığı geçirmiş festival katılımcışları ise Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden bilgilerini göstererek etkinliklere giriş yapabilecek. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen aşı takvimini tamamlamış izleyiciler son aşı tarihlerini takip eden 14. günden itibaren, Kovid-19 geçirmiş kişiler ise izolasyon süreçlerinin tamamlanmasından itibaren 180 gün süre ile etkinliklere PCR testi koşulu aranmadan katılabilecek. Aşılarını tamamlamamış veya hastalığı bağışıklık süresi devam eden bir vakitte atlatmamış kişiler, en fazla 48 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR testlerini göstererek etkinliklere girebilecek.

Haberin Devamı

Peki sosyal yaşamın kademeli olarak normale dönmesiyle hangi festivaller takipçileriyle buluşucak? Ekim ve kasım aylarında festival meraklılarını yoğun bir etkinlik programı bekliyor.

Film, müzik ya da hobi... Hasret bitti, festivaller dönüyor

FİLMEKİMİ TÜM GÖRKEMİYLE DÖNDÜ

Her sene merakla beklenen ve bu yıl İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 20'ncisi düzenlenen Filmekimi, hiç şüphesiz bu ayın en heyecan verici etkinliklerinin başında geliyor. İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere üç şehirde sinemaseverlerle buluşacak olan festival kapsamında Cannes Film Festivali'nde büyük ödül olan Altın Palmiye'yi kazanan Titane'ın yanı sıra, tüm dünyada merakla beklenen 'Dune: Çöl Gezegeni', Venedik'te Altın Ayı kazanan Kürtaj ve Wes Anderson imzalı 'Fransız Postası' gibi filmler gösterilecek.

Film, müzik ya da hobi... Hasret bitti, festivaller dönüyor

ÜÇ ŞEHİRDE BİRDEN

Biletleri 4 Ekim’de satışa sunulan festival, İstanbul’da Atlas 1948 Sineması ve Beyoğlu Sineması ile Kadıköy’de Kadıköy Sineması’nda gerçekleşecek. Festival Ankara’da Cinemaximum Armada ve İzmir’de ise Cinemaximum Mavi Bahçe’de sinemaseverlerle buluşacak. İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, sinemaseverlerin büyük ekranda film izlemeyi çok özlediğini hatırlatarak, "Gerekli tüm önlemleri alarak yeniden sinema salonlarında buluşabileceğimiz için mutlu ve heyecanlıyız" dedi.

Haberin Devamı

7 GÜNLÜK FESTİVAL BEYOĞLU VE KADIKÖY'DE

Sinemaseverlerin heyecanla beklediği bir diğer festival de, 23-30 Ekim tarihleri arasında Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenecek olan 9'uncu Boğaziçi Film Festivali. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün katkılarıyla gerçekleşecek olan festival, yerli ve yabancı filmleri seyirciyle buluşturacak ve 7 gün sürecek. Gösterimler ise Atlas 1948 ve Kadıköy sinemalarında gerçekleşecek.

KISA FİLM MERAKLILARI BULUŞUYOR

Merakla beklenen bir diğer film festivali ise kısa filmseverleri bir araya getirecek. Bu yıl ikincisi düzenlenen İstanbul Golden Film Festivali, 18-21 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek gösterimlerde, tek biletle art arda 4 kısa film izlenecek ve etkinlikler yaklaşık bir saat sürecek.

Haberin Devamı

Film, müzik ya da hobi... Hasret bitti, festivaller dönüyor

İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ 25'İNCİ YILINDA

Tiyatroseverler ise bu yıl 25'incisi düzenlenecek olan İstanbul Tiyatro Festivali için nefesini tuttu. 22 Ekim – 20 Kasım tarihleri arasında Alan Kadıköy, Atlas 1948 Sineması, Profilo Kültür Merkezi Batı Ana Sahne, Duru Ataşehir, Moda Sahnesi, DasDas, Caddebostan Kültür Merkezi, Müze Gazhane, Yapı Kredi bomontiada ve Zorlu PSM'de gerçekleşecek olan festival kapsamındaki yapımlar, koronavirüs önlemleri altında izleyicileriyle buluşacak. Çevrimiçi gösterimler, 22 Ekim saat 20.00 ile 20 Kasım saat 00.00 arasında izlenebilecek.

ZORLU PSM'DE MÜZİĞİN HER RENGİ

Müzikseverlerin iple çektiği organizasyonlardan biri ise bu yıl beşinci kez gerçekleşecek olan MIX Festival. 5 ve 6 Kasım tarihlerinde düzenlenecek olan festival kapsamında sahne alacak isimler arasında Fransız pop rock müzik ikilisi AaRON, Belçikalı sanatçı Claire Laffut ve Alman ikili COMA'nın yanı sıra Vitalic, Goose, Islandman, Jakuzi, Lalalar ve Gaye Su Akyol da yer alıyor. 

Film, müzik ya da hobi... Hasret bitti, festivaller dönüyor

ÇAĞDAŞ SANAT FUARLARI ARASINDA BİR DÜNYA MARKASI

Haberin Devamı

Ziyarete 7 Ekim'de yani dün açılan Contemporary İstanbul, dünyanın önde gelen galeri, sanatçı ve kuruluşlarını sanatseverlerle bir araya getiriyor. 9 bin 500 metrekare kapalı ve 10 bin metrekare açık alanda Tersane İstanbul'da gerçekleşen Contemporary İstanbul, çağdaş sanat fuarları arasında dünyanın sayılı etkinlikleri arasında gösteriliyor. Contemporary İstanbul'da bu yıl New York, Zürih, Barselona, Berlin, Lizbon, Tahran, Moskova, Londra, Kiev, Seul ve İstanbul'dan galeriler katılıyor. 16. Contemporary İstanbul, 10 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek.

Film, müzik ya da hobi... Hasret bitti, festivaller dönüyor

"BÜYÜKLERE OYUNCAKLAR"

Türkiye’nin hobi ve aktivite festivali Big Boyz Festival de 9 ve 10 Ekim'de İstanbul Kalamış’ta gerçekleşecek. “Büyüklere oyuncaklar” konseptiyle İstanbul Kalamış Atatürk Parkı’nda düzenlenecek olan festivalde, ünlü markalar yeni ürünlerini ilk kez tanıtacak. Festivale katılanlar otomobil ve motosikletlerin yanı sıra hava, kara ve denizde kullanılan araçları deneyimleme fırsatı bulabilecek.

Film, müzik ya da hobi... Hasret bitti, festivaller dönüyor

KAHVE ÂŞIKLARI BULUŞUYOR

İzmir'de yaşayan kahve meraklılarının heyecanla beklediği İzmir Kahve Festivali de 8 Ekim Cuma günü yani bugün kapılarını açıyor. İzmir Arena'da misafirlerini ağırlayacak olan festival kapsamında katılımcılar, kahve tadımları yapacak, söyleşilere ve workshop'ların yanı sıra yarışmalara da katılabilecek. Pek çok farklı firmanın katılım göstereceği festival 10 Ekim'e kadar sürecek.

18 ŞEF VE LEZZET SEVDALISI YÜZ BİNLER

Lezzet düşkünlerinin iple çektiği Uluslararası Adana Lezzet Festivali de bu yıl beşinci kez ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor. Festivalin bu yılki teması ise, "Coğrafya Lezzettir". 8, 9 ve 10 Ekim'de gerçekleşecek olan festival, geçen sene pandemi nedeniyle sürekliliğinin kesintiye uğramaması için dijital ortamda düzenlenmişti. Pek çok etkinlik, konferans ve panellerin de olacağı festival kapsamında, 100 bin ila 200 bin arası katılımcı bekleniyor. Festivalde 18 şefin ziyaretçilerle buluşması bekleniyor.

ROCKSEVERLER İÇİN DÖRT GÜNDE 20 SANATÇI

Adana'da gerçekleşecek bir diğer etkinlik ise Çukurova Rock Festivali. Adana’da Bacardi Birbiçer Tesisleri’nde 14-15-16-17 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek olan festival kapsamında, Mazhar Fuat Özkan, Athena, Duman, Selda Bağcan, Manga, Cem Adrian, Moğollar’ın da aralarında olduğu 20 sanatçı sahne alacak. Açık havada gerçekleşecek olan festival, bu yıl dördüncü kez müzikseverlerle buluşacak.