Kültür Sanat Geleceğin Kütüphanesi inşa ediliyor

Geleceğin Kütüphanesi inşa ediliyor

29.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yedi yıl önce İskoçyalı sanatçı Katie Paterson tarafından yaratılan Geleceğin Kütüphanesi projesi her yıl yeni bir isme yer veriyor.

Geleceğin Kütüphanesi inşa ediliyor

En son “This Mournable Body” ile Man Booker listesine giren yazar Tsitsi Dangarembga bu yıl projeye dahil olan isim oldu. Dangarembga’nın kütüphaneye sunacağı yapıt 2114 yılında açılıp okunacak. Bu ana kadar sekiz yazarın dahil olduğu projeye katılan isimler arasında Margaret Atwood, Ocean Vuong, Elif Şafak ve Karl Ove Knausgard da yer alıyor. 2014 yılında kurulmaya başlayan Geleceğin Kütüphanesi Oslo’nun dışında bir ormana 1000 ladin ağacının dikilmesiyle başladı. Yazarların kendi seçtikleri uzunluktaki eserler, bu ormanda bir kütüphanede saklanıyor ve projenin başlamasından 100 yıl sonra 2114’te basılmayı bekliyor.

Haberin Devamı

Bu projeye katkıda bulunmaya karar veren yeni isim Dangarembga, 100 yıl sonra okuyucunun eseri nasıl karşılanacağı endişesi yaşamadığını söyledi. Zimbabweli yazar, hayatının çoğunu “bir boşluğa” yazarak geçirdiğini ve o yüzden Geleceğin Kütüphanesi’ne yazmanın benzer bir deneyim olacağını da söyledi.