Kültür Sanat İstanbul'da lezzet ve tarih buluşması

İstanbul'da lezzet ve tarih buluşması

13.06.2019 - 10:34 | Son Güncellenme:

Malta Turizm Ofisi’nin Rahmi Koç Müzesi’nde gerçekleştirdiği “Tarihin Tadına Bak” adlı etkinlikte buluşan ve İlber Ortaylı’nın anlatımıyla Akdeniz’in tarihini gastronomi perspektifinden dinleyen konuklar, tarihi tariflerle hazırlanmış yemeklerin tadına baktı.

İstanbulda lezzet ve tarih buluşması

Malta Turizm Ofisi ve Heritage Malta işbirliğiyle, Malta Türkiye Büyükelçisi Carmel Vassallo ve Malta Başkonsolosu Franklin Aquilina’nın da katılımıyla gerçekleştirdiği davette turizm, gastronomi ve basından ileri gelen isimlerle birlikte tarihçiler, diplomatlar, dernek ve STK temsilcilerinden oluşan seçkin bir kitleyi ağırladı. Geleneksel davetlerden farklı olarak bu gecede sunulan yemekler, tarihi arşivlerden çıkarılmış tarifler ve 18. yüzyılda Osmanlı ve Malta gemilerinde bulunan malzemelerle ve o dönemde hazırlandığı şekliyle pişirilerek konukların damak tadına sunuldu.

Haberin Devamı

18. Yüzyıldaki Tarifleriyle Yeniden Yapılan Yemekler

Heritage Malta tarih küratörü Liam Gauci ise etkinliğin konuklarına gece boyunca servis edilen yemeklerin hikayelerini anlattı. 1760 yılında Osmanlı donanmasının armada gemisi Burç-u Zafer (Corona Ottomana) tayfaları arasındaki bir Hırvat olan Pietro de Giovanni Zelalic’in çıkardığı isyanla kaçırılarak Malta limanına sığındı. Bu duruma çok sinirlenen ve iki ülke arasında uluslararası bir sorun çıkmasını engellemek isteyen Fransa, gemiyi Malta’dan satın alarak Osmanlı İmparatorluğu’na hediye etti. Küratör Liam Gauci bu akşamki yemeğin temasının geminin bu yolculuğundan esinlenerek şekillendirildiğini, gemide bulunan Fransız ressam Antoine Favray’in tablolarından ve geminin kayıtlarından yola çıkarak kuzu yemeği, safranlı pilav, istiridye turşusu, pandispanya gibi yiyecekleri gecenin konukları için özel olarak hazırladıklarına değindi.

Haberin Devamı

Gecenin konukları arasında İlber Ortaylı, Ayhan Sicimoğlu, Nasuh Mahruki, Sedat Bornovalı, Özlem Kumrular, Vehbi Varlık ve Bülent Akarcalı gibi tanıdık simalar göze çarparken, Rahmi Koç Müzesi’nin Erdoğan Gönül Galerisi’ndeki antika arabalar arasında yenen yemek damaklara olduğu kadar ambiyansıyla gözlere de hitap etti.