Kültür Sanat James Bond ‘kadın mı olmalı erkek mi’ tartışmasında son nokta!

James Bond ‘kadın mı olmalı erkek mi’ tartışmasında son nokta!

28.09.2021 - 12:16 | Son Güncellenme:

Daniel Craig'in beşinci ve son kez James Bond karakterini canlandırmasının ardından uzun süredir devam eden, "Yeni James Bond kadın mı olacak yoksa erkek mi?" tartışmalarına son noktayı, filmin yapımcısı Barbara Broccoli koydu. Gündem yaratan açıklamaların ardından sinema eleştirmenlerinden de peş peşe yorumlar geldi. İşte sinema tarihinin en tanınan casusunun kaderini belirleyecek tartışma...

James Bond ‘kadın mı olmalı erkek mi’ tartışmasında son nokta

Nazlı Erdol Akar / Milliyet.com.tr - Gösterime girmesi uzun zamandır beklenen yeni Bond filmi, 'No Time To Die' yani 'Ölmek İçin Zaman Yok', sonunda 1 Ekim Cuma günü izleyiciyle buluşuyor. 007’nin 25’inci filmi olan Ölmek İçin Zaman Yok’ta başroldeki Daniel Craig, beşinci ve son kez James Bond olarak karşımıza çıktı. Craig, bir daha James Bond rolünü oynamayacağını açıkladığından beri, bir sonraki 007 olarak kimi izleyeceğimiz sorusu sinema dünyasının kafasını kurcalıyor.

IDRIS ELBA'DAN ORTALIĞI KARIŞTIRAN FİKİR

Ünlü oyuncu Idris Elba uzun süredir yeni James Bond adayları arasında gösterilen isimlerden. 49 yaşındaki Elba, efsane suç draması The Wire dışında Pacific Rim ve Suicide Squad gibi filmlerde de rol almıştı. Son birkaç yıldır söylentiler ve gönüllerden geçenler aktör Idris Elba'yı James Bond rolüyle birden fazla kez ilişkilendirdi. Elba, bundan yaklaşık üç yıl önce Variety ile konu hakkında konuştuğunda farklı bir fikir sundu ve şöyle dedi:

Haberin Devamı

James Bond ‘kadın mı olmalı erkek mi’ tartışmasında son nokta

"Erkekten başka bir Bond karakterine sahip olmakla ilgilenir miyiz? Bir kadın olabilir, siyahi bir kadın olabilir, beyaz bir kadın olabilir, ama bence, o karakterle herkes farklı bir şey yapabilir, neden olmasın?"

KADIN BOND OLUR MU?

İşte o günden beri akıllarda James Bond ile ilgili sorular daha da belirginleşti. Daniel Craig'den sonra Bond'u bir kadın canlandırabilir miydi? Yazar Ian Fleming'in amaçladığı karakterin ruhunun neredeyse en başından kaybolduğunu düşündüğünüzde bu durum dağılıyor. Fleming, Bond'u centilmence ve sade bir şekilde, bir odaya dikkat çekmeden girebilecek şekilde kaleme almıştı. Işıltılı Hollywood yıldızlarını düşündüğümüzde böyle bir şeyin olması pek de mümkün gözükmüyor.

BOND'UN YARATICISI FİKRİNİ DEĞİŞTİRDİ

En ikonik Bond olan Sean Connery düşünüldüğünde, Fleming, "O, James Bond'u tasavvur ettiğim gibi biri değil." demişti ancak sonunda fikrini değiştirdi ve o zamandan beri Pierce Brosnan'dan Daniel Craig'e kadar çeşitli Bond'lar izledik.

Haberin Devamı

James Bond ‘kadın mı olmalı erkek mi’ tartışmasında son nokta

Idris Elba’nın aksine Bond yapımcısı Barbara Broccoli, 007'nin her zaman erkek bir karakter olacağına inandığını söyledi. Serideki tüm önemli işe alım ve işten çıkarmalara imza atan Eon Productions'ın başkanı, James Bond'u son kez canlandıran Daniel Craig'den rolü kimin devralacağı konusunun tartışmaya açık olduğunu söyledi.

"BOND'U ERKEK OLARAK GÖRÜYORUM"
İngiliz PA haber ajansına konuşan Broccoli, "James Bond erkek bir karakter. Umarım kadınlarla, kadınlar için, kadınlar tarafından ve kadınlarla ilgili çok ama çok sayıda film yapılır. Ancak erkek bir karakteri alıp onu bir kadın tarafından canlandırılan bir hale getirmeye gerek yok bence. Yani evet, onu erkek olarak görüyorum." diye konuştu.

James Bond ‘kadın mı olmalı erkek mi’ tartışmasında son nokta

Ünlü yapımcı ayrıca, Daniel Craig'in, "No Time To Die" adlı son 007 filminin ardından Bond'u canlandırmayacak olmasıyla yüzleşmediğini de itiraf etti ve "Bir nevi inkar halindeyim. Daniel'in sonsuza kadar devam etmesini çok isterim" dedi. "Bu karaktere 15 yıldır her şeyini veren Daniel Craig'in muhteşem görev süresini kutlamak istiyoruz." dedi ve "Gerçekten de kutlama yapmanın tam sırası" diye ekledi.

BOND YÖNETMENİNDEN AÇIKLAMA

Bir Bond filmini yöneten ilk Amerikalı olan True Detective, Maniac ve Beasts of No Nation'ın yönetmeni Cary Joji Fukunaga da, Craig'in yerini alacak kişinin işinin zor olacağını söyledi. Karakterde daha fazla çeşitlilik görmek isteyip istemediği sorulduğunda ise Fukunaga, "Bu zor bir soru. Aslında bu konuda net bir fikrim yok. Sanırım Daniel'in ayak izlerini takip etmek herkes için zor olacak. Pierce Brosnan'ı ne kadar sevsem de Daniel geldiğinde, karakterin daha önce görmediğim çok farklı bir versiyonunu gördüm. Bu rolü her kim oynuyorsa o karizmaya, o katmanlara sahip olması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

SON BOND NE DİYOR?

53 yaşındaki Daniel Craig de, geçen hafta Radio Times'a Bond'un erkek kalması gerektiğine inandığını söyledi. Oyuncu, "Kadınlar, siyahi ve Asyalı oyuncular için daha iyi roller olmalı. En az James Bond kadar iyi rollerde oynamak varken bir kadın neden James Bond'u oynasın ki?" dedi.

Haberin Devamı

James Bond ‘kadın mı olmalı erkek mi’ tartışmasında son nokta

Haberin Devamı

KADIN OYUNCULAR NE DİYOR?

Ayrıca aralarında Rosamund Pike, Rachel Weisz, Eva Green ve Halle Berry'nin de olduğu birden fazla aktris, Daniel'in Bond'un bir erkek oyuncu tarafından oynanması gerektiği yönündeki açıklamasını destekledi.

"BOND KEMİKLEŞMİŞ BİR KARAKTER"

Konu hakkındaki fikrini sorduğumuz sinema eleştirmeni Janet Barış, “James Bond’un daha romanken bir erkek karakter olarak yaratılması, yazarın karakterini oluşturan detayları bu şekilde çizmesi önemli.” dedi ve ekledi: “Nihayetinde bir roman karakterinin cinsiyetini değiştirerek de filme uyarlayabilirsiniz ama James Bond yazılmış ve uyarlanmış haliyle kemikleşmiş bir erkek karakteri imliyor.” Bunun kadınların ajan ya da aksiyon filmlerinde rol alamayacağı anlamına gelmediğinin altını çizen Barış, “Kadınların da aksiyon filminde ne kadar görünür olabildiklerini Kill Bill serisi, Mad Max ya da Wonder Woman filmlerinde gördük. Zamanla seyirci algısının da bu kemikleşmiş yapıyı kırabileceğini düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

Haberin Devamı

James Bond ‘kadın mı olmalı erkek mi’ tartışmasında son nokta

"KADIN BOND NEDEN OLMASIN"

Posta gazetesi sinema yazarı Gözde Hatunoğlu ise, Hayalet Avcıları ya da Ocean’s 8 gibi örnekleri hatırlatarak, kahramanı ya da kahramanları erkek olup, gişede başarılı olmuş filmleri kadın başrollerle yeniden sinemaya uyarlamanın son yıllarda sıkça karşılaştığımız bir durum olduğunu hatırlattı. “Bu formülün ne kadar ‘tuttuğu’ ve gişede aynı başarıyı elde edip etmediğiyse bir başka tartışma.” diyen Hatunoğlu “Kadın James Bond olur mu? Neden olmasın; kadın, siyahi, herhangi bir etnik kökenden ya da cinsel yönelimden James Bond olur. Hele de dünyanın kimlik siyasetine takılı kaldığı bu günlerde birçok kesimden alkış alacağı da aşikâr.” İfadelerini kullandı.

"BOND'DAN BİLE ŞAHANESİNİ YARATMAK MÜMKÜN"

Hatunoğlu, Bond gibi bir karakterin kadınlaştırılması konusunda ise kafasındaki soru işaretlerini dile getirdi: “Ama özünde kadın avcısı, maço, sapına kadar erkek bir karakteri alıp ‘kadınlaştırmak’ ne kadar doğru olur o konuda çok emin değilim. Bunun artık eskimiş, kendini tamamlamış ve seyirciyi kendine doyurmuş bir karakter üzerinden yapılması da zaten asıl niyetin bu film franchise’ını biraz daha sağıp, biraz daha para kazanmak olduğunu açık ediyor. Yapılırsa izler miyim? Muhtemelen evet. Hatta aklıma şahane Bond oynayacak birçok kadın oyuncu da geliyor. Ancak bir noktada serinin yapımcısı ve son Bond’umuz Daniel Craig beye katılıyor ve diyorum ki: Bond’dan bile şahane yeni kadın karakterler, kadın ajanlar, martinisini yudumlarken etrafı çapkınca süzen yeni karakterler yaratmak, var olanı kadına dönüştürmekten çok daha dürüstçe ve eğlenceli ve izlemeye değer olacaktır.”

James Bond ‘kadın mı olmalı erkek mi’ tartışmasında son nokta

YENİ BOND ADAYLARI

Idris Elba’nın yanı sıra Venom yıldızı Tom Hardy ve Bridgerton oyuncusu Rege-Jean Page, bir sonraki James Bond olma adayları arasında sayılıyor. Öte yandan pek çok Bond hayranı için bir sorun, mükemmel bir James Bond'un İngiltere'den olması gerektiği. Aslında, her Bond oyuncusu eski İngiliz İmparatorluğu'ndandı, ancak çoğu teknik olarak İngiliz değildi. Sean Connery, İskoç. Pierce Brosnan İrlandalı. Roger Lazenby Avustralyalı. Timothy Dalton Galli. Ve Daniel Craig'in son kez James Bond olarak beyazperdedeki yerini alacağı No Time To Die'dan sonra James Bond'un geleceği çok açık uçlu bir soru.
Bond'un tarihi yerine geçecek bir sonraki oyuncunun kim olacağı belirsiz olsa da, Majestelerinin Gizli Servisi'nde görev yapmaları istense bu görevi üstlenecek çok sayıda kadın da var. Beyazperdenin sevilen aktrislerinden aksiyon filmlerinin vazgeçilmezlerine kadar 007'yi canlandırması muhtemel olarak görülen pek çok kadın oyuncu var.

KADIN BOND İÇİN BİÇİLMİŞ KAFTAN OYUNCULAR

Rol için biçilmiş kaftan olarak görülen ilk isimlerden biri Oscar ödüllü Charlize Theron. Theron'un Mad Max: Fury Road'daki Furiosa rolünden sonra altından kalkamayacağı herhangi bir rol olduğunu düşünmek neredeyse gerçek dışı. Atomic Blonde dünyası, Mad Max'in tozlu, ıssız, distopik evreninden biraz daha Bond dostu olsa da, her iki film de Theron'un şiddeti zarafetle uygulama tutkusunu sergiliyor. Theron, bir kadın James Bond için rüya gibi bir oyuncu seçimi olarak öne çıkıyor.

James Bond ‘kadın mı olmalı erkek mi’ tartışmasında son nokta

'EJDERHA DÖVMELİ KIZ'DAN BOND'A...

The Crown'u izlediyseniz, "Tamam, Claire Foy kesinlikle ikonik İngiliz tarzına sahip, ama bir aksiyon yıldızı mı?" diye düşünüyor olabilirsiniz. Kraliçe Elizabeth olarak ne kadar zarif ve düzgün görünse de Foy, Stieg Larsson'un Ejderha Dövmeli Kız serisinin ana karakteri Lizbeth Salander rolünün altından da başarıyla kalktı. Lisbeth Salander'ın farklı oyuncular tarafından canlandırılmasını Bond'a yakın gördüğünü söyleyen Foy'u 007 olarak görmek, çekiciliği ve zarafeti sayesinde izleyiciler için hoş bir sürpriz olabilir.

AKSİYON VE MİZAH BİR ARADA

Hollywood'da kadın ya da erkek çok az sanatçı Zoe Saldana kadar aksiyon filmi deneyimine sahip. Avatar, Yenilmezler, Galaksinin Koruyucuları, Uzay Yolu, Karayip Korsanları derken liste uzayıp gidiyor. Zoe Saldana'nın onu özel kılan özelliklerinden biri de kendini fazla ciddiye almaması ve canlandırdığı karakterlere mizah öğesini de rahatlıkla ekleyebilmesi. James Bond'un da, Christmas adlı bir karaktere, "Christmas'ın yılda sadece bir kez geldiğini sanıyorum" demesi ve paylaço kıyafeti içinde bir bombayı etkisiz hale getirmesi gibi mizahİ yönleri göz önüne alındığında, Saldana'nın bu karakteri canlandırmak için biçilmiş kaftan olduğunu düşünmemek haksızlık olur.

James Bond ‘kadın mı olmalı erkek mi’ tartışmasında son nokta

BOND KIZI DA OLUR BOND'UN KENDİSİ DE

2016 yazında, İngiliz bahisçiler, Margot Robbie'nin bir sonraki 'Bond Kızı'nı oynayacağı ihtimalini değerlendiriyordu. O zamandan beri kariyerinin gelişimi göz önüne alındığında, Bond kızını değil, Bond'un kendisini oynaması en muhtemel isimlerin başında hem güzelliği hem de başarılı performanslarıyla Robbie geliyor. Çıkışını yaptığı Para Avcısı'ndan sonra Suicide Squad, Ben, Tonya, İskoçya Kraliçesi Mary, Bir Zamanlar... Hollywood'da ve Skandal gibi filmlerde rol alan Robbie, son olarak Greta Gerwig'in Barbie filminde Barbie'yi canlandıracak.

BİRDEN FAZLA KEZ 'AJAN' OLDU

Angelina Jolie, oyunculuğu ikinci plana atıp yönetmenliğe merak salmış olsa da, kariyeri boyunca Bond'a yakın bir dizi rol üstlendi. Salt'ta Rus gizli ajanı olmakla suçlanan bir CIA ajanını canlandırdı. O ve Brad Pitt, Bay ve Bayan Smith'te birbirlerini öldürmekle görevlendirilmiş evli suikastçıları oynadılar. Ve elbette Tomb Raider'da Lara Croft'u canlandırdı.

James Bond ‘kadın mı olmalı erkek mi’ tartışmasında son nokta

Salt filminde rol aslında bir erkek için yazılmıştı: Tom Cruise tarafından canlandırması planlanan Edwin A. Salt. Ancak Cruise filmde oynamaktan vazgeçince yapımcı Lorenzo Di Bonaventura, bir açıklama yaptı ve "Edwin, Evelyn olabilir." dedi. Böylece rol Jolie'ye gitti. Şu anda 45 yaşında olan Jolie, Bond için ortalama yaşta. Pierce Brosnan siyah takım elbiseyi giydiğinde 41 yaşındaydı, Daniel Craig ise 38 yaşından 53 yaşına kadar Martini bardağını elinde tuttu.