Kültür Sanat Müzik endüstrisinin ‘yeşil’ adımları

Müzik endüstrisinin ‘yeşil’ adımları

12.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Büyük turneler, dijital platformlar, atıklar konusunda iklim krizini derinleştirmekle suçlanan müzik endüstrisi pandemi sonrası ‘yeşil’e geçmek için somut adımlar atıyor

Müzik endüstrisinin ‘yeşil’ adımları

Bugüne dek Coldplay, Massive Attack, Ellie Goulding ve Radiohead’in aralarında olduğu müzik dünyasının önemli isimleri iklim krizi hakkında uyarıda bulunup kendi çalışmalarını değiştirdiklerini ifade etti. Ancak sektörün bu konudaki tavrının ne olacağı bilinmiyordu.

Müzik endüstrisi şu konularla iklim krizini derinleştirmekle eleştiriliyor: Pandemi öncesinde bir hafta sonunda üç şehir değiştiren DJ’ler, turnelerin karbon izi, festival ve büyük konserlerin atık üretimi, dijital müzik platformlarının yarattığı depolamanın ağırlığı… Guardian’ın haberine göre geçen hafta yapılan açıklamalar, sektörün bu konuda adım atacağına işaret ediyor. Music Declares Emergency (Müzikte Aciliyet İlanı) adlı kolektif, müzik endüstrisinin yeşil değişime öncü olması gerektiğini belirtiyor. İngiliz bağımsız müzik şirketi Ninja Tune, Londra’daki merkezlerinde yenilenebilir enerji sistemlerine geçiyor.

Birçok bağımsız plak şirketini bünyesinde barındıran Beggars Group da 2030’a dek karbon izlerini yarı yarıya indirecek bir iş planını başlatıyor ve kültür sanatın dünyanın sorunları konusunda adım atmak konusunda öncü olması gerektiğini ifade ediyor.

Bu alandaki en ciddi çalışmalardan biri ünlü müzisyen Brian Eno öncülüğünde Earth Percent tarafından yapılıyor. 2030’a dek 100 milyon dolar toplamayı planlayan Earth Percent, bu finansmanı müzik endüstrisinin temiz enerji dönüşümüne yatıracak. Programı yürüten Saray Ditty, “Konser, turne, kayıt, dinleme gibi alanların hepsine bakıp, hem sanatçılar ve ekiplerinin geçinebileceği hem de bunun çevreye verdiği hasarı en aza indirecek yeni yollar bulmamız gerekiyor” diyor.

Ninja Tune’dan Peter Quicke ise “Albümlerin dağıtım şekillerini daha çevre dostu hale getirmek zorundayız. Basım yerlerinin karbon izlerini azaltmalıyız” önerilerini gündeme getiriyor.

Dün Gece DJ Uçağa Bindi (Last Night a DJ Took a Flight) başlıklı raporda ise dans müziği konusunda önerilere yer veriyor ve turların daha az karbon izi bırakacak şekilde ayarlanabileceğini belirtirken, yerel sahnelerin ve yerel müzisyenlerin uluslararası DJ’lere tercih edilebileceğinin altını çiziyor.