Milliyet Executive İş Bankası'ndan Cumhuriyet'in 100. yılına armağan: 'Bir banka, bir asır, üç müze'

İş Bankası'ndan Cumhuriyet'in 100. yılına armağan: 'Bir banka, bir asır, üç müze'

08.12.2023 - 03:04 | Son Güncellenme:

Türkiye İş Bankası'nın uzun yıllar Beyoğlu Şubesi olarak hizmet veren, korunması gerekli kültür varlığı tescili bulunan tarihi bina Resim Heykel Müzesi'ne dönüştürülerek Cumhuriyetimizin 100. yaşında Türkiye İş Bankası'nın ülkemize armağanı olarak 29 Ekim'de kapılarını sanatseverlere açtı.

İş Bankasından Cumhuriyetin 100. yılına armağan: Bir banka, bir asır, üç müze

Müzikten plastik sanatlara, müzecilikten kültür mirası korunması çalışmalarına pek çok alanda faaliyet gösteren İş Sanat'ın çatısı altında hayata geçirilen müzeyle, ülkemizin kültür - sanat rotasına önemli bir kilometre taşı daha eklenmiş oldu. Müzenin açılışı vesilesiyle düzenlenen törende İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali şunları söyledi: "Cumhuriyetimizin 100. yaşını kutluyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde ulusumuzun verdiği Milli Mücadele'nin kazanıldığı ve tam bağımsızlığa kavuştuğumuz, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı tarihin 100. yılındayız. Atatürk'ün tam bağımsızlığa ulaşmak için elzem olduğunu düşündüğü iktisadi bağımsızlığı temin etmek için atılan ilk adımlardan biri olan ve Cumhuriyet'in bir yaş küçük kardeşi diye tabir ettiğimiz Türkiye İş Bankası, böyle anlamlı bir dönemde Resim Heykel Müzesini ülkemize armağan ediyor. Kıymetli bir hafızayı, kültür mirasını geleceğe bırakıyor." Resim Heykel Müzesi'nin, Eminönü'ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi ve Ankara Ulus'taki Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi'nin ardından bankanın üçüncü müzesi olduğunu vurgulayan Bali, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her şehrin bir kalbi vardır, İstanbul'un kalbi de İstiklal Caddesi'dir. Tarihi dokusuyla, kültür - sanat faaliyetleriyle şehrin kalbinin attığı yer olan İstiklal Caddesi'nin önemli yapıları arasında bulunan binayı Resim Heykel Müzesi olarak ülkemize armağan etmek, Türkiye'nin kültür - sanat dünyasına yeni soluk getirmek biz İş Bankalılar için gurur verici... Bir banka, bir asır, üç müze..."

Haberin Devamı

İş Bankasından Cumhuriyetin 100. yılına armağan: Bir banka, bir asır, üç müze

İbrahim Çallı'nın Atatürk portresi de müzede sergileniyor.

Çok insana ulaşmak...

Adnan Bali, müzeciliğe verdikleri öneme vurgu yaptığı konuşmasında, toplumun ortak geçmişini, kültürel değerlerini çok iyi korumanın ve yeni nesillere aktarmanın, o bilinci geliştirmenin, bunu sürdürülebilir bir şekilde uzun soluklu yapmanın başından beri benimsedikleri bir yaklaşım olduğunu söyledi. Türkiye'nin sadece ekonomik gelişmesiyle ilgili sorumluluklar üstlenmediklerinin altını çizen Bali, şöyle devam etti: "Gelişmeyi en geniş kavramıyla toplumsal gelişme olarak gördüğümüz için inisiyatif almakta hiç tereddüt etmiyoruz. Kültür - sanatta, eğitimde, sporda, çevre ve bilim alanında ülkemize, toplumumuza, gençlere değer katacak işleri içselleştirerek, mutluluğunu yaşayarak, sonraki nesillerin 'iyi ki yapmışlar, iyi ki hayata geçirmişler' diye anacakları samimiyette yapıyoruz. Dileğimiz o ki olabildiğince çok kişi müzemizin kapısından girsin, resimleri incelesin. Türk resmine ve sanatına ilgiyi ve farkındalığı bir nebze artırabilirsek kendimizi bahtiyar hissederiz. Müzeyle sadece sanat eserlerini korumayı, saklamayı hedeflemedik. Toplumun kadim medeniyeti ve irfanının, sanatsal zenginliğinin mümkün olduğu kadarıyla çok insana ulaşması... Arkasındaki esas motivasyonumuz, hedefimiz budur."

Haberin Devamı

Koleksiyon ilk kez görücüye çıktı

Osman Hamdi Bey'den Şeker Ahmet Paşa'ya, Hoca Ali Rıza'dan İbrahim Çallı'ya pek çok sanatçının 2.700 civarında eserinin bulunduğu Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu, ülkemizin en geniş ve en zengin özel koleksiyonlarından biri olarak biliniyor. Resim Heykel Müzesi'nde ilk sergilerinde bu koleksiyondan seçilen 600'e yakın eser yer alıyor.