Milliyet Executive Yangından girişim doğdu! 'Defne dalının yanıcı özelliği fikrimin tohumlarının yeşermesine sebep oldu'

Yangından girişim doğdu! 'Defne dalının yanıcı özelliği fikrimin tohumlarının yeşermesine sebep oldu'

09.11.2022 - 20:59 | Son Güncellenme:

Girişimci Ayşegül Taşkıran, Hatay’da ailesinin geçimini sağladığı defne yaprağı kurutma tesisinde çıkan yangın sonrası girişimci olmuş...

Yangından girişim doğdu Defne dalının yanıcı özelliği fikrimin tohumlarının yeşermesine sebep oldu

AYLİN RANA AYDİN- Defne dalının yakıcı özelliğinden yola çıkarak, Defne Pelet markasını kuran Ayşegül Taşkıran, beş yıldır iç piyasaya satış yaparken bu yıl gerçekleşen enerji krizi ile artan talepler doğrultusunda Hırvatistan, Almanya, Finlandiya, İtalya’ya ihracat yaptıklarını kaydediyor. Defne kurutma işletmesinde her yıl tonlarca defne dalının atık oluşturduğunu kaydeden Taşkıran, girişiminin kuruluşunu şöyle anlatıyor: “Bu yaprağından arındırılmış atık defne dalları işletme için bir yük oluşturuyordu. Çünkü gerekli olan kısım yapraklardı. Bir gün elektrik kaçağından çıkan yangın sonucu defne dal atıklarının uzun süre söndürülememesi defne dalının yanıcı özelliğinin yüksek olduğunu fark etmeme ve fikrimin tohumlarının yeşermesine sebep oldu. Bu yangın ailemin yıllardır emek verdiği işletmeyi büyük zarara uğrattı bu sebeple atıklar nasıl değerlendirilir diye ciddi araştırmalar içerisine girdim ve yaptığım araştırmalar sonucu biyokütle enerjisini ve bunun orman altı atıklar ile yapıldığını öğrendim. Yaptığım araştırmalar defne dalı atıklarını verimli bir biyokütle enerjisine çevirebileceğimizi söylüyordu. Hemen harekete geçtim.”

Haberin Devamı

Yangından girişim doğdu Defne dalının yanıcı özelliği fikrimin tohumlarının yeşermesine sebep oldu

Yatırımlar artıyor

Günlük yaklaşık 40 ton kadar üretim yaptıklarını söyleyen Taşkıran, “İşletmemiz Hatay’ın Yayladağı ilçesinde bulunuyor. Suriye sınırındayız. 1500 metrekare kapalı alan 1000 metrekare de açık alan üzerinde üretim hattımız bulunmakta. 15 kişilik üretim personelimiz bulunuyor. Biz Defne Pelet olarak defne dallarından pelet üreten ilk firmayız. Bu bölgede zeytin posasından MDF, sunta gibi malzemelerden üretimler yapılmaktaydı. Proses aynı ancak kullanılan malzeme farklı. Beş yıldır aktif olarak çalışmaktayız. Biyokütle yakıtı yükselen ve gelişen bir sektör olduğundan kendi ilimiz ve ülkemizde bu sektöre yatırımlar hızla artıyor” diyor. Beş yıl önce yola ihracat hedefiyle çıktılarını kaydeden Taşkıran, bu yıl gerçekleşen enerji krizi doğrultusunda artan taleplerle Hırvatistan, Almanya, Finlandiya, İtalya’ya ihracat yaptıklarını anlatıyor. Halihazırda yaşanan iklim ve çevre krizi sebebiyle ürünlerine olan talebin çok yoğun olduğunu aktaran Taşkıran, “Pelet yakıtı fındık kömürünün kullanıldığı kazanlarda, ekmek fabrikaları, oteller, mandıralar, termik santrallerde kömürün kullanıldığı noktalarda alternatif olarak kullanılır. Mevcut kapasitemizin 10 katı kadar fazla taleple karşılaştık bu da ülkemiz için yeni bir yatırım alanı oluşturdu. Pelet yakıtı yenilenebilir bir enerjidir. Pelet yakıtının hammaddesi tamamen doğaldır” şeklinde konuşuyor. Taşkıran, Defne Pelet olarak doğa dostu yakıt projeleriyle üç kez ödül aldıklarını da söylüyor. Defne Pelet olarak yola çıktıklarında Türkiye’de güvenilir bir marka oluşturarak topluma ve çevreye faydalı olmayı hedeflediklerini dile getiren Taşkıran, “Geldiğimiz noktada bu hedefimize ulaştığımızı görmekteyiz. Şu an elde ettiğimiz marka ve ürün güvenilirliğini sürdürülebilir olması için çabalamaktayız. Kendi ülkemizde elde ettiğimiz bu başarıların ve Pazar payını yurt dışında da gerçekleştirmek istiyoruz. Üretim kapasitemizi artırmak, sürdürülebilir olmak ve marka değerimizi uluslararası platformlarda artırarak yeni pazarlara ürünümüzü sunmak hedefimiz” diyor.

Haberin Devamı

‘Umut olmadan, olmaz’

Haberin Devamı

Ayşegül Taşkıran, kadın girişimcilere önerilerini şöyle sıralıyor: “Umut olmadan girişimcilik olmaz. Öncelikle umutla ve inançla hedeflerimize ilerlemeliyiz. Kararlı olmalıyız ve karar verdikten sonra çıkabilecek problemler bizi caydırmamalı aksine çözdüğümüz her sorun sizin biricik hikayenizin bir parçası sorunlardan kaçmayın ve sorunların üzerine gidin illaki kazanan siz olacaksınız.”