Oynatma Listesi
HABERLER

500 bin kişi sokağa çıktı! Molotofkokteyli polislere isabet etti

1 Mayıs İşçi Bayramı kapsamında sokağa inen Fransızlar başta Paris olmak üzere ortalığı savaş alanına çevirdi. Protestocular, polise molotofkokteyli ile saldırırken birçok görevli bir anda alev aldı.

Fransa'da ortalığı karıştıran ve binlerce kişinin protestosuna rağmen yasalaşan emeklilik yasası sonrası halk 1 Mayıs için tekrar sokaklara çıktı.

Hatırlanacağı üzere Fransa’da bu yıl eylül ayından itibaren emeklilik yaşı her yıl yılda 3 ay kademeli olarak artırılacak, emeklilik yaşı 2027'de 63 yıl 3 aya, 2030’da ise 64 yıla ulaşacak. Yasa kapsamında Macron'a büyük tepki gösterilirken Fransız lider konuyla ilgili geri adım atmadı.

500 KİŞİ SOKAKTA

Dün yaşanan gelişmede ise Paris sokakları adeta savaş alanını aratmadı. 500 bin kişi Paris'te sokaklara akın etti. Polis ile göstericiler arasındaki mücadele en yoğun olarak 'Nation Park' bölgesinde yaşandı.

Polis göstericilere göz yaşartıcı gaz bombaları ile müdahale etti. Sadece Paris değil, Nantes'tan Marsilya'ya kadar benzer sahneler yaşandı.

180 KİŞİ TUTUKLANDI

Devlet yayın kuruluşu France Televisions, bir polis memurunun yüzünde ve vücudunda yanıklar oluştuğunu ve hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Otuz yılın en büyüğü olduğu söylenen düzinelerce insan tutuklandı. ülke çapında toplam tutuklama sayısı 180'e ulaştı, 108 polis ise yaralandı.

Öte yandan sosyal medya üzerinden yayınlanan kare gösterilerin dehşetini gözler önüne serdi. Söz konusu karelerde Fransız polisinin yandığı anlar yer aldı. Birçok gösterici Fransız polisine molotofkokteyli ile saldırdı.

2009'DAN BU YANA BİR İLK

1 Mayıs protestoları 2009'dan bu yana ilk kez Fransa'nın önde gelen sekiz sendikasının protesto çağrısına katıldığı gün oldu. Geçen ay IFOP anket grubu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Fransızların neredeyse dörtte üçü Macron'dan memnun değil.

Paris yürüyüşünün başladığı Place de la Republique'de ortasındaki Fransız cumhuriyetini simgeleyen dev heykele 'Macron istifa' yazılı dev bir yelek asıldı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER