Oynatma Listesi
HABERLER

ABD ve Yunanistan savaş gemileri, Türkiye'ye karşı! İlk fotoğraflar geldi...

Ankara'nın tatbikat restiyle tüm dünyanın gözü Doğu Akdeniz'e çevrildi, Yunanistan'ın yanında ABD, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya, Mısır ve Güney Kıbrıs bulunuyor. Yunan medyası, ABD ve Yunan donanmasının tatbikatından ilk fotoğrafları 'Ankara'ya mesaj' başlıklarıyla paylaştı. İngiliz medyası ise, diğer bölgesel güçleri de içine çeken krizde bir çatışma ihtimalinin arttığını yazdı.

Türkiye'nin Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'deki tatbikatına rest çekip karşı tatbikat ilan etmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları, Yunan basınında manşetten verildi.

Gazete ve televizyonlar akşam saatlerinden itibaren Erdoğan'ın sözlerini ilk haber olarak verirken, uluslararası haber ajansları da 'son dakika' koduyla dünyaya geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yunanistan'ın bölgede böyle bir NAVTEX ilanına hakkı yoktur (...) Türkiye ne Oruç Reis gemimizin ne de ona refakat eden donanma ordumuzun faaliyetlerinden en küçük bir geri adım atmayacaktır. Tam tersine bu bölgede hakkını ve hukukunu koruma konusunda çok daha kararlı hareket edecektir. Bundan sonrasını düşünecek ve oraya çıkacak sonuçlara katlanacaklar Navtex ilan ettiğimiz bölgede karşımıza çıkacak olanlardır" dedi.

İki ülkenin aynı bölgede tatbikata girişeceğini bildiren Yunan medyası, bugün ise arabuluculuğa soyunan Almanya'nın çabalarını öne çıkarıyor. Kathimerini, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın Atina ve Ankara'yı aynı gün ziyaret edeceğini bildiriyor.

Sabah Yunanistan'ın başkenti Atina'ya inen Maas, ilk olarak Başbakan Kiryakos Miçotakis ile bir araya geldi. Ardından Yunan mevkidaşı Nikos Dendias'la buluştu.

Birlikte kameralar karşısına geçen Yunan ve Alman dışişleri bakanlarından, ilk sözü alan Dendias oldu. Dendias, Atina yönetiminin daha önce defalarca dile getirdiği retoriği tekrarladı, Yunanistan'ın diyalog istediğini ancak egemenlik haklarını savunacağını söyledi.

Saatler sonra Ankara'ya inecek Alman Dışişleri Bakanı Maas ise, taraflara bir faciadan kaçınmak için doğrudan diyalog konusunda ısrarcı olduklarını aktardı. Maas, "Doğu Akdeniz'de şu anki durum, ateşle oynamaya eş değer. Her küçük kıvılcım yıkıma yol açabilir" dedi. Heiko Maas'ın Atina'da ayrıca ana muhalefet partisi lideri Alexis Çipras'la da görüşecek.

Kathimerini gazetesi ise, bugünkü tatbikatta Fransız Rafale jetlerinin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait dört F-16'nın da katılacağını duyurdu. Ayrıca donanma tarafında Yunanistan'a eşlik edecek ülkeler arasında Fransa, İtalya, Mısır, ABD ve Güney Kıbrıs bulunuyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER