Oynatma Listesi
HABERLER

Asgari ücret pazarlığı başladı! 2024 asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ilk toplantısını yaptı! İkinci toplantı 18 Aralık'ta yapılacak. Peki 2024 asgari ücret ne kadar olacak? CNNTÜRK'te Ahmet Hakan ile Tarafsız Bölge programında yeni asgari ücret ile ilgili tüm detaylar masaya yatırıldı. İşte merak edilen ayrıntılar...

Milyonların beklediği yeni asgari ücret ile ilgili detaylar belli olmaya başladı. Olası oranlara göre yeni rakamlar ortaya çıktı. Tarafsız Bölge programında Muhammet Bayram canlı yayında tek tek açıkladı.

ORANLARA GÖRE 2024 ASGARİ ÜCRET HESABI

Şu anda mevcut asgari ücret 11 bin 402 TL. Enflasyon oranlarına göre 6 aylık enflasyon yüzde 37,7 baz alınacaksa o zaman asgari ücret 15 bin 708 TL olması gerekiyor. Beklenen enflasyon baz alınacaksa yüzde 38 ile 15 bin 506 TL olacak.

Yüzde 40 olursa: 15.962 TL, Yüzde 50 olursa: 17.103 TL, Yüzde 60 olursa: 18.243 TL, Yüzde 70 olursa: 19.383 TL

Bayram "Asgari ücret bilindiği gibi en az rakama işçi çalıştırılacak bir miktar. İstanbul Ankara İzmir gibi büyük şehirlerde artık asgari ücret neredeyse yok gibi. İnsanlar bu rakamlara çalışmak istemiyor, işverenler de adam bulamıyor. Hatta bir istatistik var; yeni işe başlayanların yüzde 40'ı daha ilk maaşlarını almadan istifa ediyor. 11.402 TL bugün için düşük, bu rakamın yüksek olması ortadaki kesimin de kaybolmasına neden oluyor ve tüm ücretler asgari ücret gibi bir şey ortaya çıkıyor. O yüzden öyle bir denge olmalı ki hem işçiyi hem işvereni hem de ondan faydalanacak diğer ücretleri etkileyebilsin. Bu ücret doğrudan 7 milyon kişiyi etkiliyor. 7 milyon asgari ücretlimiz var gösterilen. Tabi burada asgari ücretli gösterilip de üzerini elden verenler de var. Bu piyasanın gerçeği. Özellikle çalışanlar bunu söylemesi gerekiyor. Burada sağlık hizmetleri, emeklilik maaşları, tazminatlar, bunların hepsi etkileniyor bu durumda. O yüzden buna müsaade edilmemesi gerekiyor." dedi.Bayram "asgari ücrette en yüksek ihtimal yüzde 50 civarında olması bekleniyor. Bunun da işverene maliyeti 23 bin 642 lira" dedi.

"ASGARİ ÜCRET BİR KORUMA ÜCRETİDİR"

Karayolu işçisi, hastane işçisi, enerji işçisi, AVM işçisi yaşadıklarını doğrudan anlatacak. Sosyal devlet anlayışında iktisaden zayıf kesimlerin korunması amaçlanır. Asgari ücretin yeniden tespiti milyonlarca ücretli çalışan ve ailesi tarafından takip edilmektedir. Burada belirleyici olan hükümetin yaklaşımıdır. Atılan olumlu adımlar sürdürülmelidir. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması işçi kesimini talebiydi bu geçtiğimiz yıl uygulamaya girdi. Tüm ücretli çalışanların vergisi asgari ücretli çalışanların faydalandığı tutar kadar azaldı. Vergide adaleti sağlamaya yönelik adımlar devam etmedi. Ücretlerin vergi ve gelir tarifesi oranları düşük kaldı. Yılbaşında ele geçen ücret aylar geçtikçe azalmaktadır.

Asgari ücret bir koruma ücretidir. Fiyat artışları başta gıda olmak üzere her alanda devam etmektedir. Asgari ücret aylardır açlık sınırının altındadır. Halen günlük net asgari ücret 380 TL’dir. Bu ücretle işçi ve ailesi hangi zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilecektir.

Toplam nüfus içinde ücretli çalışanların sayısı yükselmesine rağmen milli gelirden aldıkları pay giderek düşmektedir. Uygulanması gereken gelirler politikasıdır. Sosyal taraflar sadece ücretler politikasını değil bir bütün olarak gelir politikasını gözden geçirmelidir. İşçi, işveren kesintilerinin neden yüksek olduğu hep birlikte değerlendirilmelidir. Tespit edilecek asgari ücretin işçilerin ve toplumun beklentilerine uygun olmasını bekliyoruz.

Refahı adil paylaşmanın gereği yapılmalıdır. İşçi kesimi olarak komisyon çalışmalarına katkımız bu şekilde mümkün olacaktır. Taraflara yararlı olmasını ve olumlu sonuçlanmasını temenni ediyoruz.

"HERHANGİ BİR ÜCRET KONUSU GÖRÜŞÜLMEDİ"

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar görüşmenin ardından, "Bugün milyonlarca kişinin gözü kulağı bugünkü toplantıdaydı. Bugünkü toplantılarımızda herhangi bir ücret konusu görüşülmedi. Pazartesi saat 13.30'da tekrar bir araya gelinecek" dedi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER