Oynatma Listesi
HABERLER

Bakan Bolat: Türk Devletler Teşkilatı kilit bir öneme sahiptir

Türk Dünyası İş Forumu'nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, " Türk Devletler Teşkilatı bu konjonktürde ortaya koyduğu vizyon, projeler ve faaliyetlerle artık önemli bir güç merkezi haline gelmiştir. Üyelerinin kaynakları güçleri ve vizyonları ile dünyadaki gıda ve enerji krizleriyle baş etmede jeostratejik konumları ile dünyanın en önemli lojistik kanalları üzerinde bulunmada artık Türk Devletler Teşkilatı kilit bir öneme sahiptir." dedi.

Türk Devletleri Teşkilatı Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu 12. Bakanlar Toplantısı Şişli'de bir otelde gerçekleşti. Toplantının ardından Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın katılımıyla 'Türk Dünyası İş Forumu' gerçekleştirildi. Foruma Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kıbrıs, Kırgızistan, Türkmenistan ve Macaristan'dan bakanlar, bakan yardımcıları ile delegeler yer aldı. Forumda Ticaret Bakanı Ömer Bolat katılımcılara konuşma yaptı.

"TÜRK DEVLETLER TEŞKİLATI KİLİT BİR ÖNEME SAHİPTİR"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Fas ve Libya'ya yaşanan felaketlerde hayatlarını kaybedenlere başsağlığı dileyerek konuşmasına başladı. Bakan Bolat, "Yaşadığımız bu tecrübeler küresel sorunlarla baş etmede normal olarak nitelendirebileceğimiz yeni konjonktürde yeni çözümler geliştirmek, iş birliği yapmak kaynaklarımızı, güç birliğimizi bir araya getirmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermektedir. İşte Türk Devletler Teşkilatı bu konjonktürde ortaya koyduğu vizyon, projeler ve faaliyetlerle artık önemli bir güç merkezi haline gelmiştir. Üyelerinin kaynakları güçleri ve vizyonları ile dünyadaki gıda ve enerji krizleriyle baş etmede jeostratejik konumları ile dünyanın en önemli lojistik kanalları üzerinde bulunmada artık Türk Devletler Teşkilatı kilit bir öneme sahiptir. Oğuz Kağan'a atfedilen bir kıssada belirtildiği gibi 'Bir oku kırmak kolaydır. Ama oklar bir araya geldi mi onları kimse kıramaz' İşte yüzyıllar öncesinden verilen bu anlamlı mesajın ortaya koyduğu gibi biz kardeş ülkeler bir arada ortaklık temelinde güç birliğimizi, iş birliğimizi, dayanışmamızı ve entegrasyonumuzu güçlendireceğiz ve arttıracağız. Türk devletler teşkilatı olarak aldığımız önemli kararlar arasında geçen dönemde imzalanmış olan Türk Yatırım Fonu kuruluş anlaşması uluslararası yük taşımacılığı anlaşması basitleştirilmiş gümrük kodu anlaşması yatırım gümrükleme ve ulaştırma alanında alınmış en somut adımlar olmuştur. Ayrıca dijital ekonomi ortaklık anlaşması kısa adıyla Depa inşallah 3 Kasım'da Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılacak. Türk Devletler Teşkilatı, devlet başkanları, zirve toplantısında imzaya hazır hale getirilecek. Böylece dijitalleşen dünyanın gerilikliliklerine uygun ticari faaliyetler yürütülmesine bu anlaşmayla önemli katkılar sunulacaktır." dedi.

"DÜNYA EKONOMİSİ VE ARENASI İÇİNDE ÖNEMLİ BİR GÜCE SAHİBİZ"

Bakan Ömer Bolat, "Diğer taraftan liderler zirvesinin akabinde her ülkenin cumhurbaşkanlarının da katılımıyla Kazakistan, Türkmenistan şehrinde kurulan Turanses Özel Ekonomi Bölgesi'nin açılışı da yapılacaktır. Endüstri bölgeleri konusunda atılan en önemli adımlarından biri olan Turanses ülkeler arasındaki ticarete olumlu katkılar yapacaktır. Türk Devletler Teşkilatı üyesi ülkelerin doğu batı eksenli ticaret yollarında ana güzergahlardan biri olan orta koridorun üzerinde bulunması bu teşkilatın küresel ticaret içindeki önemini ve ağırlığını açıkça ortaya koymaktadır. Türk Devletler Teşkilatı olarak 170 milyonu aşan genç nüfusumuz bir buçuk trilyon dolara yaklaşan toplam milli gelirlerimiz, bir trilyon 200 milyar dolara yaklaşan toplam ihracat-ithalat hacmimiz ile dünya ekonomisi ve arenası içinde önemli bir güce sahibiz. Türk Devletler Teşkilatı olarak ailemiz yeni üyelerin katılımı ile güçlenmektedir. Bildiğiniz üzere Macaristan ve Türkmenistan'dan sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de geçen sene gözlemci üye olması Türk devletler teşkilatını daha da güçlendirmiştir. Dolayısıyla yeni üyelerin katılımıyla aldığımız güçle inşallah güçlü potansiyellerimizi ticari gelişmeye yatırımların artmasına doğru ilerletmeye gayret ediyoruz." diye konuştu.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER