Oynatma Listesi
HABERLER

Bakan Fidan'dan Gazze yorumu: Çifte standart ifşa edildi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 3. Antalya Diplomasi Forumu’na ilişkin son gün oturumlarının ardından değerlendirme toplantısı düzenledi.

Bakan Fidan bu yıl Antalya Diplomasi Forumu'na 148 ülkeden 4 bin 700 kişi katıldığını söyledi.

Bakan Fidan'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Çok farklı düzeyde katılımcı, yoğun etkiletişmde bulundu. İkili görüşmelerde kritik konular ele alındı.

32 mevkidaşımla görüşme imkanım oldu. ADF'ye üst düzey katılım Türk diplomasisinin etkisini göstermektedir. Tüm insanlığın ortak meselelerini panellerimizde masaya yatırdık. Bu panellerin bir kısmını uluslararası işbirliği içinde bulunduğumuz ortaklarımızla gerçekleştirdik.

Ekonomiden güvenliğe, teknolojiden enerjiye, ulaştırmadan kültüre... Diplomasinin asli unsuru haline gelen her türlü konuyu ve gelişmeyi buradaki panellerde ve oturumlarda ele almamız oldu.

3 gündür gerçekleştirdiğimiz tüm tartışmalar küresel düzene dair tespitlerimizin ne kadar doğru olduğunu da ortaya koydu. Antalya Diplomasi Formu'nda yapılan fikir alış verişleri ve küresel sistemin adaletsizliğine ve dengesizliğe karşı oluşan uzlaşıyı da müşaade ettik.

GAZZE'DE ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ

Bazı uluslararası aktörlerin farklı meselelerdeki çifte standardı ve uluslararası hukuku hiçe sayan yaklaşımları forum esnasında panelistlerce adeta ifşa edildi.

Gazze'deki süren zulmün durdurulması Antalya'daki forumun neredeyse gündemine oturdu. Diplomasinin kullanılabilecke bütün imkanlarını kullandık.

Filistin halkına yönelik şiddet konusunu ele aldık. Gazze'de devam eden zulmün sona ermesi için atmamız gereken adımları konuştuk. Aksayan taraflar neler, anlaşılmayan taraflar neler, hangi konularda mesafe katediliyor, hangi konularda edilemiyor... Bunlar detay. Bunlarla sizi meşgul etmemeyim.

Ama Genel olarak Ramazan'dan önce bir ateşkese ulaşılması konusunda ciddi bir arzu ve çaba var. Bununla birlikte özellikle açlığın ve hastalığın kol gezdiği Gazze'de yardımların ulaştırılması konusundaneler yapılabilir, artık hangi tedbirler gündeme getirilebilir... Bunlar ifade edilmeye başlandı.

ABD'YE ZİYARET

Ekim 2021'de Cumhurbaşkanımız ve ABD Başkanı Biden arasında stratejik bir mekanizma oluşturulmuştu. Enerji, diplomatik meselelerin gibi birçok konunun ele alınacağı alt gruplar oluşturdu. Blinken'ın daveti üzerine stratejik mekanizma toplantısı yapmak üzere ABD'ye önümüzdeki hafta bir seyahat planlanmış durumda. Çok çeşitli konularda Amerika ile aramızdaki ilişkilerin bir muhasebesini yapmış olacağız.

FİDAN-LAVROV GÖRÜŞMESİ

Sayın Lavrov ile yaptığımız görüşmede, ikili görüşmelerin yanı sıra bölgesel gelişmeleri masaya yatırma imkanımız oldu. Kafkasya, Karadeniz'deki gelişmeler, Suriye'deki konular var bu konuyu ayrıca konuşmamız gerekiyor, bunda mutabık kaldı. Mültecilerin geri dönmesi, yeni anayasanın yazılması hep askıda kalan konular.

Ukrayna ile ilgili konuda bizim görüşümüz şu her iki tarafta savaşla erişebileceklerin neticenin sonuna ulaşmış görünüyor, ateşkese yönelik diyaloğun başlatılması gerekiyor. Bu işgalin tanınması anlamına geliyor, 21. yüzyılda Avrupa'nın ortasında 500 bine yakın insanın hayatını kaybetmesi ve yaralanması bizim dayanabileceğimiz bir şey değil, bunun artık bitmesi gerekiyor. Savaşmaya gidilebilecek yerin limitine ulaşıldı. Egemenlik konusuyla ateşkesin birbirinden ayrılması gerekiyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER