Oynatma Listesi
HABERLER

Bakan Fidan'ın 'ileri adım' mesajı ne demek? Ankara'yı rahatsız eden 4 başlık

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Meclis bilgilendirmesinde Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye merkezli KYB yönetimine, "PKK'ya alan açıyor. Yeni tedbir alırız" sözleri gündemde. Bu mesajlar ne anlama geliyor? Süleymaniye yönetiminin terör örgütüne desteğine dair ne sinyaller var Ankara'da? CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova kulis bilgilerini canlı yayında aktardı.

Irak'ın kuzeyinde 9 askerin şehit olması nedeniyle Meclis'te terör oturumu yapıldı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın terör örgütü PKK'nın Süleymaniye'deki yapılanmasına yönelik açıklamaları dikkat çekti. Peki Bakan Fidan'ın 'ileri adım' mesajı ne anlama geliyor. CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova son bilgileri aktardı.

CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova'nın açıklamaları şöyle:

ESAS KIRILMANIN YAŞANDIĞI AN

Aslında bu mesajı vermesine gerek duyulan bir süreç var. Bakan Fidan da bir miktar anlattı. Önce süreci özetleyelim. Konuştuğum kaynaklar KYB'ye dönük hep uyarılarda bulundu, bunun sonuçlarının olacağını belirttiler. Aslında esas kırılma 2017 yılında yaşandı. 2017 yılında Türkiye, KYB'nin Ankara'daki ofisinin kapatılıp, buradan ayrılmasını istedi. Bunun nedeni bir takım olaylar ve PKK ile ilişkinin bitirilmemesiydi.

ANKARA'YI RAHATSIZ EDEN BAŞLIKLAR

Ankara'yı rahatsız eden başlıklar neler, bunları sıralıyalım. Dün bazılarını Bakan Fidan Meclis'te dile getirmişti. Mesela DEAŞ'ın bölgeden çekilmesi sonrası o bölgede oluşan boşluk ve o dönemin Kerkük Valisi'nin PKK'yı oraya davet etmesi, PKK'nın Sincar'a yerleşmesi. Celal Talabani'nin 2017'daki ölümü sonrası KYB içinde liderlik tartışması.. Vahir Talabani ve Kubar Talabani... İkisi arasında bir mücadele söz konusu. İki ismin kurduğu bağlantılar sıkıntılı. Kürdistan Demokrat Partisi ile KYB arasında gerginlik... Ve tabii ki KYB'nin PKK'yı esas partner olarak görmeye başlamasının tespit edilmesi. Bunlar Ankara için KYB konusunda daha keskin ve net bir bakış açısına sahip olmasını gerektirdi.

EN NET KANIT

Bu PKK'nın partner olarak seçildiğinin en önemli kanıtı olarak 2023 yılında Kuzey Irak'ta düşen bir helikopter. Rotası Süleymaniye olduğu konuşulmuştu. PKK'nın sözde üst düzey kadroları yer alıyordu helikopterde. O helikopter kazası sonrası Talabani yönetimindeki KYB'nin PKK ile bağlantısı çok net bir şekilde ortaya çıkmıştı.

O süreçten sonra da Ankara'nın aldığı tedbirler var. 3 Nisan 2023'ten itibaren Süleymaniye hava sahası uçuşa kapalı. Orada bulunan konsolosluk ajansı kapalı. KYB, Türkiye ile angajmana girmiyor. Türkiye, angajmanın yerine getirilmesi için öncelikle beklentilerin yerine getirilmesi gerektiğini belirtiyor.

PKK İÇİN YENİ KORİDOR

Güvenlik açısından çok önemli. Süleymaniye son dönemde terör örgütleri için yeni bir koridora dönüştüğü belirtiliyor. Öyle ki ele geçirilen örgüt mensuplarının üzerinden çıkan birçok mühimmatın satın alındığı ve bu bölge üzerinden getirildiği bilgisi var.

SIĞINMA NOKTALARI

TSK'nın operasyonlarından kaçmaya çalışan sözde PKK'lıların da sığınma noktası oldu Süleymaniye.

ATILACAK ADIMLAR ÖNEMLİ

Dün Dışişleri Bakanı'nın tespiti sonrası atılacak adımlar önemli. O noktada Irak Merkezi Hükümeti ile diplomatik temasların artırılacağını söyleyebilirim. Dün Hakan Fidan, merkezi hükümetin PKK'yı terör örgütü olarak gördüğüne dair yazılı metne imza attığını söyledi ama bu uygulamada görülmüyor. Irak ile yapılan görüşmede bu konu daha sıklıkla dile getirilecek.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER