Oynatma Listesi
HABERLER

Bakan Tunç'tan son dakika Can Atalay açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Can Atalay kararına itirazlara ret kararları ile ilgili olarak basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bakan Tunç'un açıklamalarından satır başları şöyle; AYM'nin gerekçeli kararlarını görmek lazım. Gerekçeli karar henüz açıklanmadı. AYM'nin gerekçeli kararı henüz yayınlanmadı. Ondan sonra yorum yapmak daha doğru olur. Gerekçeli karar verildiğinde de bunun hangi gerekçe ile verildiğini öğreneceğiz. 84. maddede vekillik düşme nedeni yazar. Bu düşme sebeplerinden kesin hüküm nedeni ile düşme durumunda 85. maddeye göre AYM'ye başvuru yapılamaz.

Can Atalay'ın milletvekiliği de Meclis'te kesin hüküm okunması nedeniyle düşmüştür. Bu durumda AYM'ye başvuru yapılmıştır. Orada AYM'nin henüz gerekçeli kararını görmedik ama karar verilmesine olmadığına şeklinde değil de burada yetkisizlik nedeniyle 'ret' kararı verilmesi gerekir. Çünkü anayasanın açık hükmü söz konusu.

Karar verilmesine yer olmadığına karar vermenin gerekçesini ancak gerekçeli kararda görebileceğiz. Eğer AYM'nin bu yöndeki kararı Meclis'te okunan kesin hükmün tartışılması nedeniyle ise, bu doğru değildir. Kesin hüküm kalkmamıştır. Kesin hüküm Meclis'te okunmuştur.

Ama karar verilmesine yer olmadığına ilişkin karar eğer ilgili bu konuda Anayasa'nın 85. maddesi gereğince AYM'ye gidemeyeceği ve ortada TBMM Genel Kurulu tarafından alınan bir karar olmadığı, çünkü sadece kesin hüküm okunuyor ve milletvekiliği düşüyor, milletvekilleri bir oylama yapmıyor. Dolayısıyla böyle bir işlem olmadığı için karar verilmesine yer olmadığına dair karar verilse durum farklıdır.

Burada AYM'nin önceki iştihatları söz konusu önceki başvurularda ret kararı vermiştir. Burada farklı bir durum söz konusudur. Gerekçeli karar ortaya çıktıktan sonra göreceğiz.

8. YARGI PAKETİ NASIL İŞLEYECEK?

8. Yargı Paketi, Adalet Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlandı ve kabul edildi. Önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu'nda görüşmeleri gerçekleştirilecek. Burada yargı hizmetlerinin etkinliğinin artırılması, yargının hızlandırılması, hak arama yollarının genişletilmesi, kişisel verilerin korunmasıyla ilgili önemli düzenlemeler var.

Tabi seçim takvimi nedeniyle Meclis'in çalışma takvimi nedeniyle ikiye ayrıldı. Sonrasında getireceğimiz düzenlemeler var.

Farklı farklı süreleri ortadan kaldırıyoruz. İhtilaf, temyiz süresi gibi süreleri bütün davalarda 2 hafta olarak düzenliyoruz. Kişisel verilerin korunmasına yönelik düzenlemelerimiz var. Terörle mücadele açısından hassasiyetimizi koruyoruz.

ERZİNCAN'DAKİ TOPRAK KAYMASI

8 kişinin kusurlu olduğu belirlendi. 6'sı tutuklandı, 2'si serbest bırakıldı. Şirketin Türkiye yöneticisi ilgili olarak da ifadeler alındı. O kişi de soruşturma kapsamında. Buna sebebiyet verenler kimse bu yargımız tarafından ortaya çıkarılacak. Bunun tüm teknik boyutları incelenerek kimler kusurlu yargımız tespitini yapacak.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER