Oynatma Listesi
HABERLER

Bakan Uraloğlu: Balıkçı gemisi inşasında atağa geçen Türkiye, rakibi İspanya’yı geride bıraktı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Muğla’da inşası tamamlanan Ören Tekne İmal ve Çekek Yeri’nin açılışını gerçekleştirdi. Törende konuşan Bakan Uraloğlu, vergi yükünden bunalmış ve 2008 yılına kadar kara listede olan Türk denizciliğinin, hayata geçirilen denetim ve uygulamalarla beyaz listeye geçtiğini söyledi.

Bakan Uraloğlu, dünya denizcilik sektöründe Türk Bayrağı’nın en prestijli bayraklar arasına yerini aldığını belirterek, “2002 yılına kadar neredeyse sadece İstanbul Tuzla’da sıkışmış olan bir tersanecilik faaliyeti söz konusuydu. Türk bayraklı gemiler kara listedeydi. Vergi yüklerinden bunalmış bir denizcilik sektörü vardı. Ama AK Parti hükümetleri olarak bu gidişata dur dedik. 2002 yılından bu yana bir deniz kaptanının oğlu olan Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu ve kaptanlığında denizcilerimizin bahtını ak, yolunu açık etmek için çok önemli atılım ve politikalar gerçekleştirdik. Hayata geçirdiğimiz denetim ve uygulamalarla 2008 yılında beyaz listeye geçtik ve o günden bu yana beyaz listedeyiz. Türk Bayrağı, denizcilik sektöründe dünyanın en prestijli bayrakları arasında yer almaktadır” dedi.

ÖTV’SİZ YAKIT UYGULAMASINI HAYATE GEÇİRDİK

Bakan Uraloğlu, denizcilerimizin üzerindeki yükü paylaşmak için ÖTV’siz yakıt uygulamasını hayata geçirdiklerini ifade ederek, “2004 yılından itibaren, sicillerimize kayıtlı yük ve yolcu taşıyan gemilere, ticari yatlara, hizmet ve balıkçı gemilerine ÖTV tutarını sıfıra indirdik. Bugüne kadar sektöre yaklaşık 11 milyar lira ÖTV’siz yakıt desteği verdik” diye konuştu.

KOCAELİ VE MERSİN’DEKİ KONTEYNER LİMANLARI DÜNYADA İLK 100 LİMAN ARASINA GİRDİ

Bakan Uraloğlu, “Bugün Türkiye; 217 limanında 543 milyon ton yük, 12,4 milyon teu konteyner elleçlenen, Tekirdağ, Ambarlı, Kocaeli ve Mersin’de bulunan konteyner limanları dünyada ilk 100 liman arasına girdi. 85 faal tersanesi ile gemi siparişinde Dünya’da 7, 45,7 milyon dedveyt tona ulaşan deniz ticaret filosu ile dünya sıralamasında 12’nci sırada yerini aldı. 1 milyonu aşan amatör denizci ve 138 bin gemi insanı ile dünyanın önde gelen denizci ülkeleri arasındadır” dedi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER