Oynatma Listesi
HABERLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan deprem bölgesine 10 müjde birden

Cumhurbaşkanı Erdoğan yapımı tamamlanan afet köy evlerinin anahtar teslim töreninde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçilere yönelik Akıllı Köy Evi projesiyle yeni bir model ortaya koyacaklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep Nurdağı Belpınar ve Mesthüyük Köyleri ile Kahramanmaraş Türkoğlu Özbek Köyü Köy Evleri Anahtar Teslim Töreni'nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: Ramazan Bayramınızı tebrik ediyorum. Bu bayramı 6 Şubat depremlerinin yüreğimizde açtığı yaraların gölgesi altında geçirdik. Hayatını kaybedenlere bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Bin yıllık vatanımız nice güzelliklerinin yanında afetleri ile bizimle yaşıyor. Bize düşen görev, binalarımızı sağlam yaparak, derelerin önünü kesmeyerek afetlere hazırlıklı olmaktır. İnsanımızı güvenli binalara kavuşturmak için depremin 15. gününden itibaren temelleri atıp inşaatlara başladık. 319 bin konutu bir yıl içinde teslim ederek şehirlerimizi ayağa kaldırmayı planlıyoruz. 

'Yepyeni hayat alanları inşa ediyoruz'

Deprem bölgesine yaptığım son ziyaretlerin tamamında köy evlerinin ve konutların temel atma törenlerini gerçekleştirdik. Sadece konut yapmıyoruz. Okulu ile, çarşısı ile, pazarı ile, yeşil alanlarıyla yepyeni hayat alanları inşa ediyoruz. Şehirlerimizin tamamının alt yapısını da yeniliyoruz. Küçük sanayi siteleri kurarak, konutla birlikte istihdamı da gözetiyoruz. Daha önce pek çok depremde, selde, yangında vatandaşlarımızı yeni evleri ile buluşturduk.

Şu ana kadar 105 binin üzerinde konutun yapım sürecini başlattık. Bunların yarıya yakınının temelini attık.

'5 yılda İstanbul'da riskli bina bırakmamayı amaçlıyoruz'

Bay bay Kemal'in milletvekili olduğu İzmir'de bunu yaptık mı? Hadi sen de yap. Yapamazsın. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yeni bir kentsel dönüşümün müjdesini milletimiz ile paylaştık. Bir kısmı yerinde, bir kısmı rezerv alanlarda yürütülecek bir çalışma ile 5 yılda İstanbul'da riskli bina bırakmamayı amaçlıyoruz.

Bay bay Kemal ve avanesinden bu ülkeye fayda gelmez. Ne İstanbul'daki ne Ankara'daki belediye başkanından hiçbir şey olmaz. Bunlar çöp, çukur, çamur demektir. Bunlar susuzluk demektir. Biz iş yapmanın, insanları güvenli konutlara kavuşturmanın peşindeyiz, bunlar da her konuda olduğu gibi kentsel dönüşümde de projelerimize takoz olmanın peşinde. İstanbul'a belediye başkanı olduğumda, çamur vardı, çöp vardı. Bunlara 5 tane koyun teslim edemezsiniz. Teslim ederseniz kaybeder gelirler. Ülkemizin tüm yerleşim yerlerini afetlere dirençli hale getirene kadar kimsenin bizi engellemesine izin vermeden çalışmaya devam edeceğiz.

  Çiftçilere 10 müjde

Gerçekten çok güzel eserler olan bu köy evlerimizin hak sahiplerine hayırlı olmasını temenni ediyorum. Çiftçilerimİze 10 yeni müjde veriyoruz. Bugün burada özgün mimari eseri olan, ahır, akıllı tahta, camisi ile akıllı köy evlerini milletimizin takdirine sunuyoruz. Afet alanlarındaki köy evlerindeki çiftçilere Ziraat Bankası vasıtasıyla sıfır faizli hayvancılık kredileri verecek, hayvan, yem alımlarını destekleyeceğiz. Böylece ahırlar dolacak. 3. olarak afet alanları dışındaki bölgelerde tüm vatandaşlarımızda kırsal dönüşümden yararlanmak isteyenlere el uzatıyoruz.

Afet alanları dışındaki vatandaşlardan kırsal dönüşümden yararlanmak isteyenlere 'İlk Evim' şartlarıyla akıllı köylerden ev sahibi olma imkanı getiriyoruz." Köylerde yaşayanlardan mevcut evini yıkıp bu modele uygun sağlam, güvenli, teknoloji destekli eve kavuşmak isteyenlere uygun şartlı finansman sağlayacağız. Et-süt fiyatlarının izahı olmayan seviyelere çıkmasına yol açan sıkıntıya çözüm getiriyoruz. 50 baş üzeri büyükbaş ari damızlık üretimine teşvik vereceğiz. Bir yandan hayvan varlığımızı yükseltirken yüzde 30 verim artışı hedefliyoruz.

  Tarımsal üretimde basınçlı sulama altyapısını güçlendirerek birim alanda daha çok rekolte ve gelir elde edilmesini sağlayacağız.

Sözleşmeli üretim modeliyle aile tipi işletmelerde büyükbaş ve besi hayvancılığını destekleyerek her haneye en az bir asgari ücret garantisi vereceğiz. Jeotermal organize sanayi bölgeleri başta olmak üzere sebze ve meyve yetiştirme amaçlı sera yatırımlarındaki desteği artıracağız. Üre gibi, azotlu gübrelerdeki dışa bağımlılığı azaltacak önemli bir projeyi devreye alıyoruz. Sözleşmeli üretimi yaygınlaştırarak üreticinin gelirini garanti altına alacak, arz güvenliğini temin edecek, gıdadaki fiyat dalgalanmasının önüne geçeceğiz.

'Biz bazı deprem turistleri gibi buraya fotoğraf vermeye gelmiyoruz'

Bay bay Kemal ve yandaşları ne diyor? Hani Karadeniz'den doğal gaz çıkacaktı diyorlar. Doğal gazın nasıl yandığını görmedin mi? Ama bunlar da göz var görmez. Kulak var duymaz. 

Bundan sonraki günlerde de biten her köy evini de, her konutu da sahipleri ile buluşturarak yolumuza devam edeceğiz. Dünyada bu kadar büyük bir afetten sonra katedilen böyle bir mesafe yoktur. Gaziantep'de neredeyse çadırkent kalmadı her yer konteyner kentler kuruldu. Hatay dışında tüm şehirlerde neredeyse enkaz kaldırma çalışmaları sona erdi. Hava şartlarının da düzelmesi ile birlikte bölgemizde hayat yavaş yavaş normal seyrine girmeye başladı. Önümüzdeki yıl bu vakitlerde bütün şehirlerimiz eski canlılığına kavuşmuş olacak. Biz bazı deprem turistleri gibi buraya fotoğraf vermeye gelmiyoruz.

Amanos Tünellerinin inşasına başlıyoruz. Tüneller, Gaziantep'in sanayideki üretim gücünü İskenderun Limanı ile katlayarak artıracaktır.

Nurdağı ve İslahiye'de depremin yaralarını sarmak için yapacağımız 50 bin konuta ilave Gaziantep şehir merkezinde de 50 bin konutluk proje planlıyoruz. Nurdağı'nda da bir organize sanayi bölgesi kuruyoruz. İlave teşvikleri devreye alacağız. Hızlı tren duraklarımızdan biri de biliyorsunuz Nurdağı. Buranın da çalışmasını hızlandırıyoruz. Ülkemizde son 21 yılda hayata geçirdiğimiz atılımlar ile Türkiye Yüzyılı için hazırladık. Şu anda teslimini yapacağımız buradaki köy evleri ile bir adımı açık ve net attık. Ama hepsinden öte Türkiye Yüzyılı hedeflerimizin başında Karadeniz Gazını kara ile buluşturduk. Şimdi ise Karadeniz Gazı gelirlerimizin bir kısmı ile aile ve gençlik bankasını kuruyoruz. 

AK Parti LGBT'ye karşı mı? Peki CHP LGBT'ye karşı mı? İP karşI mı, bunun yanında HDP karşı mı? Bunlar bizim kutsal aile yapımıza karşı. O yüzden 14 Mayıs çok önemli. 

REKOR SÜREDE TAMAMLANDI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve AFAD koordinasyonunda kalıcı afet konutlarının temelleri zemin etüt çalışmalarının tamamlanmasıyla mart ayı başında atıldı.

Köy tipi kalıcı afet konutları, TOKİ standartlarında zemin etütleri yapılarak kaya zemin üzerine, radye temel, betonarme olarak rekor bir sürede 44 günde tamamlandı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER