Oynatma Listesi
HABERLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kudüs mesajı

Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail - Hamas gerilimiyle ilgili dikkat çeken mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeşilköy'deki Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi Açılış Töreni'nde önemli mesajlar verdi.

GEREKLİ TALİMATLARI VERDİK

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları: Sayın Metropolit, Süryani Ortodoks cemaati mensupları sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Afganistan'daki depremlerde vefat eden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Tüm imkanlarımızla Afgan kardeşlerimizin yanındayız. Yardım malzemelerinin süratle deprem bölgesine ulaşması için gerekli talimatları verdik.

KİLİSENİN HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM

Kilisenin hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçenleri tebrik ediyorum. Özellikle Yeşilköy'de vatandaşlarımızın bizden bir talebi vardı. Süryani cematinin yöneticileri ile birlikte çalışarak gerekli adımların atılmasını sağladık. Sürecin hızlanması için gerekli girişimlerde bulunarak kilisenin temelini attık. Kilisenin bugün açılışını yapmanın sevincini yaşıyoruz. Kilisenin şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Yasal değişikliklerle cemaat vakıflarının taşınmaz mal edinmelerine imkan sağladık. Daha önce el konulmuş cemaat vakıfların iadesini, üçüncü şahıslara geçenlerin de bedelinin ödenmesini temin ettik.

MAZLUMUN YANINDA OLMAK BİZİN GÖREVİMİZ

Dünyanın pek çok yerinde çatışmalar yaşanırken burada sergilediğimiz hoşgörü tablosunu anlamlı bulduğumu ifade etmek istiyorum. Türkiye farklı kültürleri barış içinde yaşatmış bir birikime sahiptir. İnancımız bize herkesi adaletli davranmayı emrediyor. Adı, inancı ne olursa olsun zalimin karşısında mazlumun yanında durmak bizim görevimizdir. Tüm gönül sultanlarımızın bize telkini de bu yöndedir.

TAHAMMÜL SINIRLARINI AŞAN SALDIRILAR

Son dönemde İslam düşmanlığı başta olmak üzere nefret suçları artmakta. Düşünce hürriyeti denilerek göz yumuluyor. Büyükelçiliklerimizin önündeki saldırılara müsaade ediliyor. Diğer inanç gruplarının da verdiği tepki yok sayılıyor. Tahammül sınırlarını aşan bu saldırıların yenilerinin eklenmesini kabul edemeyiz. BM başta olmak üzere üyesi olduğumuz platformlarda bu tehlikeye dikkat çekiyoruz. Musevisi ve Hristiyanı ile vatandaşlarımızın tepkilerini görmekten memnuniyet duyuyoruz.

KUDÜS MESAJI: SORUN ÇÖZÜLMEDİKÇE BÖLGE BARIŞA HASRET KALACAK

Kudüs'ün mübarek bir yeri vardır. Osmanlı'nın bölgeden çekilmesi ile Müslüman ve Hristiyanların hakları adım adım ihlal edildi. Yüz yıllar boyunca barış yeri olan Kudüs gasbın ve yıkımın sembolü haline geldi. Bugün bölgemizdeki sorunların temelinde Filistin meselesi bulunuyor. Mesele çözülmedikçe bölge barışa hasret kalacaktır

FİLİSTİN DEVLETİ ERTELENEMEZ İHTİYAÇ

İki devletli çözümün perspektifi son derece önemli. 67 sınırları temelinde başkenti Kudüs olan Filistin devleti ertelenemez ihtiyaçtır. Türkiye olarak bu konudaki tepkimizi her fırsatta dile getirdik. Biz hakkı, adaleti söylemekten çekinmedik. Gerilimi tırmandıracak her türlü adımdan imtina edilmesi gerektiğini vurguluyoruz.

ATEŞE KÖRÜKLE GİTMENİN FAYDASI YOK

Ateşe körükle gitmenin hiç kimseye bir faydası olmaz. Bugün de adil bir barışın kaybedeni olmaz düsturu ile hareket ediyoruz. Filistin meselesinin uluslararası hukuka göre çözülerek bölgenin barışa kavuşmasıdır. Kundaktaki bebelerin ölümü ve acı çekilmesi yürekleri yakıyor. Türkiye gerilimin düşmesi için elinden geleni yapmaya hazırdır. Diplomatik çalışmaları devam ettirmekte kararlıyız. 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER